Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victoria kan stoppas – från sitt eget födelsedagsfirande

Victoriadagen firas traditionsenligt på Öland den 14 juli.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Victoriadagen 1987.
Foto: ANDERS JAHRNER / IBL
Kronprinsessan Victoria.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Kronprinsessan Victorias födelsedag firas varje år med folkfest på Öland och en tv-sänd hyllningskonsert – men i sommar blir det annorlunda.

Nu kommer beskedet att Victoriakonserten kommer att göras utan publik, och om den blivande 43-åringen själv kan vara med är långt ifrån säkert.

– Det är utgångspunkten – men ingen vet någonting just nu, säger arrangören Stephan Rimér.

Victoriadagen den 14 juli har uppmärksammats med en familjefest på Öland sedan kronprinsessan Victoria var barn. 

För många har flaggdagen blivit synonym med tv-sända artistuppträdanden och kungafamiljen bänkade på första parkett. Dagen märks inte minst i Borgholm och på Öland, där hela veckan kring Victorias födelsedag fylls med ett späckat program. 

Men nu meddelar arrangören att årets firande inte kommer att se ut som vanligt på grund av coronapandemin.

”Med anledning av rådande läge i Sverige och världen kommer Victoriakonserten den 14 juli genomföras utan betalande publik. Den sedan många år tv-sända hyllningskonserten till kronprinsessan på hennes födelsedag har i över 40 år varit en stor folkfest på Öland men kommer i år tyvärr behöva genomföras med endast ett fåtal inbjudna gäster i publiken”, skriver arrangören Leroy Media i ett pressmeddelande.

Victorias medverkan oklar

Till Expressen säger Stephan Rimér, arrangörsansvarig, att man hoppas på att kronprinsessan Victoria själv kan resa ner till Öland och vara på plats – men än så länge är det inget han vågar slå fast.

– Det är utgångspunkten – men ingen vet någonting just nu. Vi räknar med att fortlöpande komma med nyheter de kommande veckorna, allt eftersom reglerna för sommaren sätts, säger Rimér.

Victoriakonserten sänds i SVT1 den 14 juli kl 21. Hur övriga aktiviteter under Victoriadagarna 10-15 juli ska se ut håller fortfarande på att planeras.

Här firar Victoria 42-årsdagen – stor uppslutning på Öland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.