Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Våra värsta år" – så gick det sen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Pappa Al är en misslyckad fotbollsstjärna som säljer skor. Han törstar mest efter öl.
Mamma Peggy är en lat hemmafru. Hon törstar mest efter sex och shopping.
Minns du den amerikanska dysfunktionella familjen Bundy i komediserien "Våra värsta år"? Den där alla är så elaka och hemska mot varandra?
Så här gick det sen för skådespelarna.

1. Har svart bälte i brasiliansk jiu-jitsu

Ed O'Neill.
Foto: TV3

Ed O'Neill (1946–)

Roll: Al Bundy

Den tragikomiske och olycklige tvåbarnspappan älskar öl och tv. Han säljer skor och har inte särskilt höga tankar om kunderna – eller om människosläktet i stort.
Men när det verkligen gäller – då kan familjen lita på Al Bundy. För det mesta i alla fall.
Al Bundy tänker ofta tillbaka på sin tid som stjärna i skolans lag i amerikansk fotboll. Särskilt gärna minns han den där matchen då han gjorde fyra touchdowns...
Huvudpersonen i tv-serien "Värsta värsta år" spelas av Ed O'Neill.
Det är knappast en överdrift att påstå att rollen är hans mest kända. Kanske är det inte så konstigt. På flera sätt speglar karaktären hans eget liv. Han spelar – nästan – sig själv.
O'Neill växte upp i centrala USA , i den fotbollstokiga delstaten Ohio. I highschool var han så duktig på fotboll att han belönades med ett idrottsstipendium som betalade studierna på ett stort universitet.
Han sumpade chansen. Åren på Ohio university blev inte särskilt lyckade eller många.
O'Neill var mycket mer intresserad av att festa än av att studera. Och han hamnade nästan direkt på kollisionskurs med tränaren för skolans fotbollslag. Så redan efter det andra året hoppade O'Neill av och bytte universitet.
Men det är tveksamt om han drog någon lärdom. Även i den nya skolan fick han snabbt rykte om sig att vara en riktig festprisse.
Trots det skrev NFL-laget Pittsburgh Steelers kontrakt med honom efter examen, 1969. Men proffskarriären blev kort. O'Neill valdes bort redan under försäsongen, då lagen enligt reglerna är tvungna att krympa sina trupper.
Istället blev han skådis. Små roller gav större roller.
1986 skrev Ed O'Neill på för Fox networks. Uppdraget var spela Al Bundy, pappa i en dysfunktionell Chicagoförortsfamilj.
Serien sändes under elva säsonger. Rollen var som gjord för O'Neill. Framgångarna ledde till att han fick fler uppdrag – även inom film – där han till exempel spelade mot Al Pacino.
2008 ställde O'Neill upp i en reklamfilm för Barack Obama, som då kampanjade för att bli president. I den gjorde O'Neill åter rollen som "skoförsäljaren Al".
Privat gifte han sig med Catherine Rusoff 1986. Hustrun har synts i två avsnitt av "Våra värsta år". Paret har två döttrar, Sophia och Claire. Familjen bor i Los Angeles.
O'Neill är en hängiven kampsportare sedan då 22 år tillbaka, då en vän introducerade honom för brasiliansk jiu-jitsu.
På den vägen är det. 2007 tog han svart bälte i sporten. Utöver döttrarna är det hans största bedrift i livet, enligt honom själv.


2. Tragedin under inspelningen

Katey Sagal.

Katey Sagal (1954–)

Roll: Peggy Bundy

Singer-songwritern och skådisen Katay Sagal kommer från en riktig showbusinessfamilj.
Efter skådisutbildningen blev det en del roller i serier och filmer på tv. Bland annat medverkade hon i ett avsnitt av deckaren "Columbo".
I "Våra värsta år" spelar hon en lat och sextörstande hemmafru, hustru till den i princip lika late men sexrädde Al Bundy.
Idén till Peggys frisyr var hennes egen. Under provspelningen hade hon med sig en röd peruk. Den gillade producenterna.
Det blev många fler serier.
Bland annat hade hon roller i kultförklarade "Futurama" och i mc-klubbdramat "Sons of Anarchy", där hon spelar Gemma Teller, gangstermamma till seriens huvudperson Jax.
Som musikartist har hon släppt två skivor och bidragit med musik till mc-serien.
Åren 1978-1981 var hon gift med musikern Freddie Beckmeier. Näste make blev countrytrumissen Jack White. Äktenskapet varade till år 2000.
Under inspelningen av "Våra värsta år" 1991 blev Katey Sagal gravid. Händelsen skrevs in i serien som en del av handlingen.
I den sjunde månaden tvingades dock Katey Sagal akut in till sjukhus för att göra kejsarsnitt. Fostret var dött.
I serien förvandlades graviditeten då till en "dröm", någonting som egentligen aldrig inträffat.
Tragedin inspirerade Katey Sagal till att skriva låten "(You) Can't Hurry the Harvest" som fanns med på hennes debutskiva.
Ketay Sagal skulle så småningom få två döttrar, Sarah och Grace, men denna gång vågade producenterna inte skriva in graviditeterna i handlingen. Peggys frånvaro i serien – då Katey Sagal var gravid – förklarades i stället med att hon reste världen runt för att återförena sina föräldrar, två "rednecks".
Sen år 2004 är Katey Sagal gift med "Sons of Anarchy"-skaparen Kurt Sutter.
Paret har en dotter, Esmé Louise, som de skaffade med hjälp av en surrogatmamma, 2007.


3. Stjärna redan som barn

Christina Applegate.
Foto: / OKÄND

Christina Applegate (1971–)

Roll: Kalley Bundy

Christina Applegate var tv-stjärna redan som barn och förekom i massor med små roller.
Det stora genombrottet kom när hon var 16 år gammal, i "Våra värsta år", där hon spelar familjens Bundys dotter, bimbon Kelly.
Hennes karaktär utvecklas med åren. Under de första säsongerna är Kelly Bundy en mer eller mindre normal tonårsdotter, som kan vara både sarkastisk och rebellisk. Men sen blir rollen bara mer och mer våldsam. Vänligt leder hon till exempel in intet ont anande pojkvänner genom husets dörr och ledsagar dem med huvudet före rakt in i första bästa tegelvägg innan hon kastar ut dem genom dörren.
Egentligen är karaktären Kelly väldigt skärpt. Hon vet bara inte om det. I ett avsnitt får tittaren veta varför. Under barndomen satt Kelly alltid djupt försjunken i en bok, men under en familjeresa skadade hon sitt huvud. Skadan förändrade omedelbart hennes personlighet till en som enbart fokuserar på "skinande blanka skor".
Efter "Våra värsta år" har hon synts i en mängd roller, stora som små.
Privat är hon inne på sitt andra äktenskap och har ett barn, en dotter, med sin nuvarande make.
Hon är vegetarian och aktiv djurrättskämpe. 2008 drabbades hon av bröstcancer. Sjukdomen upptäcktes i ett tidigt skedde. En tumör hittades i ett av hennes bröst. Applegate valde dock att operera bort båda brösten då hon bar på en förändring av genen BRCA1 och hennes mamma haft både bröst- och livmoderhalscancer.
I dag är Christina Applegate friskförklarad.


4. Greps med knark

David Faustino.

David Faustino (1974–)

Bud Bundy

Rapartisten och skådisen David Faustino är mest känd för sin roll som Bud Bundy, familjens lillebror, i "Våra värsta år".
I serien är Bud givetvis döpt efter pappans favoritöl, "Budweiser".
Bud är duktig i skolan men ändå en loser. Hans försök att imponera på tjejer går så där. Han befinner sig på ständig kollisionskurs med systern.
Privat har det varit upp och ner.
Dåvarande hustrun träffade Faustino på ett centrum för andlighet i Kalifornien. Efter att ha dejtat i fem år gifte de sig 2004 i legendariska Las Vegas-kyrkan "Little white wedding chapel", som är berömt för sina snabba vigslar. Äktenskapet blev kort, något som Las Vegas-bröllop också är kända för.
I dag har David Faustino en dotter tillsammans med flickvännen Lindsey Bronson.
2007 arresterades Faustino för innehav av marijuana. Åtalet lades ner efter att Faustino gick med på att lägga in sig på ett behandlingshem.
På 90-talet var Faustino ett välkänt ansikte i Los Angeles klubbvärld. Han var med och startade "Balistyx", en klubb med fokus på hiphop/funk, som på torsdagar höll till på klassiska nattklubben "Whisky a go go".


5. Bjöd alla utom O'Neill och Faustino

Amanda Bearse.
Foto: TV3

Amanda Bearse (1958–)

Roll: Marcy D'Arcy

B-filmsstjärnan Amanda Bearse spelar i "Våra värsta år" grannen Marcy D'Arcy.
Hon är Peggys bästa väninna och Als största fiende.
Familjen Marcy anser sig vara så mycket bättre än grannarna, ändå sänker de sig till ofta till Bundys låga nivå.
Även Marcys karaktär utvecklas över säsongerna.
Från början är hon en ganska snäll och välkomnande person, förälskad och nygift med maken Steve.
Men att leva så nära familjen Bundys påverkar människor. Så småningom tar Marcys mörkare sidor över.
Privat kom Amanda Bearse ut som homosexuell 1993 och är mamma till en adopterad dotter.
Enligt uppgift var hela rollbesättningen från "Våra värsta år" inbjuden till Amanda Bearses bröllop – alla utom Ed O'Neill och David Faustino.


6. Teaterman

David Garrisson.

David Garrisson (1952–)

Roll: Steve "Bartholomew" Rhoades

David Garrisson spelar i "Våra värsta år" Marcys D'Arcys förste make, Steve.
Steve jobbar på samma bank som Marcy, men har en mycket lägre position än hustrun.
Garrisson har haft en del gästroller i tv-serier, men främst är han känd för sina roller inom teatern.


7. Badvakt och surfare

Ted McGinley.
Foto: TV3

Ted McGinley (1958–)

Roll: Jefferson Milhouse D'Arcy

Ted McGinley spelar Marcys D'Arcys andre make, Jeffersson, som gift sig med henne för pengarnas skull. Han är självisk och lat, en manlig motsvarighet till seriens Peggy.
Ted McGinley växte upp i Kalifornien. I ungdomen extraknäckte han som badvakt. På fritiden surfade han. På universitetet tog han modelljobb. Det gav skjuts åt skådespelarkarriären. En rollbesättare fick syn på Ted McGinley i tidningen GQ.
Han har spelat i både "Dynastin" och "Våra värsta år".
McGinley gifte sig med skådespelerskan Gigi Rice 1991. De har två söner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.