Varningen - Så förstör solen dina badkläder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Dmitri Maruta

Sol och bad hör ihop. Ironiskt nog är sol och vatten badklädernas värsta fiende.

– Just badkläder är de textilier som utsätts för mest, säger Ulrica Goike Brattberg, inköps- och sortimentchef på Twilfit.

Sol, saltvatten och klor är inte alls nyttigt för de elastiska tygerna.

– Man ska alltid hänga badkläder på tork i skuggan. Det allra viktigaste är att skölja ur badkläderna. Oavsett om man badat i saltvatten eller klor ska man skölja dem i sötvatten.

Om salt eller klorrester finns kvar i tyget riskerar det att tappa spänsten. Främst är det badkläder för damer som kräver lite extra omsorg, eftersom många badbyxor är gjorda av vävt tyg och inte lika beroende av att vara elastiska för sin passform.

– Sedan ska man vara försiktig med solkräm, de är ofta feta och fett är alltid svårt att få bort, råder Ulrica Goike Brattberg.

Även badklädernas färg kan vara värd att tänka över om man vill att de ska hålla länge.

– Vissa färger, som neonfärger, är mer solkänsliga än andra. Men det ska stå på baddräkten om det är extra känslig färg.

Tygerna håller också olika kvalitet. Ulrica Goike Brattberg tycker att man kan fundera på att köpa en lite dyrare baddräkt om man vill att den ska hålla längre än en säsong.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.