Världskändisar till Sverige – för exklusiv konferens

Gwyneth Paltrow är en av talarna på Brilliant minds i Stockholm.
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Barack Obama tar i vanliga fall flera miljoner kronor för en föreläsning. På Brilliant minds uppges han tala gratis.
Foto: JARNO KUUSINEN / STELLA PICTURES JARNO KUUSINEN
Världsberömda klimataktivisten Greta Thunberg är en av talarna på Brilliant minds.
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Gwyneth Paltrow, Barack Obama, Cardi B och Naomi Campbell kommer alla till Stockholm nästa vecka.

Världskändisarna ska tala på konferensen Brilliant minds på Grand Hôtel – där även Greta Thunberg kommer att föreläsa.

Men det går inte att köpa biljetter till det exklusiva arrangemanget. 

Brilliant minds startades av Spotify-grundaren Daniel Ek och Aviciis förre manager Ash Pournouri med syftet att ge Stockholm ett årligt återkommande evenemang någonstans mittemellan teknik och kultur. På sin hemsida skriver stiftelsen Brilliant minds att man vill förena svenska värderingar med entreprenörskap för att få människor ”att göra storslagna saker för världen tillsammans”.

Den första upplagan arrangerades 2015 och den 13–15 juni är det dags för årets upplaga av konferensen.

Bland de kända gästerna märks USA:s förre president Barack Obama, skådespelarna Gwyneth Paltrow och Joel Kinnaman, artisten Cardi B, supermodellen Naomi Campbell och klimataktivisten Greta Thunberg.

Supermodellen Naomi Campbell kommer till Stockholm.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Ska inte kännas ”köpt”

Du kan dock glömma att få lyssna på världskändisarna – om du inte råkat få en inbjudan. Det går nämligen inte att köpa biljetter till Brilliant minds.

– Vi vill inte att eventet ska kännas kommersiellt eller ”köpt”, har Natalia Brzezinski, vd för Brilliant minds, tidigare sagt till Expressen.

Enbart inbjudna gäster får komma in på konferenser. Inbjudningarna sammanställs av en kommitté och man riktar in sig på sådana som man hoppas ska ”forma framtiden” – unga entreprenörer, innovatörer och andra inom teknik, mode hälsa, ekonomi och utbildning.

Medier är inte heller välkomna på Brilliant minds.

Hollywoodstjärnan Gwyneth Paltrow ska tala på Brilliant minds.
Foto: RALL / STELLA PICTURES BACKGRID US

Betalar inga arvoden

Stiftelsen Brilliant minds stöttas av några av landets mäktigaste finanssläkter – däribland Wallenberg, Stena Olsson-familjen och Ax:son Johnson. Man har också samarbeten med företag som Kinnevik, Ericsson och BMW.

Trots det säger vd:n att man har en ”strikt och tajt budget” och att Brilliant minds inte betalar något arvode till de världskända gästerna.

– Vi har aldrig betalat några arvoden till våra talare. De kommer till Stockholm för att de gillar våra värderingar, och det otroligt blandade nätverk som vi för samman, har Natalia Brzezinski tidigare berättat för Expressen.

Expressen har sökt representanter för Brilliant Minds. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.