Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vi är inblandade i allt tillsammans"

Mot sitt stora genombrott. På bara några år har systrarna Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kits fantasier blivit verklighet. Foto: Emil Nordin
De fantiserar om stämsångsorgier med Fleet Foxes och är polare med Conor Oberst.
Med sitt andra album står de svenska systrarna i First Aid Kit på tröskeln till sitt stora, internationella genombrott.

FAKTA

De äger 2012


Du kanske inte känner till de än. Men under 2012 kommer de att synas överallt. Expressen presenterar nästa års stora stjärnor - inom musik, tv och film.

First Aid Kit


Namn: Johanna och Klara Söderberg
Ålder: 21 respektive 18 år.
Bor: Hemma hos mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Aktuella: Med sitt andra album ”The Lions roar” som släpps den 18 januari.
Vem äger 2012: ”Sibille Attar ska släppa skiva nästa år. Henne tycker vi om, och det vi hört från skivan låter jättespännande och fantastiskt bra.” 
Det vill First Aid Kit uppnå 2012: ”Önskedrömmen vore att få spela på Letterman och Jools Holland. Och att få åka på turné i Indien och Japan.”

Klara om Johannas...


Favoritartist: Joni Mitchell.
Favoritlåt: ”The Afterlife” Paul Simon.
Bästa vän: Jag.
Favoriträtt: Indisk mat eller skaldjur.
Bästa egenskap: Intensiv och engagerad.
Sämsta egenskap: För intensiv.

Johanna om Klaras...


Favoritartist: Leonard Cohen.
Favoritlåt: Bright Eyes ”We are nowhere, and its now”
Bästa vän: Jag.
Favoriträtt: Lamm korma och salami.
Bästa egenskap: Naivitet.
Sämsta egenskap: Naivitet.

De äger också 2012:


Caviare Days - En annan svensk systraduo. Gör psychedelisk pop och ryktet säger att de redan har flyttat till Brooklyn.
Niki and the Dove - Electropopduo som är signade till kvalitetslabeln Sub Pop och representerar Sverige på listan BBC Sound of 2012.
Armand Mirpour - Ett slags manligt svar på Laleh som släpper sitt första album i vår.
Frantic Amber - Metalband med medlemmar från Sverige, Norge, Japan och Danmark. Spelar på P3 Guld och släpper debutskiva under året.
Avicii – 22-årig dj som spelar på ett utsålt Globen tre gånger i vår och gör minst lika stor succé internationellt.

Klara och Johanna Söderberg sitter i var sin gammal fåtölj på ett kafé på Södermalm. 
På andra sidan gatan ligger Södra latins gymnasium och de hade lätt kunnat smälta in bland esteteleverna.
Men systrarna Söderberg går inte i skolan. 
Klara har aldrig ens börjat i gymnasiet. Hon och hennes syster har turnerat med sina idoler och... tja... spelat in en låt med Jack White i stället.
I dag är de precis hemkomna från Japan. Där har de gjort 25 intervjuer på två dagar.
Johanna är 21 år och lillasyster Klara fyller 19 i januari. 
2012 kommer de inte bara dominera svenska kritikers listor. 
De kommer äga hela världen.
De som 2008 såg Youtube-klippet där två tonårsflickor sjunger Fleet Foxes ”Tiger mountain peasant song” i så ljuvliga stämmor att jorden slutar snurra för en liten stund – de är inte förvånade. Systrarna Söderberg är så musikaliskt mogna, så uppenbart talangfulla. Att deras musik en dag skulle bli en internationell angelägenhet kunde man se redan där.
En som omedelbart insåg det unika med Klara och Johanna, var Karin Dreijer i The Knife. 
– Vår lillebror gick på samma dagis som Karins barn. Mamma tipsade henne om oss och det slutade med att hon gav ut vår första skiva. Karin är fortfarande vår mentor och förebild, säger Johanna och fingrar i det långa håret.
Hon är storasyster, men den tystare av de två. Det är Klara som sjunger, och Johanna som lägger stämmorna. Klara som skriver det mesta av låtarna. Och Klara som styr samtalen.
– Men vi är inblandade i allt, tillsammans. Oftast börjar det med en mening, sedan kommer texten och sist melodierna. Det bara kommer, det är det som är magiskt med musik. Den är gudomlig, någonting man inte förstår.

Sång i fokus

First Aid Kits folkinspirerade musik spreds snabbt ut i världen. Och med The Knifes kvalitetsstämpel hamnade de i rätt sammanhang direkt. När supergruppen Monster of Folk (Jim James från My Morning Jacket, M. Ward från She and Him och Conor Oberst från Bright Eyes) spelade i Filadelfiakyrkan i Stockholm 2009, fick tjejerna träffa Conor Oberst bakom scenen.
– Vi gav honom vår skiva, men sen blev vi helt stumma. Vi visste inte vad vi skulle säga, säger Johanna och Klara fortsätter:
– Vi var så besvikna. Det var allt, liksom. Jag fick träffa min största musikaliska förebild och det fanns ingenting att säga. Han kommer aldrig ens lyssna på skivan, tänkte jag.
Men de hade fel. 
Conor lyssnade. 
Han lyssnade, och kom till en av First Aid Kits spelningar i Austin, USA. Med sig hade han Bright Eyes-medlemmen Mike Mogis. De höll kontakten. 
Tidigare har pappa Benkt Söderberg producerat musiken tillsammans med sina döttrar.
Men efter en del prat med Mogis på videochatten Skype bestämdes det att han skulle producera First Aid Kits andra album. 
– Han sa alla de rätta sakerna. Att vår sång skulle vara i fokus, att det skulle vara enkelt, med med ett djup och en del mystik. Ja, det kändes helt rätt, minns Klara.
”The lions roar” är titeln på både singeln och på albumet. Det är poppig americana i självsäkra stämmor och böljande melodier. Man kan se systrarna i 70-talets Laurel Canyon. Hur de dansar i långklänningar svepandes runt vristerna, sitter med gitarren under eucalyptusträden och tar ut låtar med Joni Mitchell.
Albumet spelades in i en helt annan del av USA. I Omaha, Nebraska, i en studio med Conor Oberst som granne. Klara och Johanna blir helt fnissiga när de berättar om ”King of the world”, låten som deras idol skrivit sin egen vers till. Eftersom de träffade Oberst dagligen under inspelningen passade tjejerna på att fråga om inte han ville medverka.
– Conor sa ”Om det är dåligt, klipp bara bort mig”. Vad trodde han? Det är så otroligt stort. Med hans medverkan låter det som en riktig Bright Eyes-låt, ha ha ha.

Bandets största fan

”The lions roar” släpps i Sverige, Europa och USA i slutet av januari. Sedan väntar en stor turné. Pappa Benkt följer med sina döttrar ut i världen, och sköter ljudet på konserterna. Mamma stannar kvar hemma i Stockholm tillsammans med First Aid Kits största fan, deras åttaårige lillebror. 
– Han är välkommen i bandet den dag han vill, skojar systrarna och spelar upp ett par låtar de gjort – med lillebror på sång.
På bara några år har deras vildaste fantasier blivit verklighet. Om First Aid Kit själva får avgöra hur framtiden ska se ut så har de inom fem år startat ett ungt, kvinnligt svar på Monsters of Folk – en supergrupp med Laura Marling och Samantha Crain. Haft ”stämsångsorgier med Fleet Foxes och Jim James”. Och arbetat med Leonard Cohen.
– Och flyttat till Los Angeles. Till Laurel Canyon, säger Johanna.