Världsberömda ”Doge” såld för 33 miljoner kronor

”Doge”, som föreställer Shibu Inu-hunden Kabobsu med ett förvånat ansiktsuttryck, är en av internets mest ikoniska och kända memes.

Nyligen såldes videoklippet ”Charlie bit my finger” för 6,3 miljoner kronor. 

Nu har den världsberömda memen ”Doge” sålts som en Non-fungible token (NFT) för cirka 33 miljoner svenska kronor. 

Memen är därmed den dyraste som sålts någonsin, skriver NBC News.

”Doge”, som föreställer Shibu Inu-hunden Kabobsu med ett förvånat ansiktsuttryck, anses vara en av internets mest ikoniska och kända memes. Nu har den sålts som en Non-fungible token (NFT) för 1,696.9 av kryptovalutan ethereum-mynt, vilket motsvarar ungefär 33 miljoner svenska kronor. 

”Vi är så glada att vara en del av denna milstolpe i internethistorien. Om någon meme förtjänade att bli den nya meme-NFT-rekordinnehavaren, är det Doge”, säger Don Caldwell, chef för sajten Know Your Meme som certifierade memen innan den lades ut för försäljning, till NBC.

Laddades upp 2010

Bilden på hunden Kabosu laddades upp på internet 2010 på ägarens egen blogg, och har sedan dess blivit oerhört populär. 

Kabosus ansikte pryder bland annat loggan för en av världens största kryptovalutor, dogecoin. Dogecoin började som ett skämt men fick efter hyllningar från Tesla-grundaren Elon Musk ett enormt lyft.

2014 prydde ”Doge” även en kampanj i Stockholms lokaltrafik – och 2019 utsågs ”Doge” till ”decenniets meme” av Know Your Meme.

VAD ÄR NFT?

NFT står för non-fungible token.

”Token” kan översättas till polett på svenska och ”non-fungible” kan närmast översättas till icke-utbytbar. 

En NFT är som ett certifikat för en unik digital tillgång, ett bevis på att man äger något digitalt som inte går att mångfaldiga. 

Tänk en dig en unik målning, till exempel Edvard Munchs Skriet, som säljs på auktionshuset Sotheby's. Den är unik i sitt slag och kan bara gå från en ägare till en annan. Däremot kan man se bilden av konstverket på nätet, som en affisch eller på en kaffemugg. 

NFT möjliggör att originalversioner av virala videor, memes eller tweets kan säljas som om de vore konst. 

Den som säljer en NFT gör sig av med originalet i samma stund som den säljs, någon kopia finns inte kvar på hårddisken. Det påminner alltså om kryptovalutan Bitcoin och dess blockkedjeteknik.  

NFT (non-fungible token) är ett sätt att registrera ägande digitalt som gör att bilder, tweets och videoklipp kan göras helt unika och säljas till hugade spekulanter.

Videoklippet där bebisen Charlie biter sin storebror Harry i fingret plockades bort från internet och auktionerades ut och nu finns själva ägarbeviset – NFT:et – hos köparen som pungade ut med drygt sex miljoner kronor för klippet. 

Bilden på lilla Zoë Roth blev viral 2008. Den såldes den för motsvarande nästan en halv miljon dollar i kryptovaluta.

Tidigare i år sålde även Zoë Roth, i dag 21 år, en meme föreställande henne själv framför en villabrand. Bilden togs 2005 av hennes pappa och den blev viral efter att den vunnit en fototävling 2008. Zoë Roth sålde ”Disaster Girl Meme” som NFT på auktion och vinnaren efter budgivning fick betala motsvarande 473 000 dollar för ensamrätten. Betalningen var även i detta fall i kryptovalutan Ethereum. 

Zoë berättade att pengarna skulle täcka utgifterna för hennes utbildning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.