Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veronica Maggio bjuder på magi

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

På sitt nya album gör Veronica Maggio processen kort.

”Fiender är tråkigt” innehåller tråkigt nog bara fem spår.

Lyckligtvis är de lysande.

Att Veronica Maggio byter producent lika ofta som Lady Gaga byter frisyr är en sak.

En annan är hur starkt de olika producenterna influerat hennes sound.

Jag tror att det är ett misstag att se det som en svaghet.

Det är snarare ett uttryck för Maggios lyhördhet, hennes strävan att förnya sig med varje album. För oavsett om man lyssnar på ”Och vinnaren är…” eller ”Handen i fickan fast jag bryr mig”, oavsett om man lyssnar på första eller förra albumet, råder det aldrig några tvivel om vem avsändaren är. Det är en styrka.

Veronica Maggio låter alltid Veronica Maggio. Hon har en unik röst i artistsverige.

Visst skulle hon kunna tänka ännu lite mer utanför den berömda boxen. Det blir ju ofta bra när det sker (tänk ”Bas gillar hörn”, ”Pang pang”). Men precis som i, exempelvis, Kents fall har hon en superkraft: en förmåga att göra raka och effektiva poplåtar utan att följa minsta motståndets lag.

Det som är tråkigt med ”Fiender är tråkigt” är att albumet än så länge bara rymmer fem spår. 

Visst kan man förstå tanken; det är låtar, inte album, som styr och ställer på topplistorna i dag. Men samtidigt – är låtarna bara tillräckligt bra behöver det inte spela så stor roll. I år har Billie Eilish och Hov1 ockuperat listan med Spotifys mest spelade spår när de släppt sina album. 

Men nu är det inte de omedelbara hitsen som definierar Maggio denna gång. Det är snarare samspelet med Kents Jocke Berg – främst i stämningsfulla ”En timme till”, en magiskt stilfull ballad med potential att skriva sig in i den svenska visboken.

Två andra spår, ”Kurt Cobain” och ”Tillfälligheter”, är redan utgivna som singlar och kvar återstår ”Solen har gått ned” och ”Jag kastar bort mitt liv”. Den förstnämnda är en nedtonad, stråkförsedd deppserenad, den sistnämnda Ratata–pop byggd kring en avig syntslinga.

Det är ett fantastiskt fint, fast frustrerande kort, första steg mot nästa steg i karriären.

ALBUM

Veronica Maggio

”Fiender är tråkigt”

Vem: Veronica Maggio, 38, debuterade med ”Vatten och bröd” 2006. Hennes tre senaste album har alla toppat den svenska albumlistan.

Vad: Del ett av albumet ”Fiender är tråkigt”. Del två kommer efter sommarturnén. Maggio har skrivit musiken tillsammans med Joakim Berg, Simon Hassle och Agrin Rahmani.

Bästa spår: ”En timme till”, ”Solen har gått ned”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.