Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Växte upp i kulisserna – dog i rampljuset

Johannes Brost.Foto: TORBJÖRN ANDERSSON / XP / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Johannes Brost i Rederiet.Foto: BENGT WANSELIUS / SVT / / SVT TT NYHETSBYRÅN
Johannes Brosts liv spände mellan tillvarons alla ytterligheter. Från spexet i ”Gäster med gester” till allvaret i ”Avalon” som han Guldbaggebelönades för.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / XP / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Johannes Brost i "Let's dance".Foto: OLLE SPORRONG
Johannes Brost på filmgalan 2013.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Rolling Stones.Foto: / OKÄND
1 / 7

Han växte upp i kulisserna, men dog i rampljuset.

Johannes Brosts liv spände mellan tillvarons alla ytterligheter. Från spexet i ”Gäster med gester” till allvaret i ”Avalon” som han Guldbaggebelönades för.

Det var en värld som visserligen innefattade både kokain och fängelse, men också vänskapen med Rolling Stones och vackert ömsinta relationer till kvinnorna i hans liv.

Den allra viktigaste var förstås Gudrun. Modern Gudrun Brost som av Karl Gerhard kallats för ”en snäll vamp från Veinge”. Det var hon som gav Johannes Brost rötter under en uppväxt som annars hade rivit upp sår hos de flesta.

Pappan, författaren Sven Forssell, var väl snarast motsatsen till en närvarande fadersfigur och drogs dessutom med ekonomiska bekymmer som ledde till att han flydde med franska främlingslegionen. Återkommen till Sverige dömdes han till fängelse för grovt bedrägeri, och modern Gudrun fick av förståeliga skäl nog. Pappan i princip försvann från familjens liv innan Johannes hunnit fylla två. 

Misshandlades i skolan – av sin lärare

Inte heller skolan erbjöd någon skyddande hamn för Johannes Brost. I ”Stjärnorna på slottet” förra året berättade han om hur en specifik lärare plågade och misshandlade honom.

– Han tog med mig ner till tidningsrummet i skolan, och där så lappade han till mig så jag studsade in i tidningarna. Inte mot väggen. Så lappade han till igen. Det var fruktansvärt, berättade Brost.

– Man bär ju med sig det hela livet. De bilderna sitter ju här inne. Så fort man pratar om det kommer jag mycket väl ihåg hur jag dundrade in i tidningshögen av snytingarna.

 

LÄS MER: Johannes Brost är död efter sjukdomskampen

Brost flyttades till internat

Räddningen kom när mamman fick reda på situationen och förflyttade sin son till en internatskola i Osby. Där gjorde han sin första roll som Nils Holgersson, vilket tillsammans med tillvaron med mamma, som var Ingmar Bergmans skådespelerska på bland annat Malmö Stadsteater, får räknas som en bra grogrund för en egen skådespelarkarriär.

Ändå tvekade Johannes Brost inför att söka sig till teatern. Han jobbade som stuvare i Malmö hamn, på mentalsjukhus och skaffade sig papper för att gå ut på sjön, innan han till slut hamnade i popsvängen, och mötte Rolling Stones.

Året var 1965 och det då inte så kända bandet snubblade in på en klubb där Johannes Brost jobbade på jakt efter fest. Det slutade med att Brost fick se Mick Jagger i ”full aktion i sängen”:

Stjärnan verkade dock inte ta illa vid sig. För bandet och Brost behöll kontakten genom åren, och hördes per telefon så sent som i somras.

Kort efter Stones-mötet började Brost till slut scenskolan, sina tvivel på yrket till trots. Men det kom att dröja till åttiotalet innan han fick ett genombrott, och då av det lekfullare slaget. Först i julkalendern ”Stjärnhuset” 1981 och sen med proffsig pantomim i klassiska lekprogrammet ”Gäster med gester”. 

Johannes Brost och Mick Jagger.

LÄS MER: Johannes Brosts sista svåra tid 

Johannes Brosts festande: "Sprit och droger"

En närmast oskuldsfull karriärsinrikting som gick på tvärs med Johannes Brosts just då så turbulenta privatliv. Skådespelaren festade hårt och då allra helst på det glamourösa Café Opera.

För tidningen Året runt berättade Brost om epoken:

– Spriten flödade och droger fanns tillgängligt överallt. Alla klappade varandra på axeln och festade och hade kul.

– Så här i efterhand frågar jag mig hur jag kunde dras in i det där destruktiva och omoraliska levernet. I slutändan var det ju bara förnedrande för alla inblandade.

Greps för kokaininnehav

1986 greps skådespelaren till slut för kokaininnehav och fick sitta i fängelse i en månad:

– När fängelsedomen kom kändes det som om en rullgardin drogs ner. Jag trodde att det var slutet på min karriär. ”Nu är det ingen som kommer att höra av sig till mig mer”.

Men Johannes Brosts farhågor besannades aldrig. Tvärtom växlade karriären upp så sakteliga. Inte minst från början av nittiotalet då han blev Joker med hela svenska folket i ”Rederiet”, och kom att så förbli under ett decennium. 

 

LÄS MER: Vännerna sörjer Johannes Brost 

Brost förlorade sin mamma

Samtidigt gick Brost igenom ännu en svår period privat, i och med att han plötsligt och chockartat förlorade sin mamma sommaren 1993. 

Skådespelaren mådde inte bra och tvingades att avboka flera jobb. Till slut var det en kvinna som fick honom på fötter. 

Johannes Brost fick första barnet redan vid 23 års ålder med sin påkläderska på teatern, det andra med en frisör, och ett tredje med My som han träffade i kön på Café Opera. Under några år var Johannes Brost även tillsammans med Monica Nielsen. Men efter mammans bortgång hörde My av sig igen, och det forna paret fick så småningom ett andra barn.

– Sen hade vi två barn, levde lyckligt, åkte på semester och hade sommarhus, berättade Brost i ”Stjärnorna på slottet” och beskrev perioden som den lyckligaste i sitt liv, trots att förhållandet inte höll.

LÄS MER: Brost bar på en sorgsen känsla av utanförskap 

Vägrade sluta jobba

De följande åren kom i stället att bjuda på främst yrkesmässiga segrar. Sakta men säkert lyckades Brost komma bort från Joker. Fick roller i Ulf Malmros ”Bröllopsfotografen”, i tv-serien ”En pilgrims död”, i norska Lilyhammer, och i ”Jordskott”. Genom nästan hela karriären förblev han en attraktiv medarbetare för privatteatrarna. Men framför allt belönades han med en Guldbagge 2013 för huvudrollen som Janne i ”Avalon”. På sätt och vis en liten revansch för en skådespelare som av många reducerats till såpaskådis. 

De sista åren levde Johannes Brost sin livsbejakande andra trogen. Han ställde upp i ”Stjärnorna på slottet” i förra omgången där han berättade om sitt fascinerande liv, och han tävlade i ”Let’s dance”. Det var också då han började känna sig allt svagare.

Domen blev cancer. Men Johannes Brost vägrade runda av. Han avslutade ”Fröken Frimans krig” och fortsatte boka in jobb för 2018. Som om det bara fanns just morgondagar.

På sätt och vis var han kanske ändå Jokern i leken. En spjuver, med en oanad mångsidighet beredd att när som helst överraska oss. Men nu är det sista kortet lagt, och leken blir visst aldrig densamma.