Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria bjuder in svenska folket till slottet på nationaldagen – digitalt

Nationaldagsfirandet blir annorlunda i år på grund av coronaviruset. Såhär såg det ut i slutet av mars när kronprinsessan Victoria och prins Daniel inspekterade fältsjukhuset i Älvsjö som nu ska avvecklas.
I samband med nationaldagen bryter kungen och drottningen tillfälligt karantänen – de återvänder till Stockholms slott där kungen ska hålla ett direktsänt tal.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Men nu står det också klart att kronprinsessan Victoria kommer vara en del av nationaldagsfirandet, hon bjuder in folket till slottet – digitalt.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Prinsessan Madeleine, prins Daniel, kronprinsessan Victoria, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid nationaldagsmottagningen på Stockholm slott.Foto: TT NYHETSBYRÅN

I samband med nationaldagen bryter kungen och drottningen tillfälligt karantänen – de återvänder till Stockholms slott där kungen ska hålla ett direktsänt tal.

Men nu står det också klart att kronprinsessan Victoria kommer vara en del av nationaldagsfirandet, hon bjuder in folket till slottet – digitalt.

”Kronprinsessan kommer att välkomna kungahusets följare på Facebook och Instagram”, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Kommer du fira nationaldagen?

Den 6 juni firas Sveriges nationaldag, det är en viktig och speciell dag för kungafamiljen som vanligtvis har ett fullspäckat schema. Dagen brukar avrundas med direktsänt tv-firande från Skansen och efterföljande mottagning på kungliga slottet. 

Men med anledning av covid-19-pandemin blir årets nationaldagsfirande begränsat. Kungafamiljen kommer ändå uppmärksamma dagen, och nu berättar hovet nya detaljer om hur det kommer att gå till.

Tidigare har det varit känt att kungen och drottningen kommer att lämna sin karantän på Stenhammars slott utanför Flen. På nationaldagen åker de in till Stockholms slott.

I ett pressmeddelande berättar hovet att kungen ska hålla ett direktsänt tal från slottet, som visas i SVT kl 20. Talet framförs utan publik närvarande.

Victoria direktsänder från slottet

Men även kronprinsessan Victoria kommer att vara involverad i nationaldagsfirandet. En nyhet är att kronprinsessan ska ge en digital guidning av kungliga slottet.

”Varje nationaldag brukar ett mycket stort antal besökare bege sig till kungliga slottet, som då håller extra öppet och erbjuder olika aktiviteter. I år är slottet stängt för besök. Kronprinsessan kommer i stället att välkomna kungahusets följare på Facebook och Instagram till kortare digitala guidningar av ett antal utvalda salar på kungliga slottet. Guidningarna sänds varje heltimme mellan kl. 10.00 och 14.00”, skriver hovet i pressmeddelandet.

Victorias filmer kommer även att publiceras på kungahuset.se.

Ett traditionellt tv-inslag är Arméns musikkårs framförande av Arméns stora tapto från Logården på slottet. Även i år kommer taptot att sändas från Logården, i närvaro av kungaparet, riksdagens talman och statsministern. Taptot avslutar SVT:s nationaldagssändning.

Expressen har varit i kontakt med hovet, som hänvisar till pressmeddelandet.

Silvias romantiska överraskning till kungen – i karantänen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.