Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veronika, 24, diskas från Miss world

Veronika Didusenko vann Fröken Ukraina men får inte tävla i Miss world.Foto: Instagram
Anledningen är ett regelbrott. Regler hon nu försöker förändra.Foto: Instagram

Hon vann landets största skönhetstävling – och skulle därmed få tävla om den internationella Miss world-titeln.

Men efter ett regelbrott blev Veronika Didusenko från Ukraina diskad.

Nu tar hon juridisk strid mot arrangörerna.

Veronika Didusenko, 24, vann Fröken Ukraina och kvalificerade sig därmed för den internationella finalen Miss world – en skönhetstävling för ogifta kvinnor mellan 16 och 26 år.

Men glädjen blev kortvarig.

Bara fyra dagar efter att ha vunnit den inhemska tävlingen blev Veronika Didusenko fråntagen sin titel.

Anledningen är den regel som gäller för Miss world: Att deltagare varken får vara gifta eller ha barn.

Regeln i sig är gammal och inga konstigheter på så vis. Veronika Didusenko säger själv att hon var medveten om reglerna men att någon ur arrangörsteamet uppmanade henne att ansöka ändå. Först efter att ha vunnit tävlingen fick arrangörerna reda på att 24-åringen hade en son samt hade varit gift tidigare, säger hon.

Veronika Didusenko har en femårig son.Foto: Instagram

Känner sig ”förnedrad”

Nu tar Veronika Didusenko, som har examen i mekanik och matematik, juridisk strid mot arrangörerna för reglerna som hon anser vara förlegade och fick henne att känna sig ”förnedrad och förolämpad”.

– Jag vill förändra reglerna, utmana dem. Jag vill se till att reglerna för Miss world blir mer moderna, säger hon till brittiska BBC.

Enligt Veronika Didusenko ser livet annorlunda ut för en kvinna i dag.

– Jag vill göra reglerna mer passande för i dag och att de ska spegla en kvinnas verklighet i dag, där de perfekt kan balansera karriären och privatlivet. 

https://www.instagram.com/p/B4XtF7LJ9Ll/

Anlitar känd advokat

Veronika Didusenko menar definitivt allvar.

I ett inlägg på Instagram skriver 24-åringen att hon har anlitat advokaten Ravi Naik – utnämnd till Human Rights Lawyer of the Year förra året – för att titta närmare på den diskriminering hon tycker sig ha blivit utsatt för.

”Vi menar att tävlingsreglerna för Miss world är diskriminerande på flera grunder, bland annat äktenskaplig status, graviditet och moderskap”, skriver hon och hänvisar till en jämställdhetslag.

”Jänmställdhetslagen skyddar mot diskriminering utifrån särskilda punkter, inklusive giftermål, moderskap och sex. Anledningen till att jag inte tillåts tävla i Miss world efter att ha vunnit titeln i Ukraina är för att jag har varit gift och har ett barn. Att neka mig chansen att tävla på de grunderna bryter mot diskrimineringsskyddet”, skriver Veronika Didusenko på Instagram.

Veronika Didusenko skriver vidare att hon inte bryr sig om att få tillbaka sin titel som Fröken Ukraina.

”Jag vill inte ha min krona tillbaka. Jag vill få reglerna ändrade på en bredare front. De här reglerna är systematiska, utbredda och gäller som internationell policy vilket resulterar i diskriminering på en stor skala över många länder”, skriver hon.