Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helvändningen för karriären – efter djupa svackan

Veronica Maggio var trött på sig själv efter förra albumet ”Den första är alltid gratis”. Hon drabbades av skrivkramp men av en slump träffade hon Kents frontman och började skriva med honom. Resultatet blev det tvådelade albumet ”Fiender är tråkigt”.
Foto: OLLE SPORRONG

Veronica Maggio var nere i en djup svacka efter förra skivan.

Av en slump började hon skriva låtar med Joakim Berg och då vände allt. Nu är hon aktuell med nytt album och stor sommarturné – senare i år blir hon också mamma för andra gången.

– Jag fick smaka på att allt inte alltid går spikrakt uppåt, säger Maggio om den tuffa tiden när Expressen träffar henne i replokalen inför veckans Gröna Lund-konserter.

Det började egentligen redan under arbetet med ”Den första är alltid gratis”, hennes förra album som gavs ut 2016. I stället för att, som tidigare, hålla sig till ett fåtal samarbetspartners jobbade Veronica Maggio, 38, med ”tusen personer” i flera olika studior.

– Jag trodde jag var en sådan nomad som skulle tycka att det var kul, att det skulle passa mig. Men det blev för jobbigt, stressigt på något sätt att aldrig få komma till ro, berättar hon.

Samtidigt upplevde hon att pressen på henne var större än tidigare. Det var stormöten med skivbolaget och fler än någonsin skulle lyssna och tycka till.

– Jag kände att det är nu allt faller ihop. Vi gjorde flera versioner av samma låt och spelade upp och bara ”vilken är bäst?”. Det är aldrig bra när man känner att man är i ett kompasslöst landskap. Sedan är det ju låtar som jag är superglad att jag gjorde och som jag är stolt över. 

”Den första är alltid gratis” gick visserligen rakt in som etta på albumlistan. Men Veronica Maggio säger samtidigt att det var första gången i sin karriär som hon fick uppleva att allt inte gick spikrakt uppåt.

– Det låter ju otroligt ytligt och löjligt men jag kommer ihåg att det var första gången som det inte ens kom några nomineringar när det var dags för Grammis och P3 Guld. Jag menar inte att jag är så arrogant att jag räknar med att bli nominerad men jag kommer ihåg att det sved lite. Det kändes lite som att man fick dra på sig hoodien i skam över att man inte skulle gå på Grammisgalan.

Veronica Maggio i tv-studion i Värtahamnen i Stockholm där hon har repat med sitt band inför Gröna Lund-konserterna i veckan och den kommande sommarturnén.
Foto: OLLE SPORRONG

”Jag har skrivkramp”

När det sedan var dags att börja jobba på nytt material tog det stopp. Veronica Maggio åkte till Los Angeles för att jobba med svenska och danska musikskapare men det kom inga starka låtar.

– Det var nog första gången jag har känt att jag har skrivkramp, att det inte blev så bra.

Det slutade med att hon gick en skrivarkurs för att äntligen kunna skriva det där filmmanuset hon alltid pratat om – något hon nu faktiskt har gjort, tillsammans med ”I rymden finns inga känslor”-regissören Andreas Öhman, och planen är att det ska bli en långfilm framöver.

Veronica Maggio säger att kursen öppnade ”lite fler stigar i huvudet” och att hon hamnade på rätt köl igen även vad gäller låtskrivandet. Efter att ha skrivit en låt tillsammans med Kents frontman Joakim Berg, som hon inte kände sedan tidigare, till Tomas Alfredsons kortfilm om Ingmar Bergman fann hon också till slut rätt låtskrivarpartner till sitt nästa album.

Maggio och Berg har skrivit hela kommande ”Fiender är tråkigt” tillsammans med Simon Hassle och Agrin Rahmani. I stället för att flänga runt i dyra studior har de suttit i ett litet inspelningsrum på Dalagatan i Stockholm.

– Jag kan inte säga nog med positiva saker om Jocke. Han är väldigt ointresserad av att ta över ett projekt och få det att låta som Jocke Berg. Han har inget ego på det sättet. Jag gillar verkligen honom.

Veronica Maggio visar sin scengarderob inför veckans tre konserter på Gröna Lund i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

Veronica Maggios sommarturné

4–6/6 Gröna Lund, Stockholm, 28/6 Kirunafestivalen, 29/6 Stadsfesten, Skellefteå, 12/7 Bayside festival, Helsingborg, 13/7 Hässlöfestivalen, Karlskrona, 19/7 Fjellparksfestivalen, Norge, 20/7 Skjaerhalden, Norge, 23/7 Grå Gåsen, Burgsvik, 26/7 Vaasa festival, Finland, 27/7 Hugo parkfestival, Norrköping, 2/8 Storsjöyran, Östersund, 3/8 Arvika hamnfest, 8/8 Way Out West, Göteborg, 16/8 Parkenfestivalen (Norge), 17/8 Folkets park, Huskvarna.

”Fått kritik för det”

”Fiender är tråkigt”, hennes sjätte album, kommer i två delar. Den första släpps den 14 juni och innehåller fem låtar med klassiska Veronica Maggio-teman.

– Jag har ju fått kritik för det, ”det verkar inte som att det händer något i hennes värld – hon är för evigt fast i en krogkö”. Jag tycker att det är lite kul att det retar folk, jag står gärna kvar i den där krogkön ett tag till. Bara det det adderas något nytt och är på mina villkor, att det inte går på tomgång för att jag inte kommer på något annat eller tror att jag måste leverera någon sorts tonårsdoftande text för att folk vill ha det.

I sommar blir det en stor turné och redan i veckan gör Veronica Maggio tre spelningar på Gröna Lund i Stockholm. När Expressen träffar henne i replokalen pågår förberedelserna för fullt – det är en stor produktion, med stråkkvartett, och det kommer att vara olika låtlistor varje kväll.

– Det var svårt att komma på vad vi skulle göra i Stockholm eftersom vi har gjort Stadion, vi har spelat på mindre ställen och typ alla arenor man vill spela på. Vi har spelat på Grönan också men det känns kul att göra tre olika spelningar, tre kvällar i rad. Vad jag vet är det ingen som har gjort det tidigare.

Veronica Maggio och hennes band produktionsrepar i två dagar inför spelningarna på Gröna Lund. ”Vi skulle egentligen behöva två dagar till, men så känner man ju alltid”, säger hon.
Foto: OLLE SPORRONG

”Slippa spekulationer”

I slutet av september kommer den andra delen av ”Fiender är tråkigt”. Efter det ska Veronica Maggio vara ledig då hon väntar sitt andra barn tillsammans med musikern Nils Tull. De har sedan tidigare sonen Bosse tillsammans.

Veronica Maggio, som inte brukar bjuda på särskilt många privata inlägg, avslöjade själv nyheten på sociala medier.

– Jag tänkte att jag skulle slippa spekulationer och bara säga det själv så är det gjort. Så i höst ska jag vara ledig, och i vår. Sedan får vi se.

I den musikaliska självbiografin ”Allt är för bra nu” berättade Veronica Maggio om hur hon började jobba för tidigt och för mycket när hon fick Bosse 2010. Hon är inte orolig för att det ska hända igen.

– Då kändes det som att jag hade en position som jag behövde bevaka. Jag har inte samma stress nu. Det var på ett sådant himla blodigt allvar och det var också första gången jag blev förälder så jag visste inte hur livet skulle förändras. Det var nio år sedan och det känns som att det var ett annat klimat i musikbranschen, ur ett jämställdhetsperspektiv har det hänt mycket.

Veronica Maggio om...

...varför nya albumet kommer i två delar:

– Jag har ju släppt fullängdsalbum hela tiden och egentligen kände jag först att jag ville göra det den här gången också. Men musikklimatet har förändrats lite, folk tar liksom inte in en hel skiva. Om man vill att låtarna ska bli lyssnade på är det nästan bättre att släppa dem i sjok. På ett sätt gör det lite ont i mitt hjärta för man får inte det här sammanhanget. Men jag fick tänka att jag gjorde en A- och B-sida på en vinyl i stället, då kändes det plötsligt bra igen. Jag gillar också att de kommer under två årstider, sommaren och hösten.

...albumtiteln ”Fiender är tråkigt”:

– Den speglar någon ny sorts insikt. Jag är lite trött på det här mörka ältandet och ”tyck synd om mig”-temat i mina texter. Så det är en påminnelse om att det är tråkigt att gå runt och älta gamla oförätter. Jag tycker att jag har gnällt och ältat för mycket, det finns någon sorts känsla av försoning och vit flagg över den här skivan. Sedan gnäller jag alltid litegrann ändå.

...sin relation till Kent och Joakim Berg:

– Jag är inte ett die hard-fan, vilket känns bra. Jag tycker om deras musik och gillar också deras estetik, vilket är en förutsättning – att man känner att man är på samma våglängd. Men också skönt att inte vara en fangirl, då blir det kanske svårare att jobba ihop. Det är ändå lite mäktigt att jag minns den första Kent-skivan och tyckte att den var så bra. Den känns lite fint nu i efterhand att vi har jobbat ihop.

...att vara privat på sociala medier:

– Det finns två sidor av det där. Det ena är ju att man försöker att inte fläka ut sig men det andra är att man rutar in sig själv och blir tråkigare än vad man skulle behöva vara för att man vill ha den där integriteten. Jag har funderat på det för jag kan verkligen bli irriterad på när folk har tagit en selfie på sig själva när de gråter. Jag undrar alltid hur den stunden ser ut i verkligheten. Är det att vara självutlämnande eller är det något annat? Och varför kan inte jag göra det? Vem är det fel på?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.