Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vilka är Sveriges svar på Beyoncé & Jay-Z?

Beyoncé och Jay-Z.
Foto: STELLA PICTURES
Beyoncé och Jay-Z.
Foto: PICTUREGROUP/REX/SHUTTERSTOCK

På måndagen intogs Friends arena och Stockholm av Beyoncé och Jay-Z – ett av världens mäktigaste par. 

Då ställer sig Expressen frågan...

... vilket par är egentligen Sveriges motsvarighet till Jay & B? 


Lena Olin, 63, & Lasse Hallström, 72

Den ena: en av Sveriges mest hyllade internationella skådespelerskor. Den andra: en av Sveriges mest framgångsrika regissörer. Filmparet gifte sig 1994 och bor sedan 2015 återigen i Sverige efter flera år i New York. 

Jenny, 45, & Niklas Strömstedt, 59

Journalisten och programledaren Jenny Strömstedt gifte sig tillsammans med GES-artisten Niklas Strömstedt 2011. 

Jenny och Niklas Strömstedt.
Foto: JULIA DANSARIE

Marie, 61, & Tomas Ledin, 66

Skivbolagschefen Marie och låtskrivaren Tomas Ledin har varit gifta i över 30 år och har två barn tillsammans. 

Kirsti, 43, & Eirik Stubø, 53

Två av Sveriges mest framträdande inom kultursfären. Skådespelaren Kirsti är anställd vid Stockholms stadsteater, medan hennes man Eirik är chef över Dramaten. 

LÄS OCKSÅ: Recension: Så bra var Beyoncé och Jay Z i Stockholm 

Isabel Adrian och Steve Angello.
Foto: OLLE SPORRONG

Isabel Adrian, 40, & Steve Angello, 35

DJ-stjärnan Steve Angello slog igenom stort med Swedish House Mafia, medan dokusåpastjärnan Isabel Adrian är känd från bland annat "Svenska hollywoodfruar". Paret gifte sig 2013. 

Alice Bah Kuhnke, 46, & Johannes Kuhnke, 46

Johannes Kuhnke har varit med i flera pjäser på Stockholms stadsteater, samtidigt som hans maka miljöpartisten Alice Bah Kuhnke hanterar kultur- och demokratifrågor som minister. 

Marie Göranzon och Jan Malmsjö.
Foto: ANN JONASSON

Marie Göranzon, 75, & Jan Malmsjö, 86

Skådespelarparet har varit gifta i 44 år och tillhör några av Sveriges mest hyllades skådespelare någonsin. 

Renée Nyberg, 52, & David Hellenius, 44

Två programledare. Ett par. Såväl Renée och David tillhör de mest upptagna programledarna i Sverige med bland annat "Renées brygga" och "Let's Dance". 

LÄS OCKSÅ: Kändisarnas hyllningar till Beyoncé: ”Otrolig”

Nour El-Refai och Henrik Schyffert.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Nour El-Refai, 30, & Henrik Schyffert, 50

Henrik Schyffert slog igenom med dunder och brak under tiden på "NileCity", medan Nour el-Refai fick sitt genombrott mer än tio år senare under Melodifestivalen. För drygt sex år sedan korsades deras vägar och komikerduon har varit ett par sedan dess. 

Lotta Lundgren, 47, & Erik Haag, 50

Kärleksparet har bjudit tittarna på "Historieätarna" och även guidat de genom julafton när de som första par någonsin var julvärdar i SVT. Lotta Lundgren har tidigare varit gift med Martin Johansen, och Erik Haag med Martina Haag. 

Erik Haag och Lotta Lundgren.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Amanda, 38, & Alex Schulman, 42

Bland Sveriges största podcaststjärnor. Amanda Schulman är medgrundare och vd för Perfect Day som producerar några av Sveriges största podcaster. Alex Schulman är själv programledare för en av dem: "Alex & Sigge". Gifta sedan 2010 och har tre barn tillsammans. 

Sanna Lundell, 39, & Mikael Persbrandt, 54

Ett av Sveriges mest omskrivna par. Sanna Lundell är dotter till låtskrivaren Ulf Lundell och träffade skådespelaren Mikael Persbrandt, känd från bland annat "Beck", 2005. 

LÄS OCKSÅ: Somrigt, souligt och skrytigt när Beyoncé och Jay Z ger ut gemensamt album 

Mark Levengood och Jonas Gardell.
Foto: OLLE SPORRONG

Mark Levengood, 53, & Jonas Gardell, 54

Jonas Gardell är en av Sveriges mest hyllade författare med bland annat "Torka aldrig tårar utan handskar". Träffade programledaren Mark Levengood 1986 och paret gifte sig samma år. 

Helena Bergström, 54, & Colin Nutley, 74

Filmmakarna i dubbel bemärkelse har varit gifta i snart 30 år och skådespelerskan – känd från bland annat "Änglagård" spelar ofta huvudrollen i Colin Nutleys regisserade filmer. 

Colin Nutley och Helena Bergström.
Foto: EEROBILD/ALL OVER PRESS

Amanda Ooms, 53, & Joakim Thåström, 61

På 1980-talet var Ooms och musikern Thåström, frontman i Ebba Grön och Imperiet, ett av Stockholms hetaste konstnärspar innan de bröt upp. Efter fler försök är de återigen ett par sedan några år tillbaka. 

Helena Seger, 47, & Zlatan Ibrahimovic, 36

Sveriges största fotbollsstjärna genom tiderna och därmed ett av de stora stjärnparen. Helena Seger har tidigare arbetat som skådespelerska och inom marknadsföring. Duon har varit ett par i över 15 år och träffades i Malmö efter att Zlatan dubbelparkerat sin bil framför hennes Mercedes. 

Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger.
Foto: STELLA PICTURES

Lisen, 42, & Peder Fredricson, 46

Lisen Bratt Fredricson var en av Sveriges främsta hoppryttare innan hon åsidosatte sitt egen elitkarriär för familjelivet. Hennes make Peder Fredricson har tagit två OS-medaljer. 

Anna Kinberg Batra, 48, & David Batra, 45

Politikern och tidigare M-ledaren hade en turbulent tid innan hon tvingades lämna jobbet som partiledare. Som stöd hade hon hela tiden sin man sedan 16 år tillbaka, komikern David Batra. 

Anna Maria Corazza Bildt och Carl Bildt.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Anna Maria Corazza Bildt, 55, & Carl Bildt, 68

Politikerparet har varit gifta sedan 1998 och har ett barn tillsammans. Hon är EU-parlamentariker och han är tidigare statsminister och utrikesminister. 

Roberta Alenius, 39, & Fredrik Reinfeldt, 52

Gnistorna flög efter att Roberta Alenius jobbat som tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt pressekreterare. Paret har i dag en dotter – men några bröllopsklockor verkar inte ljuda i nuläget. 

Anders Borg och Dominika Peczynski.
Foto: LISA MATTISSON

Dominika Peczynski, 48, & Anders Borg, 50

Tidigare Army of Lovers-stjärnan Dominica Peczynski, 45, har varit tillsammans med ex-finansministern Anders Borg i över tre år. Och snart vankas det fest. Paret har nämligen meddelat att de ska gifta sig i november. 

Gunhild, 39, & Petter Stordalen, 55

Läkaren, miljöaktivisten och filantropen Gunhild Stordalen och hotellmagnaten Petter Stordalen gifte sig 2010.  

Petter Stordalen och Gunhild Stordalen.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Lena Torell, 71, & Michael Treschow, 75

Michael Treschow var styrelseordförande i Ericsson fram till 2011. 2002 träffade han Lena Torell över styrelsebordet – efter att hon blivit den första kvinnan som tog plats i styrelsen. 

Louise Westerberg, 62 & Carl-Johan Bonnier, 66

Carl-Johan Bonnier är styrelseordförande och ledande ägarrepresentant inom Bonnier och sambo med Louise Westerberg. 

Leonie och Karl-Johan Persson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Leonie, 41, & Karl-Johan Persson, 43

Karl-Johan Persson är son till H&M:s huvudägare Stefan Persson och har tre barn tillsammans med Leonie Persson. 

Fanny Sachs, 58, & Marcus Wallenberg, 61

Ledande representant för finansfamiljen Wallenberg och kusin till Jacob Wallenberg. Gift med Fanny Sachs, barnbarns barn till NK-grundaren Josef Sachs. 

Marcus Wallenberg och Fanny Sachs.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES DAVID SICA

Eva Swartz, 62, & Salvatore Grimaldi, 73

Eva Swartz har varit vd för produktionsbolaget Meter och tidigare underhållningschef på TV4. 2005 blev hon Vd för bokförlaget "Natur & Kultur". Hon är gift med italienskättade industrimannen Salvatore Grimaldi som är vd för Grimaldi Industri AB och invandrade till Sverige i början av 1950-talet. 

Louise Julian, 59, & Carl-Henric Svanberg, 66

Näringslivets mäktigaste kvinna 2004, utsedd av Veckans affärer, har tidigare varit vd för Europeiska Ferieskolan, EF. Carl-Johan Svanberg skapade rubriker när han skapade skilde sig från Agneta Skoog Svanberg – som uppges ha fått cirka en halv miljard kronor. Carl-Henric Svanberg är i dag bland annat styrelseordförande i Volvo och British Petroleum. 

Louise Julian och Carl-Henric Svanberg.
Foto: TT

Anne, 44, & David Lagercrantz, 55

Anne Lagercrantz har tidigare varit chef för TV4-nyheterna och därefter ansvarig utgivare för SR Ekot. Gift med författaren David Lagercrantz som bland annat skrivit Zlatan Ibrahimovics självbiografi och uppföljaren till Stieg Larssons hyllade Millennium-trilogi. 

Sofia Wadensjö Karén, 47, & Fredric Karén, 50

Sveriges mäktigaste mediepar? Sofia Wadensjö Karén lämnade tidigare i år jobbet som publisher på tidningen Vi för att bli chef UR. Fredric Karén är chefredaktör och ansvarig utgivare på Svenska Dagbladet. Paret gifte sig 2011. 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Ann-Mari Skarp, 66, & Jan Guillou, 74

De är ett av kultursverige mest kända par. Förläggaren Anne-Marie Skarp och författaren Jan Guillou grundade tillsammans Piratförlaget, där Ann-Marie i dag är förlagschef och vd.

Prins Daniel, 44, & kronprinsessan Victoria, 40

Kronprinsessan som blev kär i gymägaren från Ockelbo – vi kan alla historien. I dag är de ett av Sveriges mest folkkära par. Förutom att ständigt representera Sverige är de engagerade i sitt initiativ Generation Pep, som verkar för barn och ungas hälsa.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / TT

Prinsessan Sofia, 33, & prins Carl Philip, 39

Prinsen har länge satsat på design och prinsessan Sofia är en av grundarna till välgörenhetsorganisationen Projekt Playground. Sedan bröllopet stod 2015 har prinsparet utfört allt mer arbete tillsammans. Nyligen blev det känt att prins Carl Philip och prinsessan Sofias Stiftelse är med och startar en kärleksfestival. På parets gemensamma Instagramkonto delar de med sig av sitt vardagliga arbete.

Chris O'Neill, 43, & prinsessan Madeleine, 36

Prinsessan träffade sin brittisk-amerikanske finansman hösten 2010 i New York. 2011 blev de ett par och 2013 stod bröllopet i Stockholm. Chris O’Neill, som avböjde prinstiteln, fortsätter att arbeta med sina finanser, medan hans roll i kungafamiljen är att stötta sin hustrus arbete. Förutom att sköta sina kungliga åtaganden, brinner prinsessan för sitt arbete med välgörenhetsorganisationen Childhood.

Vilka tycker du är Sveriges motsvarighet till Beyoncé & Jay-Z?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.