Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veronica Maggio: Jag trivs när det är skakigt

Har en ny relation. Veronica Maggio berättar att hon har en ny relation i dag. "Men jag kommer inte svara på något mer om det", säger hon. Foto: Cornelia Nordström

Tryggheten är hennes fiende och hon måste ha lite ångest i studion för att kunna arbeta.

Men på fredag är Veronica Maggio, 32, tillbaka med sitt fjärde album.

För Expressen berättar hon om mörkret på nya skivan, duetten med Håkan Hellström, att hon har en ny relation och om treåriga sonen Bosses musikkarriär.

Veronica om sina skivor

Vatten & bröd

"Jag var praktikant på min egen skiva och efter det förstod jag vad jag ville och vad jag inte ville."

Och vinnaren är

"Jag är fortfarande stolt när jag hör all ambition på skivan, den var väldigt nära både det jag och Oskar (Linnros) ville göra."

Satan i gatan

"Varken jag eller Christian Walz ändrade på vår stil, ändå låter det väldigt mycket som båda av oss."

Handen i fickan fast jag bryr mig

"Stökigare, friare, febrigare och lite mörkare."

Blev mest spelad 2011

Bor: Stockholm.

Familj: Sonen Bosse.

Aktuell: Släpper "Handen i fickan fast jag bryr mig" på fredag.

Bakgrund: Debuterade 2006. Förra albumet "Satan i gatan" ledde till att hon blev den mest spelade svenska artisten på Spotify 2011. Totalt har hennes låtar spelats 228 miljoner gånger.

På fredag släpps Veronica Maggios fjärde album, uppföljaren till dundersuccén "Satan i gatan". Men det blir inga klackar i taket och sång på just den dagen. Sonen Bosse fyller tre år och ska ha barnkalas.

- Jag tyckte först det var jättebra planerat, vilken ära för honom! Men sen kom jag ju på att det inte alls var så skoj. Vi har releasefesten dagen innan i stället, säger hon.

Veronica är klädd i knallblå tights och lika lysande gul mockajacka. Hon snörvlar lätt och ber om ursäkt om hon låter förkyld. Jag tycker hon låter precis som på skiva, ljus och lätt men skarp och bestämd.

"Ville åt ett ruffare sound"

På kommande "Handen i fickan fast jag bryr mig" tar hon ett steg från den extremt välproducerade föregångaren, som var ett nära samarbete med Christian Walz.

- Jag ville åt ett ruffare sound, mer endimensionellt. Jag och Christian försökte arbeta tillsammans. Jag skrev "Låtsas som det regnar" när vi var i New York tillsammans. Kemin mellan oss stämde bara inte. Texterna skulle bli mer poetiska, inte lika skämtsamma och ironiska. Jag ville inte be om ursäkt för mitt textförfattande. Så jag satt uppe en natt och deppade. Då kom den låten till.

Resten av skivan har skrivits och producerats tillsammans med Salem al Fakir, Vincent Pontare och Magnus Lidehäll. Därmed har Maggio bytt producentteam lika många gånger som hon spelat in album.

- Tryggheten är min fiende. Jag trivs när det är skakigt, då levererar jag bättre. Om arbetsförhållandena är för bra, om det är för bekvämt då går det inte. Som i Salems studio som hade fönster, jättefint. Men jag trodde att det skulle innebära en katastrof för mitt skapande.

Gäller det även privat?

- Nej, det är bara för arbetsmoralen. Jag tror det beror på att jobbet är så roligt. Jag måste göra det ångestfyllt annars känns det inte som ett jobb.

På skivan gör du en duett med Håkan Hellström, "Hela huset". Hur uppstod det samarbetet?

- Jag hade skrivit en text som någon tyckte påminde om honom. Då kom vi på att det vore fint om han var med och sjöng. Jag vågade inte ringa, men fick tag på hans mejladress. Han svarade på en minut.

Hade filmplaner

Hellström och Maggio har mer gemensamt än sina enorma karriärer, språket och de många producentbytena.

- Det fanns planer på att göra en film av låtarna på "Satan i gatan", lite som "Känn ingen sorg". Nu har ju redan någon gjort det, men det var en rolig idé.

Har du själv filmdrömmar?

- Ja, det skulle vara väldigt roligt att vara med i en film. Jag övar lite med mina videor. Och alla mina låtar är filmer i mitt huvud när jag skriver dem.

Dödsolycka på turnébussen

I augusti förra sommaren inträffade en tragisk olycka då Veronica Maggio var på turné i Danmark. Ljudteknikern Tom Hofwander föll under natten ur bussen så illa att han avled.

Hur har det påverkat dig?

- Vi förlorade en vän. Och det finns många tillfällen då man blir påmind. Som en sådan sak som att anställa någon i hans ställe, det känns konstigt. Och jag kommer aldrig att åka i en sådan buss igen. Men det är så privat att det inte tar sig in i mina låtar rent konkret.

Sedan förra skivan har du också gått igenom en separation?

- Ja, i vanlig ordning...

När gick du och Bosses pappa skilda vägar?

- Allt jag skriver är självbiografiskt, så man kan räkna med att allt i låtarna har hänt. Men tidsramen är ointressant för att man ska kunna ta till sig låtarna.

Har du en ny relation i dag?

- Ja, det har jag. Men jag kommer inte svara på något mer om det.

Jag tycker att mycket av skivan verkar handla om uppbrott och den tunna gränsen mellan frihet och ensamhet?

- Ja, det stämmer. När man strävar efter att vara självständig och fri så är ju baksidan en sorts ensamhet.

Låten "Hädanefter" handlar om din son, Bosse. Inför förra skivan var du noga med att inte bli en mamma som skrev gulliga låtar om ditt barn...

- Men jag tyckte Bosse var förtjänt av ett spår på skivan. Ett återkommande tema för mig är att jag vill bli bättre. Att jag inte alltid är nöjd med hur jag är och beter mig. Ofta upplever jag att jag bara är efterklok, och aldrig klok i stunden. "Hädanefter" är på samma tema, men nu vill jag bli bättre för hans skull. Så... den blev liksom inte som en sådan sockersöt låt jag inte ville göra.

Tycker du att det är svårt att vara mamma?

- Jättesvårt. Otroligt kul, men det är ett så stort ansvar. Jag vill inte göra fel. Och så vet jag redan på förhand att jag kommer göra fel, bara inte riktigt vad.

Hans pappa är ju också musiker. Är Bosse ett sånt turnébussbarn?

- Ja, på förra turnén var han med jättemycket. Nu har han varit hemma länge och varit ett vanligt barn. Men snart drar det i gång igen och då får han följa med. Det är en kul miljö för små. Mycket folk och instrument. Speciellt om bussresan är på natten, då är det inga problem.

"Ibland är det röjigt"

Är det svårt att kombinera rollen som förälder med popstjärnan?

- Tiderna är svåra att kombinera. Han vill ju upp tidigt och jag spelar sent... Och ibland är det röjigt. Och eftersom barn gillar lugn, ro och rutiner så kan vara lite klurigt.

Spelar Bosse någonting?

- Enligt honom själv kan han spela alla instrument. Han har gjort tre egna låtar.

Han kan vara förband på turnén!

- Ja, "Baconlåten" kan han få spela då.

Dina producenter Pontare och Al Fakir har även jobbat med Avicii. Har det varit aktuellt för dig att medverka på någon av hans låtar?

- Nej, vi verkar inte riktigt i samma genre. Men jag har faktiskt skrivit lite på en av låtarna på albumet.

Vilken?

- Ha ha, det vill jag inte säga. Det får man klura på.

Anders Nunstedt: Så låter Maggios nya

"Sergels torg"

Första singeln har inte lyckats kämpa sig upp på topp fem på topplistan. Men kalla det inte för en flopp. Inte med den ljuvliga melodin och den snygga sånginsatsen.

"Jag lovar"

Albumets "titellåt" korsar medryckande Katy Perry-pop med indiekörer. Slingan låter som om någon kört en Aviciislinga i en rockorgel.

"Hela huset"

Håkan Hellström-duetten alla pratar om. Mycket bra. Svensktoppen nästa.

"Va kvar"

Vemodig gitarrpop som har mer än en gemensam nämnare med Linnea Henrikssons Orup-samarbete.

"Låtsas som det regnar"

Ensam är inte stark. Maggio sjunger ovanpå ledsna stråkar.

"Hädanefter"

Maggio lovar sin son evig kärlek. Melodin låter som en nedtonad fortsättning av "Sergels torg".

"Trädgården en fredag"

Berusad klubbromantik i sommarstockholm. Refrängen känns väldigt Laleh.

"Dallas"

Maggio skruvar upp intensiteten och grubblar vidare, "Är det drama, som i Dallas?".

"Bas gillar hörn"

I ett avskalat arrangemang sjunger Maggio "Jag gillar dig, som bas gillar hörn". Obegripligt. Men cool låt.

"I min bil"

En laddad roadmovie på tre minuter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.