Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vår turné är precis som en konsultresa"

17.13 Hästpojken har checkat in på hotellet där artisterna som spelar på Putte i parken bor. En minibuss kommer och hämtar upp bandet och rullar in på festivalområdet på Mariebergsskogen. Det är första gången som Hästpojken spelar i Karlstad och under bussresan funderar de över om det verkligen finns några som lyssnar på Hästpojken här i Värmland.– Vi vet aldrig hur många som kommer och ser oss. Ibland är det få, ibland är det många, säger Martin Elisson och hoppar ur minibussen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
18.02 Hästpojkens kärna är sångaren Martin Elisson och gitarristen Adam Bolméus. De skriver alla låtarna och det är först när det börjar bli dags att repa som resten av bandet träder in.Nu sitter hela Hästpojken i gräset backstage bredvid stora scenen och lyssnar på Pugh Rogefeldts spelning innan det är dags att förbereda sig för sin egen. Adam Bolméus tar några steg uppför trappan till scenen för att få en glimt.– Hela "Så mycket bättre" verkar vara här, säger Martin Elisson och syftar på att The Sounds, med Maja Ivarsson i spetsen, också ska spela samma kväll.
Foto: Anna-Karin Nilsson
18.35 I logen jagar alla eluttag för att kunna ladda sina telefoner. Martin Elisson ligger på mage under bordet där chipspåsar, vinflaskor och frukt står uppdukat och till slut får han strömmen att fungera. Men nu får Martin Elisson och Adam Bolméus lämna logen, där de har öppnat var sin öl och äter chilinötter ur plastmuggar. Det är nämligen dags för en intervju. Deras bokningsbolag, Blixten & Co ska göra en kort tv-intervju till webben och duon tar plats i var sin stol.
Foto: Anna-Karin Nilsson
19.50 Strax innan det är dags att inta scenen, börjar Martin Elisson sjunga upp med en handduk mot munnen.- Ni ska kanske gå ut ur logen nu, för er egen skull, säger han.När bandet står redo att gå uppför trappan till scenen, kommer Martin på att han behöver sina solglasögon. Kvällssolen är stark och skiner rakt mot scenen. Han springer snabbt bort till logen och hämtar dem.Hästpojkens farhågor om hur många som ska komma och titta på konserten, är helt obefogade. Framför scenen trängs mängder av fans som sjunger med i låtarna.
Foto: Anna-Karin Nilsson
20.35 Det är hög stämning i logen efter spelningen. Martin Elisson är svettig efter konserten och tar handduken, som han tidigare använde när han sjöng upp, och torkar av sig.Hästpojken är upprymda av Karlstadpublikens gensvar och vodkaflaskan som står i kylskåpet inne i logen ställs nu fram på soffbordet. Ur en väska plockas en stereo fram och snart överröstas basgångarna från festivalen där ute.Bandets rider är blygsam: lite snacks och väldigt många öl.- Vi brukar önska en flaska vodka, men det är inte så vanligt att vi får det, säger Adam Bolméus.
Foto: Anna-Karin Nilsson
23.05 Hästpojken lämnar festivalområdet ett litet tag för att åka in till Karlstad och dricka en öl i baren på restaurang Båten. Martin Elisson och Adam Bolméus blickar ut över Klarälven och bestämmer sig för att åka tillbaka till Putte i parken igen. En minibuss bokas till 23.10 för deras Göteborgs-kollega Håkan Hellström avslutar festivaldagen med en konsert klockan halv tolv och Hästpojken är inbjudna att se spelningen uppifrån scenen, vilket de gör. Efteråt fortsätter Göteborgsbands-återföreningen hela natten.
Foto: Anna-Karin Nilsson
1 / 7

Indiebandet Hästpojken må var ett smalt band, men i Värmland lockar de en euforisk publik. GT följde med bandet på en turné på en festivalspelning i Karlstad där nerverna låg utanpå, rockstjärnemyten dissikerades och kollegan Håkan Hellström hyllade banden inför sin publik.

En gång, på den mer gränslösa tiden, råkade Martin Elisson, 33, somna under en bil efter en spelning på Hultsfredsfestivalen. 12 år senare checkar han - betydligt mer sansad - in på ett Scandic-hotell i Karlstad tillsammans med sin Hästpojken-kompanjon Adam Bolméus, 32, och resten av bandet.

Hästpojken är i Värmland för att spela på festivalen Putte i parken - deras första konsert i staden - och nerverna gör sig redan påminda.

Martin Elisson har ännu ingen aning om det finns några Hästpojken-fans i Karlstad (det visar sig till slut finnas väldigt många).

Just nu är Hästpojken lite nedslagna över att sommarens spelningar är så få. Anledningen är att festivaler som Siesta och Peace & love gick i konkurs. Detta blir årets första ordentliga festivalspelning.

Ser sig inte som rockstjärna

Men trots att Adam Bolméus och Martin Elisson har skrivit låtar och stått på scen sedan tonåren, är artistrollen inte självklar.

– Jag har aldrig velat stå längst fram och sjunga. Det finns inget intresse för det. Jag tycker att det är kul att göra musik och spela in låtar. Sedan är det roligt att spela dem live ibland också, men jag har aldrig funderat över att vara rockstjärna, säger gitarristen och körsångaren Adam Bolméus.

Han förhåller sig ganska nyktert till rockmyten.

– Det finns ingen skillnad på oss eller folk som åker på en konsultresa. De kanske också tappar det ibland och dricker lite för mycket, säger han.

Men om Adam Bolméus är den mer tillbakadragna på scen, så är Martin Elisson tvärtom.

– Martin har mer en exhibitionist i sig, säger Adam Bolméus.

"Jag blir annorlunda på scen"

Martin Elisson sitter tyst i soffan i logen. Han håller låg profil och gör inget väsen av sig. Men sekunden han sätter foten på scenen uppstår något helt annat. Där står han inte still en sekund och publikkontakten är total.

– Det är ganska många som har sagt att jag är disträ privat, men blir annorlunda på scen, säger han.

Hur hans scenspråk uppkom, vet Martin Elisson inte. Det bara fanns där när han var 14 år gammal och klev upp på en fritidsgårdsscen.

– Jag tror att det handlar om att jag tycker att låtarna blir bättre om jag framför dem på det sättet. Det förstärker dem, säger han.

Adam Bolméus är, trots sitt motstånd till att stå på scenen, extremt smickrad av den jublande publiken.

– Det är kul att se att folk tycker det är bra, men vi är inget stort band på det sättet, säger han.

Några timmar senare står Hästpojkens artistkollega Håkan Hellström på festivalscenen. Han verkar inte hålla med om att Hästpojken skulle vara ett litet band.

– Har ni sett några bra band i dag? Har ni sett Hästpojken? Bra, då har ni gjort er läxa, säger Håkan Hellström till sina tusentals fans.

Hästpojken

Hästpojken bildades 2007 i kölvattnet av Bad Cash Quartet.

Bandet har släppt tre album och i våras kom "En magisk tanke" som Hästpojken nu turnerar med.

Hästpojken består av kärnduon och låtskrivarna Martin Elisson, sång, och Adam Bolméus, gitarrist och körsångare. Resten av Hästpojken är Matti Ollikainen, piano, Karl Ander, gitarr, Nico Janco, trummor, och Victor Furbacken, bas.

FAKTA

Varför tycker du om hästpojken?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.