"Ville inte ha någon hjälp att sluta dricka"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Omåttligt populär. Lennart Hylands "Hörna" lockade miljonpublik med gäster som statsminister Tage Erlander.
Med frun. Lennar Hyland och frun Tuss på en bild från 1988.
Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Foto: Bo-Aje Mellin Bam
Sport-profil. Hyland var sportreporter under många år. Här med skidåkaren Sixten Jernberg.
Med Siw Malmkvist i "Röda fjädern"-insamling.
Foto: Lennart Nygren / Svd / Scanpix
Lennart HYland i "Gomorron Sverige"-studion.
1 / 7

Lennart Hyland ses som en av Sveriges största tv- och radioprofiler.

I en ny bok av Lars Ragnar Forssberg lyfts Hylands långa karriär, men också baksidorna av framgången - spriten, bråken och bitterheten.

– Han ville inte ha någon hjälp med att sluta dricka, säger hustrun Tuss Hyland.

När Lennart Hyland dök upp i tv-rutan, var det mellan fyra och fem miljoner svenskar som satte sig i soffan för att underhållas. Med "Hylands hörna", "Tv-karusellen" och otaliga sportsändningar, blev Hyland en del av den svenska folksjälen under 60-talet. Det menar i alla fall författaren Lars Ragnar Forssberg, som nu släpper boken "Hyland - legenden och hans tid".

– Det kändes som att Hyland var bortglömd och jag ville lyfta fram en oerhört fantastisk journalist, radioman och tv-man, säger Lars Ragnar Forssberg.

"Kunde skälla ut folk"


Nya boken.

Varför Lennart Hyland har fallit i glömska, tror Lars Ragnar Forssberg beror på två saker:

– Det första är avundsjukan - han fick göra allt han ville och han var större än alla andra. Det andra var att Hyland var en oerhört krävande person att arbeta med blev lätt förbannad och kunde skälla ut folk. Han ställde enorma krav på sig själv och lika enorma krav på omgivningen. Han ansåg att han kunde allt, säger han.

Skrev bok om deras liv

1993 dog Lennart Hyland, då 73 år gammal. Året efter släppte hans hustru Tuss en bok som handlade om deras liv ihop och om sin makes alkoholism, som hon berättar tog fart i samband med att Hyland fyllde 50 år.

– Det är klart att det var stora problem med det. Men jag tänker ibland att om någon annan människa har jobbat så in i Norden, som han gjorde, så kan man få ta sig en liten snaps. Det lugnar för stunden i alla fall, säger hon.

Låste in sig

Under arbetet med boken, intervjuade Lars Ragnar Forssberg Hylands son Per-Otto, som också vittnar om att alkoholproblemen uppstod i 50-årsåldern.

- Per-Otto säger att i samband med "Röda fjädern" 1969 så var Hyland i princip utbränd. Jag tror att det var där det började. Han hade arbetsdagar som är svåra att föreställa sig, så höga krav på sig själv och extremt komplicerade direktsändningar i en vecka i sträck. Per-Otto kunde få samtal från tv-huset där de sa att hans pappa hade låst in sig i ett rum och vägrade komma ut. Eller att de ringde från en krog och sa att hans pappa hade trillat ihop, säger Lars Ragnar Forssberg.

Men någon hjälp ville Lennart Hyland inte ta emot.

– Jag försökte hjälpa honom, men han ville inte ha någon som helst hjälp, säger Tuss Hyland.

"Svårt att analysera"

Enligt Lars Ragnar Forssberg var alkoholismen också en stor anledning till varför Hylands karriär dalade.

– Det faktum att han var väldigt krävande och det faktum att folk inte litade riktigt på honom längre för att han drack så mycket gjorde att han inte blev eftertraktad längre. Jag tror han hade svårt att analysera den situationen själv, vad det berodde på. Jobbet var hans liv, säger han.


Läs ett utdrag ur boken i dagens Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.