Alicia Vikander kammade hem priset i kategorin Bästa kvinnliga biroll på Oscarsgalan. Tidigare har bara Ingrid Bergman som svensk vunnit pris på Oscarsgalan Foto: Chris PizzelloAlicia Vikander kammade hem priset i kategorin Bästa kvinnliga biroll på Oscarsgalan. Tidigare har bara Ingrid Bergman som svensk vunnit pris på Oscarsgalan Foto: Chris Pizzello
Alicia Vikander kammade hem priset i kategorin Bästa kvinnliga biroll på Oscarsgalan. Tidigare har bara Ingrid Bergman som svensk vunnit pris på Oscarsgalan Foto: Chris Pizzello
Alicia Vikander kramar om Michael Fassbender efter vinsten. Foto: Chris PizzelloAlicia Vikander kramar om Michael Fassbender efter vinsten. Foto: Chris Pizzello
Alicia Vikander kramar om Michael Fassbender efter vinsten.  Foto: Chris Pizzello
"Jag ska gå ut och ta ett glas vin med min familj, mitt crew och mina vänner. Jag har till och med ombyte med mig så jag kan gå ut och dansa." Foto: Chris Pizzello"Jag ska gå ut och ta ett glas vin med min familj, mitt crew och mina vänner. Jag har till och med ombyte med mig så jag kan gå ut och dansa." Foto: Chris Pizzello
"Jag ska gå ut och ta ett glas vin med min familj, mitt crew och mina vänner. Jag har till och med ombyte med mig så jag kan gå ut och dansa." Foto: Chris Pizzello
Alicia Vikander poserar tillsammans med sina föräldrar Maria Fahl Vikander och Svante Vikander. Foto: Mike Nelson / Epa / TtAlicia Vikander poserar tillsammans med sina föräldrar Maria Fahl Vikander och Svante Vikander. Foto: Mike Nelson / Epa / Tt

Alicia Vikander poserar tillsammans med sina föräldrar Maria Fahl Vikander och Svante Vikander.

 Foto: Mike Nelson / Epa / Tt

Vikanders första ord efter Oscarsvinsten

Publicerad

Alicia Vikander vann pris i Bästa kvinnliga biroll på Oscarsgalan.

På scenen valde hon bland annat att tacka flera av de som arbetat med filmen "The Danish girl" – och hon avslutade hela talet med att säga ett par ord på svenska:

– Jag vill tacka alla er där hemma, sa hon under tacktalet.

Alicia Vikander kammade hem priset i kategorin Bästa kvinnliga biroll på Oscarsgalan. Den enda tidigare svenska kvinnliga skådespelare som tagit hem en Oscar tidigare är Ingrid Bergman.

Och det var en märkbart tagen Alicia Vikander som tog emot sitt pris. På scenen tackade hon bland annat teamet bakom "The danish girl" och sina föräldrar.

– Jag vill tacka min regissör, tack för att du stöttade mig. Och tack till Eddie, den bästa skådespelarpartnern, jag kunde inte ha gjort det utan er – sa den svenska stjärnan.

Alicia Vikander höll delar av talet på svenska

Hon valde även att avsluta hela talet på svenska:

– Jag vill tacka alla er där hemma sa hon.

Efter segern utvecklade den svenaka superstjärnan sina känslor till flera journalister som var på plats:

– Jag är hedrad att jag fått vara en del av den här kvällen. Varje kväll, varje år var jag vaken och kollade på Oscarsgalan som yngre. Personligen är detta ett firande av film och personer bakom det, och jag är hedrad att få vara en del av det. Jag trodde aldrig, när jag var hemma, att jag ens kunde göra två filmer på engelska, säger hon.

 

LÄS MER: Alicia Vikander vann på Oscarsgalan 2016

 

Alicia Vikander efter vinsten

Alicia Vikander berättar att hon efter Oscarsgalan ska ut och dansa.

– Jag ska gå ut och ta ett glas vin med min familj, mitt crew och mina vänner. Jag har till och med ombyte med mig så jag kan gå ut och dansa, säger hon.

Med sig på röda mattan hade hon mamma Maria Fahl Vikander och Pappa Svante Vikander. Han berättade inför galan att han inte riktigt kunde ta in vad som händer just nu.

– Det är en märklig, ovan känsla. Det är svårt att veta vad man känner. Det är overkligt, spännande, säger han och fortsätter:

– Jag fattar nog inte riktigt. Trots att det väl är det vi känner av nu när vi varit här. Det känns som man är gäst i en annan verklighet.

 

LÄS MER: Här är festen innan Oscarsgalan 2016

 

"Hjärtat slår fortfarande fort"

Efter dotterns seger på Oscarsgalan skrev Svante Vikander i ett sms:

"Hjärtat slår fortfarande fort. Väldigt fort. Så glad, happy and relieved".

Alicias halvsyster My är kvar i Sverige, men hon berättar under morgonen om känslorna.

– Jag är helt överlycklig och så stolt. Det här är jättestort, säger hon.

Efter Oscarsgalan väntar en kort tids ledighet för Alicia Vikander - som den senaste tiden haft ett hektiskt schema.

– Jag blev klar med en film förra veckan så nu ska jag vara ledig i fyra eller fem dagar, säger hon.

På röda mattan berättade Alicia Vikander att om hon skulle ta hem priset inte försöka göra bort sig - som att snubbla, eller bli för full.

– Jag är i ett party-mode. Jag ska inte bli för full, bara lagom, säger hon till OTRC.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag