Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännernas sorg för Michael Nyqvist – två år efter hans död

Änkan berättar: Michael Nyqvist förstod inte att han skulle dö.
Michael Nyqvist blev 56 år.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
En av Sveriges mest folkkära skådespelare, Michael Nyqvist, avled i juni 2017.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Michael Nyqvist.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Michael Nyqvist och dottern Ellen Nyqvist.Foto: SVEN LINDWALL
Michael Nyqvist och Catharina Nyqvist Ehrnrooth.Foto: JULIA DANSARIE
Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet.Foto: Farnum Shakeira / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Susanne CederbergFoto: Privat.
Thomas Perlmann.Foto: Ulf Sirborn / Pressbild
Thomas Hanzon.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
1 / 10

Michael Nyqvist blev bara 56 år.

Den 27 juni 2017 avled den folkkära skådespelaren.

I dag, två år senare, sörjs Michael Nyqvist av familj och vänner – som fortfarande har svårt att förstå att han inte längre finns.

”Micke var en person som tog plats. På ett väldigt varmt och positivt sätt. Han känns fortfarande närvarande,” skriver barndomsvännen Thomas Perlmann i ett sms.

För två år sedan avled en av Sveriges mest folkkära skådespelare, Michael Nyqvist, i sviterna av lungcancer.

Beskedet kom som en chock – då skådespelaren valt att hålla sitt sjukdomsförlopp hemligt för allmänheten.

Michael Nyqvist, som blev folkkär genom roller i filmer som ”Så som i himmelen” och ”Millenium”, hade även en framgångsrik internationell karriär – och han arbetade in i det sista.

Bara några månader innan hans bortgång vann Michael Nyqvist en Guldbagge för sin biroll i ”Den allvarsamma leken” – och i två år efter hans död har filmer han medverkat i haft premiär på löpande band. Nu senast filmen ”A hidden life” som hade premiär i Cannes i maj och nominerades till en Guldpalm.

Trots att det gått två år sedan Michael Nyqvist avled har vännen Susanne Cederberg, dokumentärfilmare, svårt att acceptera tanken. 

– Det är sorgligt och väldigt overkligt, för han var en så levande person, säger Susanne Cederberg och fortsätter:

– Han hade en enorm humor, man blev alltid glad. Han var så levnadsglad, och så konstnärligt duktig och ambitiös.

Vännerna arbetade ihop kort innan Michael Nyqvist gick bort. I tio år hade de planerat att göra en dokumentär tillsammans och hösten 2016 hade ”Michael Nyqvist – ett porträtt” äntligen premiär.

Men innan dokumentären filmats klart fick Michael Nyqvist sin cancerdiagnos – som han höll hemlig för alla utom sin närmsta krets.

– På våren i mars fick han beskedet att han fått lungcancer, då hade vi bara lite kvar att filma, minns Susanne Cederberg och fortsätter:

– Man trodde ju att han skulle bli frisk, han kämpade på. Det var först där på slutet i maj som man förstod att det kanske inte skulle gå så bra. Han ville verkligen leva och tyckte att han hade så mycket ogjort.

Catharina Nyqvist Ehrnrooth om sorgen: ”Otänkbart”

Michael Nyqvist blev 56 år och sörjs närmast av sin fru Catharina Nyqvist Ehrnrooth, 50, och sina barn Ellen, 28, och Arthur Nyqvist, 23.

Exakt ett år efter Michael Nyqvist död satte dottern Ellen ord på sorgen.

”Tar fortfarande upp mobilen för ett ringa dig. Ser dig ofta på gatan. Kan inte förstå att det gått ett år. Kan inte förstå att du är borta. Förstår ingenting. Min finaste människa. Älskade pappa”. skrev Ellen Nyqvist då i sociala medier.

Efter Michael Nyqvists död tog änkan Catharina Nyqvist Ehrnrooth initiativet till en minnesstiftelse i sin makes namn. I höstas, på Michael Nyqvist födelsedag den 8 november, delade stiftelsen ut sina första två priser – till skådisen Vicky Krieps och teatergruppen Arabiska Teatern. 

I samma veva berättade Catharina Nyqvist Ehrnrooth om sorgen efter sin make.

– Micke var mitt i livet och hade tusen projekt. Han hade drömmar om att regissera och undervisa. Men han hann inte. Han var inte sjuk så länge och förstod inte att han skulle dö. Det blev abrupt och det drabbade väldigt många som stod honom nära, sa Catharina Nyqvist Ehrnrooth då och fortsatte:

– Sorgen är otänkbart svår och den delar jag med min familj och vänner. Sorg tar oerhört lång tid och har så många faser. 

Barndomsvännens saknad: ”Fortfarande närvarande”

Även Michaels barndomsvän Thomas Perlmann, professor vid KI, sitter med i minnesstiftelsen. I dag, två år efter skådisens död, kan han knappt förstå att Michael Nyqvist inte finns längre.

”Micke var en person som tog plats. På ett väldigt varmt och positivt sätt. Han känns fortfarande närvarande och dyker upp i mina tankar vid de mest oväntade tillfällen. Då blir det en liten inre dialog, vilket känns riktigt trevligt faktiskt.” skriver Thomas Perlmann i ett sms.

Skådespelarkollegan, och tillika Michael Nyqvist nära vän, Thomas Hanzon är inne på samma spår.

– Jag saknar honom, jag tänker på honom ganska ofta. Det har att göra med att jag går förbi hans grav ett par gånger i veckan och hejar på honom och frågar hur han mår, säger Thomas Hanzon.

Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, var vän med Michael Nyqvist och följde honom genom hela hans karriär.

– Han är oerhört saknad i den svenska filmvärlden, men även i den internationella där han på senare år hade stora framgångar. Jag saknar oerhört mycket hans generositet och hans vänliga och humoristiska person, säger Jan Göransson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.