Vill sprida bra energi till ”stackarna” på Guldbaggen

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Eero Hannukainen/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två gånger har Alba August varit Guldbaggenominerad. 

I kväll delar hon ut pris och framför med sin nya låt ”Lights” för ”stackarna” på plats.

– Det är så konstigt att sitta där, säger Alba August. 

Först utsågs hon till en av tio shooting stars på filmfestivalen i Berlin. 

Sedan slog Alba August igenom på bred front tack vare hyllade insatser i ”The Rain” och som Astrid Lindgren i filmen ”Unga Astrid”. 

Efter tre säsonger i Netflix populära serie samt en roll i ”Quick” kan Alba August också räkna in två Guldbaggenomineringar. 

I år är hon på galan som en del av ensemblen i Josephine Bornebuschs ”Orca” – filmen har fem nomineringar – men också för att dela ut pris samt framföra nya låten ”Lights”. 

Tre dagar före direktsändningen säger Alba August till Expressen att hon är nervös för uppträdandet, samtidigt som hon lyfter den underliga känslan av antiklimax när man är nominerad och inte vinner.  

– Det är en speciell känsla och det är så konstigt att sitta där. ”Lights” är en peppig låt, så jag ska försöka skicka bra energi till stackarna som sitter där nere för att fira svensk film. 

Andra singeln

”Lights” är Alba Augusts andra singel efter debuten ”We're not gonna make it”. Den senare låten används även i sista säsongen av ”The Rain”, som Netflix beskrivit som en av streamingjättens mest sedda icke-engelskspråkiga serier. Båda låtarna har Alba August gjort med musikproducenten och låtskrivaren Tobias Fröberg. 

Alba August, snart även aktuell i nya tv-serien ”Alla utom vi”, sammanfattar hur tänker kring galakvällen i ett uttalande: 

– Det är en ära att få dela ut pris och uppträda på årets Guldbaggegala. Det är mycket nerver och känslor för de nominerade under en sån här gala och jag hoppas kunna sprida bra energi och pepp till dom med mitt uppträdande! Guldbaggen är en kväll där svensk film ska firas och det är mitt fokus.

"Alla utom vi" sänds på "Discovery+".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.