”Vi eller aldrig”-deltagarnas kritik – ”SVT förminskar konversationen”

Steffi och Felicia från ”Vi eller aldrig”.
Foto: Privat
Flera deltagare i programmet ger det kritik.
Foto: Janne Danielsson / SVT

I ”Vi eller aldrig” blev det en stor diskussion angående kroppskomplex och utseende – en debatt som tittarna aldrig fick se. 

Nu kritiserar deltagare klippningen av tisdagens avsnitt.

– SVT förminskar konversationen, säger Steffi Lux.

I SVT:s nya dokusåpa ”Vi eller aldrig” har par med relationsproblem flyttat ner till Malta för att ta reda på om de har en framtid ihop. Tittarna får följa med på deltagarnas resa – och ta del av de bråk som uppstår paren emellan. 

Expressen har tidigare skrivit om Matteo Davenell, 21, och Felicia Malm, 21, som har ifrågasatt klippningen av serien. Felicia har berättat att hon har fått kritik efter sitt agerande i ”Vi eller aldrig” – och att serien inte visar hela sanningen.

Nu kritiserar ytterligare en deltagare klippningen – efter en diskussion mellan Matteo Davenell och Felicia Malm i tisdagens avsnitt. 

– Public service har ett samhällsansvar, så jag blir så jävla besviken att de har förminskat detta, berättar Steffi Lux, 27. 

”Jag blir jättebesviken” 

I tisdagens avsnitt uppstår en diskussion mellan Felicia Malm och Matteo Davenell. Paret pratar om utseende, varpå Matteo Davenell får frågan om han hade lämnat Felicia om hon gick upp i vikt.

– Det är inte säkert att jag blir attraherad av dig då, det vet jag inte, säger Matteo Davenell i serien, ett uttalande som han sedan väljer att ta tillbaka. 

Enligt Matteo Davenell blev ordvalet fel, och han berättar att han försökte förklara att han inte menade det han sa.  

– Jag tycker ändå att det framgår att jag aldrig menade att jag kommer vara oattraherad av Felicia på grund av hennes vikt, det jag ville få fram var att det är hennes mående och hennes bild av sig själv som är det viktiga. Och jag tycker hon är fin hur hon än ser ut, berättar Matteo Davenell. 

Nu kritiserar både Steffi Lux och Felicia Malm hur SVT valt att klippa avsnittet. Enligt deltagarna blev det en stor debatt om kroppskomplex efter parets diskussion, något som SVT inte valde att ha med i avsnittet.

– Det som gjorde mig upprörd var hur SVT förminskade Felicias och Matteos konversation. Det blev en jättestor grej inne i huset och flera reagerade jättestarkt. Vi synkades i omgångar och lyfte fram budskap – och jag pratade om att det är viktigt att man tänker efter vad och när man säger saker, säger Steffi Lux och fortsätter:

– Man går inte på någons utseende och jag tycker att man hade kunnat agera, i andra realitys när någon är taskig så säger man i från eller så bygger man programmet runt det. 

Felicia Malm håller med Steffi, och berättar att hon är missnöjd med avsnittet.

– Det här är SVT, och de pratar om att man ska utbilda folk och att man ska lära sig. Jag blir jättebesviken att de inte tar med det, säger Felicia Malm.

Även Matteo Davenell tycker att SVT hade kunnat ha med mer diskussion om ämnet i programmet. 

– Jag tyckte att det som visades var bra, men sen hade vi en diskussion massa deltagare efter, men den togs inte med alls. Jag förstår att man inte kan klippa med allting – men det var lite synd, eftersom de andra kom in med sina tankar och åsikter och vi diskuterade, berättar han.

Viktigt att prata om

Steffi Lux berättar att det är viktigt att belysa och prata om kroppskomplex, och att hon valde att uttala sig om händelsen eftersom ämnet ligger henne nära till hands. 

– Jag har själv gått igenom samma sak som Felicia och det är kränkande och jobbigt när någon påpekar utseendet, man ser ju sig själv i spegeln varje dag. Därför låg den här konversationen extra nära mig, berättar hon. 

Även Felicia vill uppmärksamma problemet med att kommentera folks utseende. 

– Det är så himla viktigt, man kan inte veta vilken historia folk har bakom sig. Det kan orsaka så mycket mer skada än vad man någonsin tror. Jag tyckte redan att det var jobbigt att vara med i programmet för att jag inte ville visa mig – och att folk skulle bilda sig en uppfattning om mig utifrån hur jag ser ut, berättar Felicia Malm. 

SVT: ”Tror att publiken förstår”

I ett mejl till Expressen skriver SVT att de händer mycket utanför ”Vi eller aldrig” – som inte tas med. 

”Det händer mycket utanför programmen som vi inte ser, men vi tror att publiken förstår att de ser förhållanden som är komplexa, och att en konflikt kan bygga på något som hänt utanför rutan”, skriver SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.