Varning för falska Bruce-biljetter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ovanligt svårt att upptäcka biljettfusket.
Foto: Rickard Kilström

 Polisen varnar för falska Bruce Springsteen-biljetter.

Fusket är ovanligt avancerat eftersom biljetterna är utskrivna på riktigt biljettpapper.

- Det är klart svårare att upptäcka förfalskningen, säger Annika Ingvarsson, chef på Bedrägeriroteln Syd i Stockholm.

De nya biljetterna som Live Nation släppte i går till Bruce Springsteen-konserterna den 27 och 28 juli är redan slut. Precis som den första omgången biljetter tog de slut direkt efter att de släppts.

Trycket är fortfarande stort.

Många köper därför biljetter via andrahandssäljare, exempelvis Blocket. Men där finns även falska biljetter till försäljning.

- Vi vet inte hur många, men vi vet att de finns, säger Annika Ingvarsson.

Fuskbiljetterna som polisen kommit i kontakt med är utskrivna på blått biljettpapper. Ett stort antal sådana biljetter stals från Globen i höstas, och likadana förfalskningar har dykt upp på flera andra evenemang.

50 biljetter till salu

Just nu finns över 50 biljetter till Brucekonserterna till salu på Blocket. De falska biljetterna är svåra att avslöja innan man kommer till konserten och försöker gå in. Kim Halling, pressansvarig på konsertarrangören Live Nation, säger att man inte kommer in på konserten med falsk biljett.

- Det är väldigt tråkigt för en ovetande köpare. Men du blir inte insläppt, och du har heller inga rättigheter att få tillbaka pengar om konserten ställs in.

Gör en polisanmälan

Live Nation avråder därför alla från att köpa biljetter från privatpersoner eller biljett­försäljningssajter som inte är auktoriserade. Det går aldrig att veta säkert om biljetterna är äkta.

De som har köpt falska biljetter rekommenderas att göra en polisanmälan.

- Det är enda sättet för oss att tillsammans få bukt med det här problemet, säger Kim Halling.

FAKTA

Polisanmälan görs enklast via Polisens kontaktcenter PKC på telefon 114 14. Tänk på att ha följande uppgifter tillgängliga:

Information som datum och biljettnummer

Säljarens e-postadress

Säljarens kontonummer dit du förde över pengar

Din e-postadress

Om du har en annan blå biljett som är köpt via Blocket som du misstänker är falsk kan du scanna eller fotografera biljetten och skicka in bilden via e-post till forfalskningar@ticnet.se, så får du svar så snart de hinner.

Källa: polisen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.