Varuhuset-stjärnorna: Vår pension räcker inte

Göran Thorell.
Foto: MOMENT
Ulf Isenborg.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Rico Rönnbäck.
Foto: LASSE SVENSSON

Det är urmodern till den svenska såpoperan.

Men trots framgångsrika karriärer har pensionen blivit mycket tuff för stjärnorna i ”Varuhuset”.

Flera av skådespelarna klarar inte av att få livet att gå ihop som pensionärer – och måste ta hjälp eller extrajobb.

– På pensionen lever man inte så jävla gott om man säger så. Det är ett hån mot människor, säger Ulf Isenborg.

"Varuhuset" är en av Sveriges mest klassiska såpoperor. Totalt blev det fem säsonger och 60 avsnitt av tv-serien, som sändes mellan den 10 mars 1987 och den 8 april 1989.

Flera av skådespelarna från "Varuhuset" är i dag pensionärer och har precis som många äldre en tuff ekonomisk tillvaro. Skådespelare är ett yrke som i mångas ögon är glamouröst – men verkligheten är en annan.

Rico Rönnbäck, 71, spelade Conny Rudberg i "Varuhuset" och har också varit med i "Skilda världar". Han gick i pension för snart sju år sedan och måste jobba för att överleva.

– Var ska jag börja?, säger Rico Rönnbäck.

Skådespelaren arbetar bland annat som dubbare och i olika film- och tv-projekt. Dessutom har han varit rådgivare på konsultbasis hos äldreomsorgsbolaget Nova Omsorg.

Rico Rönnbäck.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL

LÄS MER: "Varuhuset" släpps på dvd 


Utan extrajobben hade det inte gått. Skådespelaren behöver extralönen för att kunna betala för mat och husrum.

– Pensionen kan jag inte leva på, det kan jag säga. Men är det någon av mina kolleger som kan det. Det är jättetufft alltså, säger Rico Rönnbäck och fortsätter:

– Vi har haft sporadiska jobb utan att vara fast anställda på det sättet som ger pension.

”Sparat lite grann”

Göran Thorell, 63, som spelade Ringström i "Varuhuset", har ett kvar år kvar till pensionen. Även han har tvingats ta extrajobb för att dryga ut inkomsten.

– Ja det händer, precis. Jag har jobbat extra med allt möjligt och har varit på bemanningsföretag där jag bland annat arbetat som renhållningsarbetare och återvinningsstationer och sådant där vid sidan om, säger han.

Kommer du att klara av att leva enbart på pensionen?

– Nej, jag kommer att vara tvungen att fortsätta jobba.

Göran Thorell har samtidigt ett privat sparande för att dryga ut pensionen.

– Jag har sparat lite grann men det är ju inte mycket. Det är ungefär så att jag får ut ungefär 1 900 kronor extra i månaden.

Göran Thorell.
Foto: HANS T DAHLSKOG / TT NYHETSBYRÅN

För Rico Rönnbäck är läget akut. Skådespelaren får ut drygt 11 000 kronor netto i pension varje månad. Skulder hos kronofogden efter en skilsmässa för fem år sedan har dock gjort att skådespelaren tvingas betala nästan 2000 kronor i månaden till myndigheten. Därför har han – utöver extrajobben – enbart drygt 8000 kronor att leva på varje månad.

Då har han ännu inte betalat hyran, som ligger på 4000 kronor.

– Det kan man inte överleva på, säger Rico Rönnbäck.

Under EU:s fattigdomsgräns

Det innebär också att Rico Rönnbäck hade levt under EU:s fattigdomsgräns om han inte hade jobbat extra.

Utöver den allmänna pensionen hade skådespelaren tidigare även en tjänstepension. En vanlig pensionsfälla är att ta ut stora delar av tjänstepensionen de första åren för att bibehålla sin levnadsstandard. Rico Rönnbäck säger sig dock inte ha tagit ut extra mycket pengar i början.

– Men den tog slut för ett år sedan ungefär.

Hur överlever du?

– Genom andra arbeten. Jag hade hellre velat ha en rejäl pension.

”Ett hån mot människor”

Ulf Isenborg, 71, spelade Rickard Zetter i ”Varuhuset” gick i pension vid 59 års ålder och även han vittnar om den tuffa situationen för pensionerade skådespelare.

– På pensionen lever man inte så jävla gott om man säger så. Det är ett hån mot människor. En normal pension är på 11 000 kronor i månaden och vi har en hyra på 9 500 kronor. Dessutom kostar det 1 100 kronor i månaden att parkera. Det är en pension som ryker bara på det, säger han.

Tack vare en mångårig tillsvidareanställning på Riksteatern och ett privat pensionssparande har Ulf Isenborg det dock relativt gott ställt jämfört med många av sina kolleger även om tjänstepensionen börjat sjunka.

Efter netto har Ulf Isenborg en allmän pension på drygt 11 000 kronor. Det gör att han tillsammans med tjänstepensionen och sitt privata sparande får ut mellan 17-18 000 kronor varje månad.

– Jag var så förståndig att jag började spara till en liten pensionsbuffert. Det har gått ganska bra för mig personligen och min fru har också pension så vi klarar oss men det är inte mycket mer än så alltså. Vi behöver inte köpa så mycket saker så det är räddningen. Jag har vänner och kolleger som har det jätteknapert. Det brukar vara lång näsa när man får pensionen.

Ulf Isenborg.
Foto: DAN LINDHE / SVT TT NYHETSBYRÅN

”Har skett en nedmontering

Den röda tråden i trions ekonomiska situation är att de som skådespelare, både i film, tv och på teatern, ofta arbetat som frilansar utan fast anställning.

– Ja, skådespelarlönen har ju inte varit den bästa om man jämför med många yrken. Och det är ju så man tjänar ihop sin pension så jag tror de flesta har det knapert och många tvingas jobba extra i hög ålder för att dryga ut sin pension.

Göran Thorell håller med.

– Ja, absolut. Så är det. Självklart. 

Vad tycker du om situationen för pensionerade skådespelare?

– Pensionerna är inte bra. Men det gäller ju även för andra yrken. När man gav sig in i det här yrket var man ju medveten om att det ser ut så här. Men klyftorna har ökat för oss och för många andra yrken. Det är otroligt tufft för pensionärer, klyftorna har ju ökat.

Ulf Isenborg är också kritisk:

– Jag brukar säga att det är som ett skämt när man får pensionsbeskedet. Man läser ju om pensionärer som inte har råd att bo kvar i sina lägenheter och att hyrorna höjs varje dag.

När Rico Rönnbäck får frågan om vad han vill säga till politikerna skrockar han.

– Oj, det är så mycket så det har du ingen aning om. Men jag upplever totalt sett att vi håller på att nedmontera hela det här landet och jag tycker att det känns väldigt ovärdigt. Jag vet inte hur de har betett sig åt. Sakta och osynligt har det gått till men en nedmontering har skett.


LÄS MER: Så gick det sen för kvinnorna i ”Varuhuset” 


För Rico Rönnbäck, som är 71 år, innebär det en verklighet där han är helt i händerna på teatrarna, dramaproducenterna och dubbningsföretagen för att få livet att gå ihop. 

Han skrattar som svar på frågan om det är ett tufft liv.

– Haha, skojar du? Jag tror inte du skulle vilja byta med mig. Bli inte gammal Dante.

"Varuhuset" i SVT.
Foto: BJÖRN EDERGREN / SVT

Rico Rönnbäck

Namn: Rickard Nils Gösta Rönnbäck.

Ålder: 71 år.

Bor: Stockholm.

Roll i "Varuhuset": Conny Rudberg.

Karriär: Började på Göteborgs Stadsteater 1977 och har bland annat varit verksam på Dramaten. Även känd från filmer som ”Mannen från Mallorca”, ”Himlen är oskyldigt blå” och tv-serien  ”Kommissarien och havet”.

Fastställd förvärvsinkomst: 331 500 kronor

Gick i pension: Vid 63 års ålder men måste fortsätta arbeta för att kunna leva.

Pension (netto): Drygt 11 000 kronor – drygt 8 000 kronor efter skulder är betalade.
Övrigt pensionssparande: -


Ulf Isenborg

Namn: Ulf Olof Isenborg.

Ålder: 71 år.

Bor: Stockholm.

Roll i "Varuhuset": Rickard Zetter.

Karriär: Debuterade i kortfilmen ”Och då tog hon sin äkta man i håret och höll honom en god stund utanför fönstret...” 1980. Var länge verksam vid Riksteatern. Känd från filmer som ”Ronja Rövardotter” och ”Sommarmord”.

Fastställd förvärvsinkomst 2016: 290 800 kronor

Gick i pension: Vid 59 års ålder.

Allmän pension (netto): Drygt 11 000 kronor, totalt mellan 17-18 000 kronor.

Övrigt pensionssparande: Pensionsförsäkring


Göran Thorell

Namn: Göran Thorell.

Ålder: 63 år.

Bor: Stockholm.

Roll i "Varuhuset": Ringström.

Karriär: Studerade på Statens scenskola mellan 1978-1981. Gjorde sin första tv-serie 1988 och har varit med i filmer som ”Beck - Lockpojken”, ”Wallander - Afrikanen” och ”Den bästa sommaren”. Verksam vid bland annat Parkteatern, Vasateatern och Stockholms stadsteater sedan 1980.

Fastställd förvärvsinkomst 2016: 226 800 kronor

Gick i pension: Har ännu inte gått i pension men kommer behöva fortsätta arbeta.

Allmän pension (netto): -

Övrigt pensionssparande: Pensionsförsäkring

Tittade du på Varuhuset när serien gick i SVT?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.