Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Viktor Frisk försökte ta sitt liv – kärleken blev hans räddning

Nu släpper artisterna Samir Badran och Viktor Frisk en bok – och Viktor öppnar upp sig om sin svåra tid.
Foto: OLLE SPORRONG
I boken berättar Viktor Frisk och Samir både som sina karriärer och vänskapen med varandra.
Foto: Magnus Ragnvid
Viktor Frisk tillsammans med Linn Hegdal i ”Let's dance” 2018.
Foto: OLLE SPORRONG
I boken berättar Viktor Frisk bland annat om när han försökte ta sitt liv.
Foto: OLLE SPORRONG

På fyra år har Samir och Viktor blivit två av Sveriges mest kända artister.
Nu släpper de en bok om succén och sin vänskap.
Men Viktor Frisk berättar också om sin kamp med psykisk ohälsa och hur han under framgångsresan försökte ta sitt liv.
– Jag berättar för att jag vill hjälpa andra, säger han om dagen då han fördes till psykakuten. 

De har tävlat i Melodifestivalen tre gånger, turnerat runt Sverige och deras låtar har spelats mer än hundra miljoner gånger på Spotify. Nu släpper Samir och Viktor en bok om framgångsresan och vänskapen. Här finns bakom kulisserna-berättelser om de vilda festerna, vänskapen och framgångsresan, men Viktor Frisk berättar också hur han i det tysta brottats med psykisk ohälsa och fått beskedet att han har bipolär sjukdom. För 18 månader sedan mådde han så dåligt att han försökte ta sitt liv.

"Och en dag, när jag kände att jag inte orkade mer tog jag beslutet", berättar han i boken. 

Vi har velat berätta om hur det är när strålkastarna slås av

Viktor Frisk berättar i "Samir och Viktor" att han ringde en vän och fördes till psykakuten där han fick välbehövlig hjälp.
Nu, med deras nytryckta bok i sin hand försöker Viktor minnas vad gick genom hans huvud när han tog det rätta beslutet, att leva.

– Det var kärleken till min familj och till Samir som fick mig att ångra mig. När man är så trasig så blir kärleken ändå så mycket starkare än hatet, säger han.


Samir och Viktor har redan hunnit vara med i Melodifestivalen vid tre tillfällen.
Foto: OLLE SPORRONG

”Öppnar upp mig väldigt mycket”

Han berättar om sina problem i boken för att kunna hjälpa andra som befinner sig i samma situation. Han har fått professionell hjälp och mår bättre i dag.

– Jag öppnar upp mig väldigt mycket i den här boken. Jag släpper på alla spärrar. Men jag tänkte att om jag bara kan hjälpa en enda människa att må bättre så är det värt det. Jag ville skriva om allt från psykisk ohälsa till hur Samir och Viktor har påverkat mig, både det som är bra och det som är dåligt. Vi har velat berätta om hur det är när strålkastarna slås av och du hamnar i ett mörkt rum enbart med dig själv, vad du känner då.För Viktor har inte bara stödet från vänner och familj betytt mycket, utan också att han fått läkarbeskedet att han har bipolär sjukdom. Tidigare har han även fått en adhd-diagnos.
– Alla bitarna föll på plats när jag fick bipolär-diagnosen. Jag fattade inte det där med bipolariteten förrän allt i mitt liv gick rakt ned, säger han.
– Medicinen jag tar är jättebra. Jag känner en sådan frid när jag tagit medicinen, säger han.

Vi blundar för psykisk ohälsa, framför allt bland killar

När det var som mörkast hörde han en röst i sitt huvud som sa att han var värdelös. Han försökte lyssna på ljudböcker med hörlurar för att överrösta rösten, men det gick inte. 

– Min inre röst pratade med mig på ett sätt som var läskigt, säger han. Och sedan kommer man på sig själv med att säga: "Varför pratar min röst så här med mig? Varför är det en inre djävul som sitter inne i mitt huvud och pratar med mig och säger sanningar som egentligen är osanningar?

Vad sa rösten?

– Rösten sa hur dålig jag var, hur mycket fel allting var, vad jag kunde ha gjort annorlunda, hur jag såg ut, så mycket självhat på en och samma gång. Katastroftankar. Rösten har lagt ned lite nu. Den finns ju där och sparkar, men bland är den avstängt och ibland går den i gång. Jag tycker den är jätteotäck. Jag tycker att det är läskigt. Jag såg Ted Gärdestad-filmen och då kände jag igen rösten han hade. Hans situation var hundra gånger värre, men just rösten kände jag igen. Men det gäller bara att lära sig hantera det.

Viktor Frisk säger att det är viktigt att man vågar prata om psykisk ohälsa.

– I början är det jobbigt att prata om sådant här, men efter tag inser man hur mycket skönare det är att prata av sig och be om hjälp. Jag skulle aldrig gå på den niten igen. I dag har jag verktygen som krävs och förstår bättre att inte göra valen jag gjorde då och vikten av att ta hjälp. Jag inser att det inte är fel att ta hjälp, säger han.

Han menar att det krävs krafttag mot den psykiska ohälsan bland unga. 

–  Vi blundar för psykisk ohälsa, framför allt bland killar, säger Viktor. Man pratar om att jättemånga unga tjejer mår dåligt och det är det, men det är lika många unga killar som mår dåligt för att man ska leva upp till machostereotypen. Jag tror det är viktigt att man belyser den frågan och hjälper unga tjejer och killar att inse att man mår skit ibland och att det är okej att må skit, men man måste samtidigt ändå förstå att det finns något bättre och att det alltid finns ett ljus inne i mörkret som hjälper dig ut. 

”Samir och Viktor har förändrat mitt liv, det har tagit fram många styrkor hos mig och Samir”, berättar Viktor Frisk.
Foto: OLLE SPORRONG

Berättar om nära vännen

Under en period var han så "trasig" att vänner turades om att vara med honom. I boken berättar Viktor hur han vid ett tillfälle höll en vän över ett balkongräcke. 

"Jag höll ut henne över räcket. Från fjärde våningen. Hennes ögon var fyllda med skräck. I efterhand har hon berättat att jag var helt okontaktbar. Vad som helst kunde ju ha hänt. Jag hade kunnat snava och tappa henne", skriver han.

Samir och Viktor har förändrat mitt liv

I boken hyllar Samir och Viktor också sina föräldrar för stödet de alltid kunnat lita på. I en passage berättar Viktor bland annat om kärleken han fick från sina föräldrar då han kom ut som bisexuell. 

– Jag har världens bästa vänner och familj som stöd. Det är anledningen till att jag orkat allt. Utan dem hade vi varit på plattan båda två, säger han och skakar på huvudet.

Under den mörka tiden fick han ovärderlig hjälp av Samir Badran. Nu stöttar han Samir som drabbats av utbrändhet. Han skulle egentligen sitta bredvid Viktor. 

– Jag ringer varenda dag och stöttar honom, men är noggrann med att aldrig prata jobb, säger han. Vi har tagit en paus på allt sådant tills han mår bättre. 


Viktor Frisk och Samir Badran inför Melodifestivalen 2018.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från mobbad högstadieelev till älskad idol

Viktor var bara 17 år när han träffade Samir.  Resan från ingenting till stjärnstatus gick snabbt. I boken, skriven med hjälp av författaren Pascal Engman, får man följa med under resan från mobbad högstadieelev till älskad idol.
– Att göra en sådan livsomvälvande resa är inte normalt, säger Viktor. Det är inte normalt att vara med i Melodifestivalen tre gånger innan man är 23 år. 

– Nu sitter jag och berättar det här på ett sätt som att det skulle bara vara något negativt. Men Samir och Viktor har förändrat mitt liv, det har tagit fram många styrkor hos mig och Samir. Och i boken berättar vi ju också hur kul vi haft. Det får man aldrig glömma. De här fem åren har varit de roligaste i mitt liv. Jag hoppas att det blir ett år till.

Senare läser han kapitlet om sin depression. Han blir märkbart tagen och stannar för att inte börja gråta. 

– Jag brukar tänka att man kanske har uppgångar och nedgångar för att kunna inspirera andra också, men framför allt för att man blir starkare i sig själv. För det har jag blivit, säger han.
– Det jag vill göra mer av i sociala medier och med Samir och Viktor framöver är att visa att man är mänsklig. Och det är exakt det vi visar i boken. Vi är individer som alla andra som kan gå sönder när som helst. Även om man har allt.

HAR DU SJÄLVMORDSTANKAR?

• Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

• Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

• En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

• Självmord är ofta impulshandlingar.

• Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

• Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

• Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

• Jourhavande präst: Nås via 112.

• Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se

• Föräldratelefon: 020-85 20 00.

• Självmordslinjen: 90101

• Röda korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

• Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

• SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.se.

• Telefonjouren: 08-34 58 73.

• Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.