Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Veckans schlagersjua – deltävling ett

Två tidigare festivalvinnare - Eric Saade och Fame-Jessica - står på startlinjen när årets schlagersäsong drar igång.

Jessica är folkkär som få, medan Saade redan är oddssättarnas favorit till slutsegern. Men ännu låter ingen av dem som en självklar finalist.

Skrälläge för Molly Pettersson Hammar, 19?

 

Molly, fyra i "Idol" 2011, är favoriten när Expressens schlagerkrönikör gör en första ranking av premiärveckans bidrag.

 1. 1. Molly Pettersson Hammar ”I'll be fine”

  Foto: Sven Lindwall

  Text och musik: Molly Pettersson Hammar, Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren, Gavin Jones.

  Nunstedt om låten: En mysig soulbagatell som har uppenbara släktskap med Adele, utan att vara en klon. Fixar Idol-Molly den fräsiga falsetten när tv-kamerorna slås på kan detta gå raka vägen. Extra plus för det avslutande housepianot.

  Det visste du inte: ”I'll be fine” är skriven av bland andra Tim Larsson och Tobias Lundgren - som vann Melodifestivalen för tio år sedan ("Las Vegas").

 2. 2. Jessica Andersson ”Can't hurt me now”

  Foto: Sven Lindwall

  Text och musik: Aleena Gibson, Fredrik Thomander.

  Nunstedt om låten: En slags uppföljare till "I did it for love", som låg på Svensktoppen i hela 98 veckor. Ett lugnt piano, en melankolisk cello, en sånginsats som går balansgång mellan klassisk schlagertryckare och lyxig powerballad.

  Det visste du inte: På sitt senaste album, "40.14.4" jobbade Jessica med Marit Bergman och Peter LeMarc. Då lät schlagerdrottningen inte alls schlager.

 3. 3. Eric Saade "Sting"

  Foto: Sven Lindwall

  Text och musik: Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed K-one Pirouzpanah, David Kreuger.

  Nunstedt om låten: Saade har utlovat ett nummer av högsta internationella klass, och det kan nog veckans storfavorit behöva. Det enda som sticker ut i den här popbagatellen vid en första lyssning är en korthuggen saxofon.

  Det visste du inte: Saade, som vann med "Popular" 2011, dansade tidigare i pojkbandet What’s up - tillsammans med Robin Stjernberg (vinnare 2013).

 4. 4. Elize Ryd & Rickard Söderberg ”One by one”

  Foto: Sven Lindwall

  Text och musik: Elize Ryd, Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Sharon Vaughn.

  Nunstedt om låten: En underbar kombo.., åtminstone i teorin. Elize Ryd - med gedigen metalbakgrund - och Rickard Söderberg - operatenor och genusdebattör - låter som om de kommer direkt från Bulgarien, 2008. Ett hårdsminkat etnodrama.

  Det visste du inte: Elize och Rickard träffades när de tävlade mot varandra i "Så ska det låta". Efteråt bloggade Rickard: "Jag är lite sådär starstruck".

 5. 5. Behrang Miri feat Victor Crone ”Det rår vi inte för”

  Foto: Sven Lindwall

  Text och musik: Behrang Miri, Albin Johnsén, Måns Zelmerlöw, Tony Nilsson.

  Nunstedt om låten: Låtskrivarna Måns "Cara mia" Zelmerlöw och Albin "Din soldat" Johnsén lurar i låtskrivarkulisserna. Inte för att det hörs. ”Det rår vi inte för” är "Jalla dansa sawas" motsats. En butter stadsvandring med rap och Linkin Park-refräng.

  Det visste du inte: Behrang Miri orsakade kulturstorm när han på eget bevåg rensade ut Tintin från Kulturhusets bibliotek 2012.

 6. 6. Daniel Gildenlöw ”Pappa”

  Foto: Sven Lindwall

  Text och musik: Daniel Gildenlöw.

  Nunstedt om låten: Texten handlar om en skilsmässa ur barnets synvinkel, och nog känns rader som "Pappa hej, jag saknar dej" hämtade från Lilla Melodifestivalen. I övrigt låter detta häpnadsväckande mycket Melissa Horn.

  Det visste du inte: Tävlade i med sitt band Pain of Salvation 2010. Det är lättare att minnas att han sjöng "Road salt" barfota än hur melodin gick.

 7. 7. Dolly Style "Hello hi"

  Foto: Sven Lindwall

  Text och musik: Emma Nors, Palle Hammarlund och Jimmy Jansson.

  Nunstedt om låten: Tre 18-åriga tjejer - "Molly", "Holly" och "Polly" - gör Aqua-färgad mangapop om just ingenting. Lite som tre sorglösa Yohios, vilket eventuellt kan kännas befriande. Men får målgruppen vara uppe så länge att de hinner rösta?

  Det visste du inte: Enligt Dolly själva heter inspirationskällorna a) fairy kei, b) gyaru och c) lolita. J-Pop? Hai! Pastell? Yoshi!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!