Victoria möttes av gråt och jubel på QX-galan

Tårfyllt. Kronprinsessan Victoria fick ett överväldigande mottagande - och framkallade mycket känslor - när hon delade ut priset Årets homo till Jonas Gardell på QX-galan i går kväll. Foto: Olle Sporrong
Foto: Olle Sporrong

När kronprinsessan Victoria efter hemlighetsmakeriet klev upp scen för att dela ut pris för Årets homo visste jublet inga gränser.

Budskapet från kronprinsessan var tydligt när hon räckte över priset till författaren Jonas Gardell - och Anja Pärson grät i publiken.

- Vi ska torka varandras tårar med öppna hjärtan, sa kronprinsessan från scen, efteråt var hon rörd.

Jonas Gardells, 49, bok och tv-serie "Torka aldrig tårar utan handskar" tog hem fem priser under gårdagens QX-gala på Cirkus i Stockholm.

När det blev dags att dela ut det mest prestigefyllda av priserna, det för "Årets homo", var det kronprinsessan Victoria som i en svart klänning klev ut framför gästerna för att tillkännage de nominerade. Arrangörerna hade hållit framträdandet hemligt - in i det sista.

Kronprinsessan hyllades

Applåderna och hyllningarna ville aldrig ta slut. Mottagandet rörde kronprinsessan, som sa:

- Jag ska bara dela ut ett pris. Men jag blir givetvis väldigt glad och väldigt rörd. Tack så mycket.

- Nu är det så att nu ska vi hedra en person har utmärkt sig alldeles särskilt. Det är en sann glädje att vara här i kväll. Att känna er kraft, glädje och er gemenskap.

Sedan blev det dags att presentera vinnaren. Det blev känslosamt.

- Väldigt få har berört oss och gjort oss så rörda som du. Ditt budskap är tydligt. Räta på ryggen. Sträck ut handen. Vi ska torka varandras tårar med öppna hjärtan. Priset går till författaren, dramatikern och inspiratören Jonas Gardell, sa kronprinsessan.

När Jonas Gardell klev upp på scenen kramades de länge. Många ögon i publiken tårades.

- Du är vår kronprinsessa. Men i kväll är jag vår lilla drottning, sa han sedan.

Lämnade galan snabbt

Genast efter sitt framträdande hoppade Victoria in i en bil från Säpo och försvann.

Jonas Gardell var rörd över prisregnet - och över kronprinsessans närvaro. Och avslöjade vad hon viskat till honom på scen.

- Det var egentligen privat, men sa att hon själv blivit väldigt rörd över "Torka aldrig tårar utan handskar".

Gardell föll i gråt

Under galan föll författaren i gråt, berättar han:

- Jag är glad och rörd och tacksam. Omtumlad över kärleken vi fått. Man måste förstå hur långt vi vandrat för att komma hit. Och att kronprinsessan kommer hit för att närvara, det är fantastiskt. Unikt i världen.

Även förra skidstjärnan Anja Pärson, 31, som kom ut som homosexuell under sitt sommarprat i fjol, var nominerad till Årets homo. Efter galan var hon rörd och berättade för Expressen om sina tårar under galans slutskede.

- Jag grät på slutet. Att vi kommit så långt i Sverige att till och med vår blivande drottning är på plats, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.