Foto: ROGER TILLBERG / / IBLABFoto: ROGER TILLBERG / / IBLAB
 Foto: ROGER TILLBERG / / IBLAB
Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLABFoto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB
 Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB

Vi har förlorat en av våra största underhållare någonsin

Publicerad

Keep swinging! Det var det sista Hans Alfredson sa till oss.

Två lyckliga ord som först nu förvandlats till ett avsked.

Det är de första trevande dagarna av sommaren, och jag tror inte att jag kommer att få svar. Hans Alfredson har varken hörts eller synts sen det där bejublade Guldbaggetalet, och han ska snart fylla 86. Det är en man med rätt att vila efter decennier av legendarisk underhållning. 

 

Ändå hör han av sig, svarar på intervjufrågorna, och hälsar via mejl till svenska folket att han vill tacka för all uppskattning han fått genom åren och tacka alla som följt hans karriär. 

 

Idag ekar orden av något slutgiltigt, ett tydligt farväl, men då bar de på ett varmt lugn. Hasse skriver om dagarna ute i trädgården, om besöken från barnen och deras hundar, om att han känner sig lite ”skruttig”, om sin sista tid. Vad han saknar? Att kunna göra en saltomortal, svarar han, lite som att humorn blivit en arbetsskada. Eller så var det bara så han var.

 

LÄS MER: Hasse Alfredson är död 

 

Vi har ju träffats förr. Tidigt 00-tal investerar jag så gott som samtliga mina filmvetenskapliga poäng i Hasse och Tages produktion. Ser ”Äppelkriget” säkert fyrtio gånger, och ber om en intervju som jag faktiskt får. Det blir den första jag någonsin gör. 

 

Vi ses på helig mark, i Skrivstugan en förmiddag då Vitabergsparken badar i kall vårsol. Jag är så nervös att jag tappar bandspelaren i kaffekoppen och kedjeröker mig igenom samtalet. Han stödröker med mig, det lugnar. Och så berättar han anekdoter från filminspelningarna och livet, och är precis så där kvick och mänsklig som jag alltid har inbillat mig. Timmarna går. Kanske glömde Hasse dem. Eller så gjorde han inte det. Kanske fanns det något i den där stunden som bidrog till att han faktiskt hörde av sig i juni. 

 

LÄS MER: Hasse Alfredsons sista hälsning till svenska folket 

 

”Keep swinging!” Vilka andra ord kan man förvänta sig från mannen som en gång personifierat den vänliga döden. I ”Jim och piraterna Blom” som kom bara ett par år efter Tage Danielssons bortgång spelade han Kolavippen, döden på en flakmoppe, som kunde ta fram den allra finaste delen av sorgen ur ens hjärta. Själva kärnan, som man aldrig ska göra sig av med, den man behöver för att förstå andra: ”Se så den gnistrar!”, sa han.

 

Det är ett vacker sätt att möta döden och saknaden. Inte minst nu när vi har förlorat en av våra största underhållare någonsin, en varm humorist och en medmänsklig humanist som blandade upplyftande lätthet med intelligent svärta. 

 

LÄS MER: Stjärnornas hyllningar till Hasse Alfredson

 

Därför ser jag framför mig hur Kolavippen, kanske just i natt, knattrar runt på sin flakmoppe till var och en av oss, och viskar i vårt öra ett uppsluppet tröstande ”keep swinging”.

 

MARIA BRANDER

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag