Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Veckans schlagersjua – deltävling ett

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

■ Två tidigare festivalvinnare - Eric Saade och Fame-Jessica - står på startlinjen när årets schlagersäsong drar igång.

■ Jessica är folkkär som få, medan Saade redan är oddssättarnas favorit till slutsegern. Men ännu låter ingen av dem som en självklar finalist.

■ Skrälläge för Molly Pettersson Hammar, 19?


Molly, fyra i "Idol" 2011, är favoriten när Expressens schlagerkrönikör gör en första ranking av premiärveckans bidrag.

1. Molly Pettersson Hammar ”I'll be fine”

Foto: Sven Lindwall

Text och musik: Molly Pettersson Hammar, Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren, Gavin Jones.

Nunstedt om låten: En mysig soulbagatell som har uppenbara släktskap med Adele, utan att vara en klon. Fixar Idol-Molly den fräsiga falsetten när tv-kamerorna slås på kan detta gå raka vägen. Extra plus för det avslutande housepianot.

Det visste du inte: ”I'll be fine” är skriven av bland andra Tim Larsson och Tobias Lundgren - som vann Melodifestivalen för tio år sedan ("Las Vegas").


2. Jessica Andersson ”Can't hurt me now”

Foto: Sven Lindwall

Text och musik: Aleena Gibson, Fredrik Thomander.

Nunstedt om låten: En slags uppföljare till "I did it for love", som låg på Svensktoppen i hela 98 veckor. Ett lugnt piano, en melankolisk cello, en sånginsats som går balansgång mellan klassisk schlagertryckare och lyxig powerballad.

Det visste du inte: På sitt senaste album, "40.14.4" jobbade Jessica med Marit Bergman och Peter LeMarc. Då lät schlagerdrottningen inte alls schlager.


3. Eric Saade "Sting"

Foto: Sven Lindwall

Text och musik: Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed K-one Pirouzpanah, David Kreuger.

Nunstedt om låten: Saade har utlovat ett nummer av högsta internationella klass, och det kan nog veckans storfavorit behöva. Det enda som sticker ut i den här popbagatellen vid en första lyssning är en korthuggen saxofon. 

Det visste du inte: Saade, som vann med "Popular" 2011, dansade tidigare i pojkbandet What’s up - tillsammans med Robin Stjernberg (vinnare 2013).


4. Elize Ryd & Rickard Söderberg ”One by one”

Foto: Sven Lindwall

Text och musik: Elize Ryd, Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Sharon Vaughn.

Nunstedt om låten: En underbar kombo.., åtminstone i teorin. Elize Ryd - med gedigen metalbakgrund - och Rickard Söderberg - operatenor och genusdebattör - låter som om de kommer direkt från Bulgarien, 2008. Ett hårdsminkat etnodrama.

Det visste du inte: Elize och Rickard träffades när de tävlade mot varandra i "Så ska det låta". Efteråt bloggade Rickard: "Jag är lite sådär starstruck".


5. Behrang Miri feat Victor Crone ”Det rår vi inte för”

Foto: Sven Lindwall

Text och musik: Behrang Miri, Albin Johnsén, Måns Zelmerlöw, Tony Nilsson.

Nunstedt om låten: Låtskrivarna Måns "Cara mia" Zelmerlöw och Albin "Din soldat" Johnsén lurar i låtskrivarkulisserna. Inte för att det hörs. ”Det rår vi inte för” är "Jalla dansa sawas" motsats. En butter stadsvandring med rap och Linkin Park-refräng.

Det visste du inte: Behrang Miri orsakade kulturstorm när han på eget bevåg rensade ut Tintin från Kulturhusets bibliotek 2012.


6. Daniel Gildenlöw ”Pappa”

Foto: Sven Lindwall

Text och musik: Daniel Gildenlöw.

Nunstedt om låten: Texten handlar om en skilsmässa ur barnets synvinkel, och nog känns rader som "Pappa hej, jag saknar dej" hämtade från Lilla Melodifestivalen. I övrigt låter detta häpnadsväckande mycket Melissa Horn.

Det visste du inte: Tävlade i med sitt band Pain of Salvation 2010. Det är lättare att minnas att han sjöng "Road salt" barfota än hur melodin gick.


7. Dolly Style "Hello hi"

Foto: Sven Lindwall

Text och musik: Emma Nors, Palle Hammarlund och Jimmy Jansson.

Nunstedt om låten: Tre 18-åriga tjejer - "Molly", "Holly" och "Polly" - gör Aqua-färgad mangapop om just ingenting. Lite som tre sorglösa Yohios, vilket eventuellt kan kännas befriande. Men får målgruppen vara uppe så länge att de hinner rösta?

Det visste du inte: Enligt Dolly själva heter inspirationskällorna a) fairy kei, b) gyaru och c) lolita. J-Pop? Hai! Pastell? Yoshi!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.