Victorias tuffa kamp för kärleken till Daniel

Så träffades Victoria och Daniel.
Gudstjänsten inleddes med psalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Av tradition är riksdagens och regeringens gåva vid lysningen av svenskt hantverk.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Efter gudstjänsten var det lysningsmottagning där dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och talmannen Per Westerberg överlämnade regeringen och riksdagens gåva – en glasservis från Orrefors, med 1000 glas.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Tre lysningsmottagningar hölls för att så många som möjligt skulle kunna närvara.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Victorias kusin Patrick Sommerlath anlände strax efter kungafamiljen, tio minuter innan gudstjänstens start. Här med sin dåvarande hustru Maline Sommerlath.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

För exakt tio år sedan gick startskottet för Victorias och Daniels bröllop, det pampiga firandet inleddes med en högtidlig lysning.

När en kronprinsessa viger sig är det en statsceremoniell angelägenhet – och det fanns synpunkter på att en vanlig kille från Ockelbo skulle gifta in sig i kungafamiljen.

– De ville ju självklart att jag skulle få bästa möjliga stöd och uppbackning för min uppgift nu och i framtiden. Hur skulle de kunna veta att Daniel kunde ge mig det? har kronprinsessan berättat i boken ”Victoria – drottning med tiden”.

Den 19 juni firar kronprinsessan Victoria och prins Daniel tioårig bröllopsdag. Den direktsända vigseln sågs av miljontals tittare och sägs vara det största evenemang som någonsin bevakats i Stockholm. 

Vid den här tidpunkten för tio år sedan var uppladdningen redan i full gång, och den första av tre lysningar hölls den 30 maj. Kungliga lysningar har alltid varit viktiga och speciella – när kungen och drottningen skulle gifta sig 1976 sov Silvia inte en blund natten innan lysningen, har hon berättat.

Den stämningsfulla lysningsgudstjänsten hölls i den fullsatta Slottskyrkan och följdes av en mottagning på kungliga slottet. 

Längst fram i kyrkan satt kungen, drottningen, Victoria och Daniel. På bänkraden bakom dem satt prins Carl Philip – men prinsessan Madeleine saknades den högtidliga dagen, vilket sågs som ett etikettsbrott i den kungliga världen. Prinsessan hade dock skäl till sin time out, bara veckor innan hade hon brutit upp sin förlovning med Jonas Bergström.

– Hon behöver privat tid nu och avstår från alla sina offentliga uppdrag fram till bröllopet, sa hovets dåvarande informationschef Nina Eldh.

Drottning Silvia strålade i lindblomsgrön dräkt när hon och familjen anlände till Slottskyrkan för Victoria och Daniels lysning.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Prins Carl Philip med sin farbror Tord Magnuson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

På andra sidan altargången satt familjen Westling med bland andra Daniels föräldrar Olle och Ewa. Lysningen var det tillfället då Daniels föräldrar introducerades för hela svenska folket.

”De är fina, jordnära personer med oändlig värme. Man förstår varför Daniel är som han är”, har Victoria sagt om sina svärföräldrar Ewa och Olle Westling.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Gick ut hand i hand

Kl 12:00 den 30 maj läste överhovpredikant Lars Göran Lönnermark upp det som alla ville höra:

– Det är till stor glädje som jag får tillkännage lysning mellan Victoria Ingrid Alice Désirée och herr Olof Daniel Westling.

Efter ceremonin gick Daniel och Victoria ut hand i hand genom Slottskyrkan. Kronprinsessan släppte inte brudgummen för ett ögonblick – beröringen och deras blickar på varandra sa allt om vilken betydelsefull stund det var.

Den uppenbart förälskade Victoria släppte inte sin prins under lysningen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Den uppenbart förälskade Victoria släppte inte sin prins under lysningen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Kärlekssagans tuffa start

Kronprinsessparets väg till altaret var lång. De möttes första gången på Daniels exklusiva gym Master Training tio år tidigare, och inledde så småningom en hemlig romans.

– Ju mer jag lärde känna henne desto mer oemotståndlig blev hon, jag blev kär helt enkelt och att kärleken var besvarad kändes tydligt, har Daniel sagt i boken ”Vårt bröllop” (2010).

Att Daniel var en helt vanlig kille från Ockelbo gjorde att det rynkades på näsan i vissa blåblodiga kretsar – om en man av folket kan gifta sig med kronprinsessan kunde det ju leda till att kungligheterna förlorar sin särskildhet. Även inom kungafamiljen ifrågasattes det om Daniel verkligen passade som make till vår blivande regent. Victoria själv kunde förstå synpunkterna, och menar att de grundar sig i omtanke.

– De (i synnerhet föräldrarna) var oroliga både för mig och Daniel. Som förälder vill man ju sina barns bästa. De ville ju självklart att jag skulle få bästa möjliga stöd och uppbackning för min uppgift nu och i framtiden. Hur skulle de kunna veta att Daniel kunde ge mig det? Hur skulle han själv klara det? Det är ingen lätt roll att komma in i utifrån, men jag känner en allt större trygghet ju längre vi har känt varandra, berättade Victoria i Herman Lindquists bok ”Victoria – drottning med tiden” (2010).

Victorias glädjetårar

Men Daniel vann mark när det visade sig att han var en jordnära, skötsam person utan skandaler i bagaget. Motståndet mot honom minskade och han anpassade sig allt mer till det kungliga livet. 

Till slut segrade kärleken. När Victoria på bröllopsdagen tackade svenska folket för stödet och hyllningarna så var det med tårar i ögonen.

– Jag vill tacka svenska folket för att ni har gett mig min prins, sa hon och fortsatte:

– Att känna ert stöd betyder mer för oss än vad ni någonsin kan förstå. Det är något otroligt.


Vad är lysning?

Lysning, eller kungörelse i kyrkan inför en vigsel, om att två personer kommer att gifta sig, var obligatorisk från 1100-talet och fram till 1973. Seden har varit det naturliga sättet att undvika månggifte.

I dag har detta lagkrav ersatts av hindersprövning. Ansökan sker hos Skatteverket.

Numera kan brudparet frivilligt komma överens med församlingsprästen om lysning i kyrkan vid lämpligt datum. Valet av kyrka är sedan 1973 fritt.

Källa: Kungliga hovstaterna (hovet).

Prins Daniel om tiden innan Victoria: ”Jag var inte rädd”

Prinsen berättar om livet innan Victoria - och hans största hjärtefråga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.