Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vill kunna avsluta mitt liv på ett värdigt sätt"

Björn Ulvaues vill legalisera dödshjälp i Sverige.Foto: TV4
I "Malou efter tio" berättar han om varför han vill att dödshjälp blir lagligt i Sverige.Foto: TV4

Abba-legendaren Björn Ulvaeus har länge varit aktiv i debatten om dödshjälp i Sverige.

I dagens "Malou efter tio" slår han ännu ett slag för dödshjälp – och hävdar att det är en trygghet.

– Jag har sett mina föräldrars lidande på nära håll. Om jag hamnade i en sådan situation vill jag kunna tillkalla mina nära och kära, ta farväl och avsluta mitt liv på ett värdigt sätt, säger han i programmet.

Björn Ulvaeus har under de senaste åren brunnit för frågan om att göra dödshjälp lagligt i Sverige. I nuläget är det förbjudet och inget riksdagsparti står på ja-sidan i frågan.

Men Björn Ulvaeus tycker att det borde införas.

"Är en trygghet"

– Man ska kunna känna att det alternativet finns. För det är en trygghet och ett värde i min ålderdom, att veta det, säger han.

 

LÄS MER: Ulvaeus: "Varje civiliserat land borde ha dödshjälp"

 

Han berättar vidare att det var när han såg sina egna föräldrar och svärföräldrar lida strax innan de dog, som han började reflektera i frågan.

– Jag tänkte att så vill inte jag ha det om jag fick önska. Jag skulle i stället, om jag hamnade i en sådan situation, tillkalla mina nära och kära, ta farväl och avsluta mitt liv på ett värdigt sätt. Men då fick jag veta att man inte får göra det i Sverige – och därför brinner jag för den här frågan.

Programledaren Malou von Sivers tar upp några av de vanligaste argumenten emot. Nämligen att personen i fråga kan ångra sig – eller känna sig tvingad av sina anhöriga.

Inte rädd för döden

– Det har visat sig i de länder där dödshjälp är lagligt att den här typen av argument inte håller, för det har inte blivit så. Och dessutom har jag stort förtroende för läkare och sjukhuspersonal att de ska känna om det är anhöriga som utför påtryckning.

 

LÄS MER: Benny Andersson valde bort Ulvaeus

 

Abba-legendaren säger också att han i och med den här frågan har börjat tänka väldigt mycket på döden.

– Och jag har kommit fram till att jag inte är rädd för den, men jag vill kunna känna den här tryggheten som jag pratade om tidigare, säger han i programmet.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.