Nu förs Siewert Öholm till sin sista vila. Foto: Charlotte Brunzell Fotograf / /ALL OVER PRESSNu förs Siewert Öholm till sin sista vila. Foto: Charlotte Brunzell Fotograf / /ALL OVER PRESS
Nu förs Siewert Öholm till sin sista vila. Foto: Charlotte Brunzell Fotograf / /ALL OVER PRESS
I dag begravs Siewert Öholm. Foto: / ALEX LJUNGDAHLI dag begravs Siewert Öholm. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
I dag begravs Siewert Öholm. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Anna Kinberg Batra, god vän med familjen, anlände tillsammans med Elisabeth Svantesson, M. Foto: / ALEX LJUNGDAHLAnna Kinberg Batra, god vän med familjen, anlände tillsammans med Elisabeth Svantesson, M. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Anna Kinberg Batra, god vän med familjen, anlände tillsammans med Elisabeth Svantesson, M. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Gitten Bolin Öholm. Foto: Olle SporrongGitten Bolin Öholm. Foto: Olle Sporrong
Gitten Bolin Öholm.  Foto: Olle Sporrong
Lars Adaktusson. Foto: / ALEX LJUNGDAHLLars Adaktusson. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Lars Adaktusson. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Anna Kinberg Batra Foto: / ALEX LJUNGDAHLAnna Kinberg Batra Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Anna Kinberg Batra Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Vännen och artisten Per-Erik Hallin. Foto: / ALEX LJUNGDAHLVännen och artisten Per-Erik Hallin. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Vännen och artisten Per-Erik Hallin. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Gunnar Hökmark, som kom med hustrun och riksdagsledamoten Isabella. Foto: / ALEX LJUNGDAHLGunnar Hökmark, som kom med hustrun och riksdagsledamoten Isabella. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Gunnar Hökmark, som kom med hustrun och riksdagsledamoten Isabella. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Marcus Birro. Foto: / ALEX LJUNGDAHLMarcus Birro. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Marcus Birro. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Karin Hübinette. Foto: / ALEX LJUNGDAHLKarin Hübinette. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Karin Hübinette. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Foto: / ALEX LJUNGDAHLFoto: / ALEX LJUNGDAHL
 Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Foto: / ALEX LJUNGDAHLFoto: / ALEX LJUNGDAHL
 Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Vännernas sista farväl av Siewert Öholm

Publicerad

Nu har Siewert Öholm förts till sin sista vila.

I dag, fredag, begravdes tv-profilen omgiven av nära och kära i S:ta Clara kyrka i Stockholm – en begravning han planerade själv.

Anna Kinberg Batra, god vän med familjen, anlände tillsammans med Elisabeth Svantesson, M.

– Han var en väldigt vass journalist och det har nog många politiker fått erfara genom åren, även jag själv, säger M-ledaren.

Siewert Öholm gick bort i Växjö natten till den 25 januari, 77 år gammal. Han hade då kämpat mot cancer en tid och avled med hustrun Gitten Bolin Öholm vid sin sida.

Han hann med att förmedla en sista önskan till sin fru:

– Siewert sa att han ville att jag framöver skulle gå vidare i en ny relation, men jag kan inte se det framför mig, berättar änkan Gitten Bolin Öholm, 54, föreståndare för Hjortsbergagården.

 

LÄS MER: Vännernas sorg över Siewert Öholm

 

Siewert Öholm begravs i Stockholm

Tv-profilen planerade också sin egen begravning. I dag, den 17 februari, begravdes han i Stockholm, i S:ta Clara kyrka.

Programmet inleddes med solosång av vännen och artisten Per-Erik Hallin: "I de levandes land". Efter inledningsord och psalm var det dags för griftetal och efter det sjöng Per-Erik Hallin igen: "En sång till Jesus". Efter bland annat trosbekännelsen, avskedstagande och slutbön var det "marcia elegiaca" på orgel.

– Det här är inte bara en begravningsgudstjänst utan en "celebration of life". Det var hans uttryck när det gäller begravningsdagen, säger Gitten Bolin Öholm.

 

LÄS MER: Änkan Gitten: "Siewert ville trösta mig"

 

Regisserade egen begravning

– Nu är vi här på denna begravningsgudstjänst som Siewert helt har regisserat själv, inledde prästen Bo Brander gudstjänsten.

Brander hade då redan hållit en mässa i Siewert Öholms hem, några dagar innan Öholm gick bort. Det var Siewert Öholms egen önskan att Brander skulle hålla i begravningen.

Efter trosbekännelsen leddes änkan Gitten Bolin Öholm fram till kistan av prästen, för att ta ett sista farväl av sin make. Hon kysste två av sina fingrar och tryckte dem sedan mot kistan, varpå hon torkade tårarna med en röd näsduk.

Efter begravningen är det minnesstund för nära och kära i Citykonditoriet.

– Det ska bli fantastiskt att möta alla som ringt och sms:at, för att säga "tack", för det har varit överväldigande. Och att få dela detta, för han har ju delat så mycket med dem, och att vi får vara tillsammans så många, säger Gitten Bolin Öholm.

Politiker på plats i S:ta Clara kyrka

Anna Kinberg Batra anlände till begravningen tillsammans med Elisabeth Svantesson, M.

– Han var en väldigt vass journalist och det har nog många politiker fått erfara genom åren, även jag själv, säger M-ledaren.

Hon är god vän till familjen.

Gunnar Hökmark, M, kom med hustrun och riksdagsledamoten Isabella.

– Jag vill minnas Siewert som en stark person som stod upp för sina vänner och sina ideal, säger han.

Lars Adaktusson: "Vänfast och omtänksam"

EU-politikers Lars Adaktusson, KD, var tidigare kollega med Siewert Öholm.

– Jag vill minnas Siewert som en stor tv-personlighet, och skicklig journalist, och på det personliga planet som en människa med stora kvaliteter. Han var vänfast och oerhört omtänksam och generös. Han lämnar ett väldigt stort tomrum efter sig, säger Adaktusson.

 

LÄS MER: Siewert sade: ”Jag vill att du ska gifta om dig"

 

Siewert Öholm var inte rädd för att dö, berättade han för hustrun när hon vakade vid hans sida in i det sista.

– När läkarna sa att det bara var dagar kvar förklarade Siewert att han inte var rädd. "Jag vet på vem jag tror", sade han. Både han och jag är förvissade om att det finns en himmel och en evighet, säger Gitten Bolin Öholm.

Även de fyra sönerna fanns på plats den sista tiden. Alla fick en egen stund med Siewert Öholm och en möjlighet att ta farväl.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag