Kenneth Wahlberg tog över efter Christer Sjögren som sångare i Nya Vikingarna Foto: SVEN LINDWALLKenneth Wahlberg tog över efter Christer Sjögren som sångare i Nya Vikingarna Foto: SVEN LINDWALL
Kenneth Wahlberg tog över efter Christer Sjögren som sångare i Nya Vikingarna Foto: SVEN LINDWALL
Kenneth Wahlberg Foto: SVEN LINDWALLKenneth Wahlberg Foto: SVEN LINDWALL
Kenneth Wahlberg Foto: SVEN LINDWALL
Nya Vikingarna Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Nya Vikingarna Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Nya Vikingarna Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Kritiken mot Vikingarnas agerande – på scenen

Publicerad

Förra året lanserades Nya Vikingarna – utan Christer Sjögren.

Flera personer som har sett återföreningen har hört av sig till Expressen och säger att ersättaren Kenneth Wahlgren mimar under bandets spelningar.

Efter att sångaren erkänt att det förekommit förinspelad sång under konserterna bekräftas nu uppgifterna även av bandets sparkade gitarrist Chris Andersen.

– Det var nog inledningsvis som det blev vissa låtar där jag hade hjälp, säger Kenneth Wahlberg själv.

I september förra året återförenades Vikingarna – ett av Sveriges största dansband – utan sångaren Christer Sjögren. Bandets nya sångare är Kenneth Wahlberg.

Förväntningarna bland fans var stora och i ryggen hade Nya Vikingarna skivbolaget Universal. Men sedan comebacken har problemen hopat sig för bandet.

I mitten av maj valde Nya Vikingarnas manager Peo Thyrén att hoppa av. I samma veva fick gitarrist Chris Andersen sparken efter meningsskiljaktigheter med en av bandmedlemmarna.

– Redan under de första repdagarna i slutet av förra året hade jag ganska kraftiga yttranden angående vad jag tycker är god kvalitet och vad jag tycker att Vikingarna borde leverera när man gör den här återföreningen, berättade han nyligen.

Sedan en tid tillbaka turnerar inte heller trummisen Johan Norgren med bandet på grund av tidsbrist.

Samtidigt har bandets liveframträdanden diskuterats. Flera personer som har sett Nya Vikingarnas konserter har hört av sig till Expressen och berättar att den nya sångaren Kenneth Wahlgren mimar under spelningarna.

Expressen har också tagit del av flera videoklipp där det tydligt syns att åtminstone delar av sången är förinspelad.

Kenneth Wahlberg själv bekräftar att han har mimat på scen, men tonar ner det hela.

Varför sjunger du inte live?

– Det kanske jag gör. Det var nog inledningsvis som det blev vissa låtar där jag hade hjälp. Ett par gånger när vi hade repetition, min mamma blev precis cancersjuk inför att vi skulle repetera, sedan la vi sång på vissa låtar som jag inte var riktigt hundra procent säker på. Men det var bara inledningsvis.

Den sparkade gitarristen Chris Andersen bekräftar att sången varit inspelad under hans tid som medlem. Det ska även vara den största orsaken till de meningsskiljaktigheter som funnits och som ledde till Chris Andersens uppsägning från Nya Vikingarna.

Chris AndersenFoto: OLLE SPORRONG

Till saken hör att Nya Vikingarna tar upp emot 150 000 kronor för sina spelningar. En mycket stor summa, enligt experter.

– Jag tror att Vikingarna har en väldigt tuff uppförsbacke och det beror på att det är en väldigt dyr prislapp, säger dansbandsexperten Thomas Deutgen.

Kenneth Wahlberg svarar så här på frågan om han fortfarande mimar:

– Nej det kan man inte säga.

– Det ligger stödsång bakom men det ligger ju tracks på gitarr och keyboard också precis som i alla dansband.

Vad säger du till de fans som har köpt biljett och får se en sångare som mimar?

– Jag har ingenting att säga mer än att de får se och avgöra om jag sjunger live eller inte.

Efter intervjun ringer Kenneth Wahlberg upp igen.

– Det som har varit med sångpålägg och så var de tre första spelningarna. Där hade vi det delvis. Sedan någon gång inför vissa låtar där jag inte har varit hundra procent säker i ingångarna. Annars har det varit live 95 procent.

– Jag är väldigt intresserad av att veta vem som har snackat. Det är jättekonstigt. Folk vill mig illa.

Dansbandsexperten Thomas Deutgen säger så här om uppgifterna att det förekommer förinspelad sång på Nya Vikingarnas spelningar:

– Det är klart att det inte ser bra ut om någon mimar. Jag har aldrig varit med om det i dansbandsbranschen. Att lägga bakgrunder på datorer är en sak men att mima till förinspelad sång är något helt nytt. Jag tycker inte att det är bra för Vikingarnas varumärke.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag