Varnade TV4 – sedan brann hela huset ned

Huset som deltagarna i "Torpet" bor i brann ned till grunden.
Foto: TV4
Deltagarna klarade sig ut hur huset oskadda.
Foto: TV4
Fördelse efter branden.
Foto: TV4
Robert "Mulle" Dahlgren glömde en fotogelampa på över natten – vilket orsakade den kraftiga branden.
Foto: TV4
"Vi fick larm i natt vid 03-04-tiden om fullt utvecklad husbrand", sa räddningspersonalen till P4 Jönköping.
Foto: TV4
"Det var helt enkelt en olycka. Mulle hade glömt en fotogenlampa på, som han hade för att ha lite nattlyse uppe på sitt rum", berättar deltagaren Helena Hedqvist.
1 / 7

En fotogenlampa glömdes på över natten och gjorde så att huset brann ner till grunden i "Torpet".

Deltagarna sprang ut från den brinnande byggnaden, skärrade och sotiga - men i övrigt oskadda.

– När man ser bilder och filmsnuttar så tänker man på vilken tur man hade. Det är helt otroligt, mina barn hade kunnat vara utan sin pappa i dag, säger Robin Johansen, som redan tidigare hade varnat produktionen för att huset saknade brandvarnare.

"Torpet"-deltagarna Robin Johansen, Robert "Mulle" Dahlgren och Helena Hedqvist befann sig på Sjöavikens torp för att tävla om att komma tillbaka till "Farmen", när en livsfarlig brand bröt ut.

– Vi fick larm i natt vid 03-04-tiden om fullt utvecklad husbrand. När vi kommer fram är det tre personer som tagit sig ut från huset, oskadda. Vi fokuserar helt och hållet på släckning för att det inte ska sprida sig vidare till närliggande fastigheter och skog, sa räddningspersonalen till P4 Jönköping.

Tack vare att Robin Johansen vaknade till och varnade de andra, lyckades alla ta sig ut från det brinnande huset.

– Jag låg i ganska djup sömn så jag fattade absolut ingenting. Men sen hör jag hur han står och vrålar och det är inte normalt, säger Robert "Mulle" Dahlgren i programmet.

Även Helena Hedqvist låg sovandes i huset medan eldflammorna spred sig.

– Robin har en tendens att få en ganska seriös röst, man fattade att det inte var ett skämt, säger hon. 


LÄS MER: Gutta återvänder till "Farmen" efter sjukdomsfall 

Det nedbrunna huset från ovan.
Foto: TV4

Fotogenlampa orsakade branden

Det som orsakade branden var att Robert "Mulle" Dahlgren hade ställt en fotogenlampa för nära taket på övervåningen och råkat somna. Värmen gjorde att det tog eld i taket.

– Det var helt enkelt en olycka. Mulle hade glömt en fotogenlampa på, som han hade för att ha lite nattlyse uppe på sitt rum. I början av "Farmen" var man jättenervös för fotogenlamporna. Nu har man vant sig vid dem och man har nog tappat lite respekt och det är farligt, säger Helena Hedqvist.

Anders Edholm, pressansvarig för programmet, bekräftar att ärendet bedöms som en olycka.

– Det är ett försäkringsärende nu. Vi får se vad som kommer hända med byggnaden och platsen. Det skedde en teknisk utredning från brandkår och polis. Det bedöms som en olycka, säger han.

Robin Johansen varnade produktionsteamet då huset saknade brandvarnare. TV4 fixade problemet, men branden gick ändå inte att stoppa.
Foto: TV4

Robin varnade produktionen: "Fixa brandvarnare"

Robert "Mulle" Dahlgren var skärrad efter branddramat och hyllar Robin Johansens agerande i situationen.

– Det går mycket runt i huvudet. Hade inte Robin vaknat, då hade jag säkert inte vaknat heller för det var så rökfyllt. Jag hade nog fortsatt sova. Det finns någon där uppe som kanske inte vill ha upp mig just nu. Robin är en hjälte, säger han.


LÄS MER: "Farmen"-profilen dödshotades efter programmet 


När Expressen talar med Robin Johansen är han tacksam över att alla deltagare klarade sig oskadda. 

– När man ser bilder och filmsnuttar så tänker man på vilken tur man hade. Det är helt otroligt, mina barn hade kunnat vara utan sin pappa i dag, säger han.

Att Robin Johansen snabbt insåg allvaret tror han beror på sin tidigare erfarenhet och utbildning inom livräddning.

– När jag kom till "Torpet" så var det ingen brandvarnare alls. Det var någonting jag var på produktionen om och då fixade de det. Problemet var att den var placerad på första våningen och branden startade på andra. Vi sov på första våningen. Men när Mulle kom till "Torpet" så var det fullt i alla sängar så han tog sovrummet där uppe och där var det ingen brandvarnare, säger han.

"Torpet" visas på TV4 Play från klockan 20.00 tisdag 20 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.