Alicia Vikanders mamma tappade hakan när dottern prisades på Oscarsgalan för "The danish girl". Foto: Chris PizzelloAlicia Vikanders mamma tappade hakan när dottern prisades på Oscarsgalan för "The danish girl". Foto: Chris Pizzello
Alicia Vikanders mamma tappade hakan när dottern prisades på Oscarsgalan för "The danish girl".  Foto: Chris Pizzello
Alicia Vikander tillsammans med föräldrarna Maria Fahl Vikander och Svante Vikander. Foto: Mike Nelson / Epa / TtAlicia Vikander tillsammans med föräldrarna Maria Fahl Vikander och Svante Vikander. Foto: Mike Nelson / Epa / Tt
Alicia Vikander tillsammans med föräldrarna Maria Fahl Vikander och Svante Vikander.  Foto: Mike Nelson / Epa / Tt

Vikanders föräldrar: "Hjärtat slår fort"

Publicerad

Alicia Vikander var nominerad till priset för Bästa kvinnliga biroll.

Och när hon hennes dotters namn lästes upp tappade mamma Maria Fahl Vikander hakan.

"Hjärtat slår fortfarande fort. Väldigt fort. Så glad, happy and relieved", skriver Svante Vikander i ett sms efter segern.

I natt höll Sverige andan. Skulle Alicia Vikander vinna Sveriges första skådespelar-Oscar på över 40 år?

Minst lika nervösa var Alicia Vikanders föräldrar, som fanns med på plats för att stötta dottern.

Nerverna lär ha varit på helspänn och när 27-åringens namn väl lästes upp kunde Maria Fahl Vikander inte tro sina öron.

I livesändningen från Oscarsgalan följer kameran mammans chockerade ansikte när hon inser att hennes dotter vunnit.

– Wow, fantastiskt, säger kommentatorn i livesändningen.

 

LÄS MER: Alicia Vikander vann på Oscarsgalan 2016

Alicia Vikander prisades för "The danish girl"

När Alicia Vikander kramade om sin mamma och gav henne en puss på kinden kom tårarna. Innan hon gick upp på scen fick Alicia Vikander dessutom en puss på kinden av pojkvännen Michael Fassbender.

Även pappa Svante Vikander, 67, var tagen av segern.

"Hjärtat slår fortfarande fort. Väldigt fort. Så glad, happy and relieved", skriver Svante Vikander i ett sms efter segern.

Alicia Vikander tackade sina föräldrar

Under sitt tacktal passade Alicia Vikander på att tacka sina föräldrar.

– Mamma och pappa, tack för att ni trodde på mig. Tack för att ni gav mig tron att vad som helst kan hända. Även om jag aldrig förväntade mig det här, säger hon i sitt tagna tacktal.

 

LÄS MER: Alicia Vikanders okända bakgrund

 

Svante och Maria Vikander, som separerade när Alicia var ung, berättade nyligen om känslorna inför Oscarsgalan.

– Naturligtvis är jag förvånad över det som händer här. Det är som en saga, sa Maria Fahl Vikander till TV4 Nyheterna.

Hon berättar för TV4 att Alicia Vikander var lätt att ha och göra med som liten.

– Hon var uppvuxen med mig och mina vuxna kompisar. Jag och hennes pappa har blivit någon form av manuscoach till henne också. Hennes pappa är psykiater, så hon kan tala psykologi med honom, när det gäller att gestalta roller. Och jag har arbetat mycket med dramaturgi, läst enormt mycket manus, säger Maria Fahl Vikander.

Svante Vikander säger att det tidigt stod klart att Alicia Vikadner skulle gå i sin mammas fotspår.

– Hon var en dansare redan när hon var liten. Hon älskade balett och spenderade kolossalt med tid på Backa Teatern tillsammans med sin mamma. Och det präglade henne. Hon blev en del av den världen. Och det var inte bara dans utan även skådespeleri, hon var jätteintresserad av det, säger han till Expressen.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag