Viktor Frisk: "Adhd är inte en sjukdom, det är snarare en superkraft"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Viktor Frisk vill sprida ordet om att adhd inte är en sjukdom, utan snarare en superkraft man kan dra nytta av.
Foto: Oscar Jettman
"Har man adhd har man mycket mer energi än alla andra och man vill väldigt mycket och man känner väldigt mycket. För att man ska komma någonstans i livet, om man ser positivt på sin adhd så kommer det att hjälpa en", säger Frisk.
Foto: Sven Lindwall

Viktor Frisk har alltid haft mycket energi, men fick sin adhd-diagnos först när han var 17 år.

Nu vill han sprida ordet att det inte är en sjukdom, utan snarare en superkraft man kan dra nytta av.

– Det ska ut ordentligt till barn, föräldrar och alla andra, att de får veta det.

Bloggaren och ena halvan av duon Samir och Viktor, Viktor Frisk, har adhd. Men han ser det absolut inte som något negativt, berättade han i SVT Barnkanalens "Morgonshowen" på torsdagsmorgonen.

– Jag har själv adhd och det är en superkraft. Det är någonting man använder varje dag hela tiden och som man får mycket energi av och som man dessutom kan glädja andra med, sa han i programmet och fortsatte:

– Man har lite mer energi än de andra barnen. Man visar väldigt mycket mer känslor och kärlek. Jag ser det bara som en superkraft.

– Under tiden man växer upp kanske man känner att man inte är som alla andra och då kanske man har den där superkraften. Det är inget fel, man har bara en superkraft, sa han också.

Han tycker att det är viktigt att belysa och normalisera adhd och få fram det på ett sätt så att barnen, och deras föräldrar, förstår det.


LÄS MER: Samir och Viktors kris - ändrar allt i numret.


– Man får tänka lite på hur man själv kände när man var yngre och hur det har hjälpt mig i dag och hur jag har känt. Det var viktigt att få fram det så bra så möjligt, säger han till Expressen och fortsätter:

– Har man adhd har man mycket mer energi än alla andra och man vill väldigt mycket och man känner väldigt mycket. För att man ska komma någonstans i livet, om man ser positivt på sin adhd så kommer det att hjälpa en.

Viktor Frisk tycker framför allt att det är viktigt att barn inte känner att det är en sjukdom, utan en tillgång.

– Jag vill att människor ska kunna vara stolta över vilka de är och inte känna att det är obehagligt att ha den här diagnosen. Det är ju många barn som har det och som tycker att det är jobbigt.

Har du alltid känt att det är en superkraft?

– Det är klart att det har varit jobbigt också. Det har varit en jobbig period i livet när jag kände: varför har jag så mycket energi och varför är inte jag som de andra barnen. Varför kan de komma ihåg att ta med gympapåsen när inte jag kan det? Varför kan de sitta still på lektionen och lyssna på läraren när jag springer runt som en ekorre?

– Jag har blivit väldigt utstött, eller tagen på ett annat sätt på grund av min adhd. Det vände när jag startade blogg och kunde vara mer kreativ. Då kunde jag använda min energi till att göra något jag själv tyckte var kul.

Viktor fick sin diagnos när han var 17 år, vilket är sent. Då hade han gått i flera år och funderat vad det var för fel på honom som hade så mycket energi och i bland sa konstiga saker.

– Jag sa väldigt mycket konstiga saker utan att jag menade det överhuvudtaget. När jag fick diagnosen var det positivt att veta att det inte var något fel på mig utan att det fanns en anledning.


LÄS MER: Samir och Viktor visar stöd till flyktingarna.


Medicinerar du för din adhd?

– Jag medicinerade i ett halvår - och det här vill jag verkligen berätta - med ritalin och concerta, och där försvann hela min personlighet. Jag hade ingen matlust, jag åt inte på flera månader och när jag väl åt så åt jag inte alls mycket. Jag gick ner väldigt mycket i vikt under den här tiden kommer jag ihåg.

Det var vintern 2013 och efter ett halvår fick han nog.

– Jag skakade och frös hela tiden. Folk sa att jag skulle testa lite längre, men när det hade gått sex månader tänkte jag aldrig mer, jag ska aldrig mer må så här. Jag ska inte tillåta mig att ta bort mitt kreativa sinne eller att må så här.

– Jag tog bort medicinen och hittade tillbaka till mitt normala jag efter några månader. Men det var svårt att hitta tillbaka även dit.

Planerar att föreläsa

I dag har han hittat andra hjälpmedel, som sin adhd-tavla för att organisera saker och träning.

– På min adhd-tavla skriver jag ner varje morgon vad jag ska göra så att man inte glömmer. Man glömmer ju bort väldigt mycket saker, man är så snurrig i huvudet.

Nu planerar han att fortsätta informera om att adhd är en superkraft och inte en sjukdom.

– Vi planerar lite föreläsningar, så får vi se vad som händer.

– Det viktiga är att få fram att det inte bara är negativt, utan att det är extremt mycket positivt som följer med det. Att man är kreativ och att man är så frispråkig på något sätt. Man tänker inte riktigt på vad man säger, det bara kommer ut, säger han och skrattar.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.