I dag kan svenska stjärnskottet Alicia Vikander bli nominerad till inte bara en, utan två, Oscars. Foto: Keith Mayhew/Landmark Media.I dag kan svenska stjärnskottet Alicia Vikander bli nominerad till inte bara en, utan två, Oscars. Foto: Keith Mayhew/Landmark Media.

I dag kan svenska stjärnskottet Alicia Vikander bli nominerad till inte bara en, utan två, Oscars.

 Foto: Keith Mayhew/Landmark Media.
Hon har bland annat chansen att nomineras till "bästa kvinnliga huvudroll" för "The danish girl".Hon har bland annat chansen att nomineras till "bästa kvinnliga huvudroll" för "The danish girl".
Hon har bland annat chansen att nomineras till "bästa kvinnliga huvudroll" för "The danish girl".
2015 var ett riktigt succéår för Alicia Vikander. Foto: Km/Fameflynet Pictures2015 var ett riktigt succéår för Alicia Vikander. Foto: Km/Fameflynet Pictures
2015 var ett riktigt succéår för Alicia Vikander. Foto: Km/Fameflynet Pictures

Vikander kan få två Oscars-nomineringar

Publicerad

I dag släpps nomineringarna till årets Oscarsgala.

Enligt förhandstipsen i Hollywood kan Alicia Vikander nomineras till inte mindre än två priser, det för "bästa kvinnliga huvudroll" och "bästa kvinnliga biroll".

Om det blir någon nominering får vi veta klockan 14.30 i dag.

Klockan 14.30 är det dags. Då presenteras det vilka som blir nominerade till priser på årets Oscarsgala i Hollywood. Och bland förhandsfavoriterna dyker svenska skådespelaren Alicia Vikander upp.

Förhandstipsen från internationella medier pekar nämligen på att Alicia Vikander kan bli nominerad till inte bara en, utan två, Oscars. Enligt tidningen Hollywood Reporters senaste prognos är den svenska skådespelaren en trolig kandidat i kategorierna bästa kvinnliga huvuvroll för "The danish girl" samt kategorin bästa kvinnliga biroll för "Ex machina".

 

LÄS MER: Här myser Alicia Vikander med sin pojkvän

Alicia Vikander kastade kläderna

– Nästa år kommer Oscarsgalan att bli intressant. Jag har jobbat väldigt mycket utanför offentligheten i många år nu. Jag tror att det kommer förändras. Jag förväntar mig vara upptagen. Jag är redo att bli lite mer välkänd, sa Alicia Vikander förra året till tidningen W Magazine.

Filmen "The danish girl" har inte haft biopremiär i Sverige än, men har redan blivit mycket omtalad då Alicia Vikander vid ett tillfälle i filmen kastar kläderna. Filmen har premiär i Sverige den 5 februari.

 

LÄS MER: Alicia Vikanders storfilm stoppas

Alicia Vikander prisades på filmfestivalen

2015 var ett riktigt succéår för Alicia Vikander. Skådespelaren landade ett gäng tunga roller och sågs i filmer som "The man from U.N.C.L.E." och "Burnt". Dessutom gjorde hon berättarrösten i dokumentären om Ingrid Bergman.

Alicia Vikander nominerades även till två priser på Golden globe-galan tidigare i januari, men snuvades på båda och tvingades lämna galan tomhänt. Alicia Vikander prisades dock som "Årets nykomling" för "The danish girl" på en filmfestival i Palm Springs i USA.

 

Nästa år syns Alicia Vikander bland annat i "Tulip fever" och i en ny film om superagenten Jason Bourne.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag