Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Varje civiliserat land borde ha dödshjälp"

I samband med en konsert i New York 1979 donerade ABBA delar av sin numera klassiska låt "Chiquitita" till Unicef, en välgärning som har genererat cirka 30 miljoner kronor i intäkter för barn i världen. Från och med nu kommer alla intäkter från sången att gå till unga kvinnors rättigheter i världen. Foto: Pelle T Nilsson
Björn Ulvaeus ska stå på scenen i FN:s högkvarter i New York på torsdag. "Jag ska säga ett par ord och Laleh ska sjunga sin version av "Chiquitita", säger han. Foto: Sven Lindwall
Expressens Malin Roos och Björn Ulvaeus. Foto: Sven Lindwall

När han i övermorgon ställer sig på en scen i FN:s högkvarter i New York tillsammans med sångerskan Laleh så gör han det för utsatta flickors rättigheter i världen.

Men för Björn Ulvaeus, som då rakt inte tänker fira sin stundande 70-årsdag, handlar engagemanget och kampen i dag inte bara om rätten till ett bra liv, utan drömmen om en snabbare död.

- Varje civiliserat land borde ha dödshjälp, säger den evige ABBA-stjärnan.

Det här är björn ulvaeus

Namn: Björn Kristian Ulvaeus

Född: 25 april 1945 i Lundby, Göteborg.Bor: Djursholm utanför Stockholm.
Familj: Hustrun Lena Ulvaeus med vilken han har döttrarna Emma och Anna. Dessutom Linda och Chris tian med Agnetha Fältskog.
Aktuell: Nu inleds ett samarbete mellan de forna ABBA-stjärnorna, UNICEF och ABBA The Museum. Alla inspelade pengar från "Chiquitita" ska gå till unga flickors rättigheter.

I samband med en konsert i New York 1979 donerade ABBA delar av sin numera klassiska låt "Chiquitita" till Unicef, en välgärning som har genererat cirka 30 miljoner kronor i intäkter för barn i världen. Från och med nu kommer alla intäkter från sången att gå till unga kvinnors rättigheter i världen.

Björn Ulvaeus, var du glad eller ledsen när du skrev "Chiquitita"?

- Ja du, det kan ha varit under en period faktiskt när jag och Agnetha hade bestämt oss för att skiljas, så förmodligen var jag inte speciellt glad. Låten är mitt i mellan sorg och hopp.

35 år senare är du tillbaka med "Chiquitita" hos FN, nu tillsammans med Laleh på scen och med drottningen och statsministern i publiken. Berätta mer.

- Det man firar egentligen är att barnkonventionen är 25 år. Jag ska säga ett par ord och Laleh Pourkarim ska sjunga sin version av "Chiquitita". Det känns jättebra, som om pusselbitarna faller på plats. "Chiquitita" har mer och mer för mig kommit att handla om de ledsna flickor runtom i världen som förtrycks på olika sätt. Att ena halvan av mänskligheten trycks ner när vi vet hur jävla mycket bättre det blir med jämlikhet, det är tragiskt.

Du har själv tre döttrar, har det gjort det lättare att relatera till kvinnors situation?

- Jag har varit omgiven av kvinnor väldigt mycket och det gillar jag. Ta "Mamma Mia" till exempel, det projektet är kvinnodrivet något så kopiöst. Jag sitter i lite styrelser och är med i olika sammanhang där det bara är gubbar och... det blir aldrig lika kul.

Resonerade du likadant med tre döttrar i tonåren, kul?

- Nej haha, de är visserligen ganska beskedliga, jag har haft tur. Lite besvärliga då och då men det där glömmer man ju som tur är.

Din mellandotter Emma jobbar på bokförlaget "Fri tanke", din yngsta dotter Anna sitter i styrelsen för visfestivalen i Västervik och Linda Ulvaeus har vi sett på scen som skådespelerska. Att de har följt pappas fotspår, är det något du uppmuntrat till eller varnat för?

- Jag har hela tiden helst sett att de ska skaffa sig en utbildning och att de går sin egen väg. Sen har de ändå valt den vägen lite. Fast min yngsta är florist egentligen, och det har hon inte efter mig, haha.

Du har sagt apropå ditt samhällsengagemang och viljan att debattera, att du inte har något "behov av att vara omtyckt". Njuter du snarare av att pilla i infekterade sår?

- Ja, jag njuter av att känna att jag kan säga vad jag tycker. Jag vet att det är många som tycker annorlunda men det gör ingenting. Som ung artist vill man vara alla till lags, man vill att alla ska tycka om en och man skrattar åt alla håll. Det där har funnits kvar hos mig, men det börjar försvinna nu. Jag blir bara radikalare med åren.

Otroligt att tänka men du fyller snart 70. Något du ser fram emot eller inte?

- Jag tänker inte fira det, det kan jag säga. Siffran är så underlig, den stämmer inte med den inre bilden. Om du frågar min fru skulle hon hålla med, hon tycker fortfarande att jag är lite barnslig. Hur kan det vara möjligt? Jag fattar det inte.

Ledande fråga, men kan barnsligheten vara fördel för din fortsatta lust att skapa?

- Ja, så är det. Jag har nyfikenheten kvar och resurser att göra något av det utan att snegla åt något håll. Jag tror att det är det enda som är bra med att bli gammal.

I en ny bok som ges ut i sam- arbete med Alzheimerfonden skriver du din egen dödsruna. Jag rös när jag läste inledningen. "Alla blev bestörta när de hörde att Björn hade tagit sitt eget liv? Sen fortsätter du att skriva att du har skaffat en pistol och tagit slut på livet, fast du "egentligen ville ha en cyanidampull av den typ Göring använde vid Nürnbergrätte- gångarna". GUD! Björn.

- Ja... Alzheimer har jag inget förhållande till för egen del, däremot har jag sett mina svärföräldrar i en långt utdraget döende. Och detta är ett inlägg i dödshjälpdebatten naturligtvis. Varje civiliserat land bör ha dödshjälp.

Hur tänker du då?

- Jag tycker att den debatten försiggår alldeles för lite i Sverige. Man har dödshjälp i Schweiz, Holland, Belgien och lite andra länder.

Är du rädd för att dö?

- För döendet och utdraget lidande, ja. Inte för själva döden.

Du har inte handlat en pistol...?

- (Låter som ett nej)... men som det står i den korta nekrologen "Där döden finns, där finns inte jag". Så enkelt är det.

Om vi kort ska prata återuppståndelse också så gör "Kristina från Duvemåla" comeback i Sverige, hur kommer detta sig?

- Vi gick en förfrågan från Göteborgsoperan och sa ja. De har gjort den i två år i Helsingfors i en jättebra version, så det var lockande. Det är många som vill se den igen. Det är totalt utsålt.

Till sist, de här ursexiga hängslebyxorna från videon till "Mamma Mia", skulle du komma i dem i dag?

- Jajamen, det skulle jag faktiskt.

Utdrag ur Björn Ulvaeus nekrolog om sig själv

"Alla blev bestörta och upprörda när de hörde att Björn tagit sitt eget liv. Hans närmaste var naturligtvis oändligt förtvivlade trots att han förklarat för dem precis hur han tänkte och att de aldrig fick tro att de brustit på något sätt. De skulle aldrig ens tänka tanken att de kunnat göra något som skulle få honom att agera annorlunda. Vi hade haft långa diskussioner många gånger om livets mening, han och jag, och jag vet att det var efter ytterst noggrann eftertanke som han kommit fram till sin ståndpunkt: Döden är inget att vara rädd för. Hur kan man frukta intet? Där ingenting finns, finns ingen som kan lida eller sakna. Att smärtfritt dö från en sekund till en annan betyder ingenting för den som dör och om de han lämnar efter sig förstår bevekelsegrunderna för beslutet måste de av hänsyn till den sjuke acceptera och leva med det."
"Där döden finns, finns inte jag. Björn citerade ofta Epikuros och skaffade sig en pistol långt innan han drabbades av sin sjukdom. Det skedde efter moget övervägande och analyserande över vilken som var den snabbaste och mest smärtfria metoden att ta sitt liv. Han kände en trygghet i att genom vapnet ha herraväldet över sitt eget liv, i ett land där man inte anser att en medborgare ens i sitt fulla förstånd har rätt att bestämma över det fullt ut. En cyanidampull av den typ Göring använde vid Nürnbergrättegångarna hade varit att föredra, men hur får man tag i en sådan? Han berättade aldrig för mig hur han kommit över pistolen...".

 

Boken "Innan jag glömmer bort mig själv - nekrologer skrivna med livet i minne" har getts ut av förlaget Roos & Tegnér i samarbete med Alzheimerfonden. Där kan man läsa hela Ulvaeus nekrolog, och en rad andra kändisars nekrologer.
Överskottet av försäljningen av boken går till fonden.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!