Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vinter i P1: Här är alla vintervärdar 2018

Sara Danius, författare och professor i litteraturvetenskap, inleder ”Vinter i P1” i Sveriges Radio på juldagen 2018. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL
Katarina Wennstam, författare och journalist, avslutar ”Vinter i P1” i Sveriges Radio på nyårsdagen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mikkey Dee. Foto: KARIN MALMHAV / GT/EXPRESSEN
Hanna Hellquist. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

”Vinter i P1” är tillbaka på juldagen 2018 – med Sara Danius som premiärvärd.

 – Jag ska prata om förhållandet mellan högt och lågt, och om vad som hände sen, säger hon om sitt program.

Här är allt du vill veta om ”Vinter i P1” – som avslutas på nyårsdagen med Katarina Wennstam.

”Vinter i P1” sänds för tionde året i rad – och när lyssnarna får rösta och välja vem som ska bli vintervärd har författarna Sara Danius och Katarina Wennstam hög prioritet. Katarina Wennstams ”Sommar i P1” var bland de mest lyssnade och Sara Danius fick flest reaktioner i sociala medier.

– Den starka sommaren slog alla lyssningsrekord och även under hösten har poddlyssningen varit ovanligt hög. Intresset kring årets värdar märks tydligt bland önskningarna, säger programchefen Bibi Rödöö när vinterns värdar presenteras.

Sara Danius - 25 december

Sara Danius, 56, författare och professor i litteraturvetenskap, var fram till april ständig sekreterare i Svenska Akademien. Hon väckte stor uppmärksamhet med sitt Sommarprat 2018, i Sverige och internationellt. Det sändes i sin helhet i norska NRK.

– Jag fylldes av avsmak och äckel, sa hon om övergreppen den nu våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault utsatt kvinnor för.

Hon ska i ”Vinter i P1” bland annat parata om ”vad som hände sedan”.

Tomas Sjödin, pastor och föreläsare, vinterpratar den 26 december 2018. Foto: Sveriges Radio

Tomas Sjödin - 26 december

Pastorn och föreläsaren Tomas Sjödin, 59, ska prata om tystnad:

– Jag tänkte låta lyssnaren åka med på den ensammaste resa jag någonsin gjort, en resa i bil genom Wyoming i västra USA. En färd genom vidsträckta landskap och in i den stora, ljusa tystnad som är sprängfylld av skönhet och vägledning.

David Eberhard - 27 december

Psykiatrikern, författaren och åttabarnspappan David Eberhard, 51, var chef för den psykakutavdelning som 2009 omhändertog konstnären och numera filmregissören Anna Odell i samband med hennes examensarbete. Hon spelade psykiskt sjuk och självmordsbenägen, och fick stor uppmärksamhet kring detta.

– Jag ska prata om jämställdhet och manligt och kvinnligt beteende. Vad är kultur och vad är biologi? Och så en del om lönediskriminering och mäns våld mot kvinnor förstås. Och hur jämställd är jag själv egentligen?

Mikkey Dee - 28 december

Mikkey Dee, 55, rocktrummisen från Motörhead och Scorpions, ger följande programförklaring:

– I mitt Vinterprogram tar jag med er bakom rockvärldens kulisser, ända in backstage. Om allt galet som hänt på vägarna. Det underbara, det osannolika, det chockerande men även det tunga.

Tommy Ivarsson, entreprenör och författare, vinterpratar i P1 den 29 december. Foto: Sveriges Radio

Tommy Ivarsson - 29 december

Entreprenören Tommy Ivarsson, 51, har skrivit en bok om sin sons kamp mot den lungsjukdom som tog hans liv när han bara var 15 år. 

– Mitt Vinterprogram kommer att handla om livet. Om det allmänmänskliga behovet av att mötas i samtalet som kanske den viktigaste vägen till läkning. Livets resa blir inte alltid som man tänkt sig, drömmar kan gå i kras. Men det finns en urkraft i oss alla som tar oss vidare. Av ren självbevarelsedrift.

Hanna Hellquist, journalist och författare, vinterpratar den 30 december. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hanna Hellquist - 30 december

Vintervärd är också journalisten och författaren Hanna Hellquist, 38, som ställer sig frågan: Vad gör man i väntan på apokalypsen?

Hanna Hellquist är sedan länge en av programledarna för Morgonpasset i P3 och krönikör i flera tidningar.

Olof Röhlander - 31 december

Den mentala tränaren och författaren Olof Röhlander, 42, ska berätta om en personlig omstart och vad han har lärt sig av den.

– Jag ska berätta om hur coachen coachar sig själv när livet förändras och du plötsligt både är lycklig och ledsen på samma gång.

Olof Röhlander har sex gånger utsetts till årets föreläsare/årets talare.

Katarina Wennstam - 1 januari 

Katarina Wennstam, 45, är journalisten och författaren som skriver mycket om mäns våld mot kvinnor. Hon är också ny medarbetare på Expressens kultursidor. 

– Mitt Vinterprat kan ses som en fortsättning av mitt Sommarprat. Jag fick så mycket respons på det jag pratade om då, och det finns fortfarande så oerhört mycket mer att göra när det kommer till jämställdhet och kampen mot våldet mot kvinnor. 

 

Sara Danius sa i sitt Sommarprogram att historien inte kommer att vara nådig vad gäller Svenska Akademien – i synnerhet inte mot Horace Engdahl. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Då sänds Vinter i P1 2018-2019 – och så lyssnar du

”Vinter i P1” sänds i Sveriges Radio från juldagen till och med nyårsdagen, två gånger per dag, 13.00 och 22.05. Podden släpps 07.00 varje dag i Sveriges Radio Play och där poddar finns.

Sommar och Vinter i P1 tidigare år

”Sommar i P1” och ”Vinter i P1” är populära pratprogram i Sveriges radio, med värdar som själva väljer ämnen och vilken musik som ska spelas.

Det första Sommarprogrammet sändes den 29 juni 1959. ”Sommar i P1” sänds 13.00 varje dag från midsommardagen till 19 augusti, och släpps numera som podd varje dag 07.00.

”Vinter i P1” drog i gång 2008, men har sitt ursprung längre tillbaka i tiden. Det första Vinterprogrammet sändes redan 1969 och då hette programmet ”På vintergatan”

 

Vinterpratare i P1 2018 – hela listan med datum

25 december: Sara Danius – professor i litteraturvetenskap, författare  

26 december: Tomas Sjödin – författare, pastor, föreläsare 

27 december: David Eberhard – psykiatriker, författare

28 december: Mikkey Dee – trummis

29 december: Tommy Ivarsson – entreprenör 

30 december: Hanna Hellquist – journalist, programledare, författare

31 december: Olof Röhlander – mental tränare, författare, föredragshållare 

1 januari: Katarina Wennstam – författare, journalist