Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännernas privata farväl – samlades på Franks favoritställe

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Vännerna hedrade Frank Andersson med gravöl på Kvarnen. 

Sorgen på begravningsceremonin byttes mot skratt och glada minnen. 

–  När det är min tur vill jag till samma ställe som Frank, säger höjdhopparstjärnan och vännen Patrik Sjöberg.

Frank Andersson avled den 9 september på grund av komplikationer efter en hjärtoperation.

På tisdagen hölls den första av de två begravningsceremonier som kommer att anordnas för brottarlegendaren. Efter tårarna på Skogskyrkogården i Stockholm valde de närmastre att samlas på krogen Kvarnen på Södermalm för gravöl och för att minnas allt positivt med den folkkära brottaren. 

– Det var här Frank åt sin sista måltid innan han åkte in på sjukhuset så vi tyckte det var passande. Han hade gillat det här. Han ville att det skulle  vara ljust, säger Robert Gidlöf.

Under gravölen bytte vänner, som höjdhopparstjärnan Patrik Sjöberg och skådespelaren Louie Marti, kärleksfullt historier om sin vän. På plats fanns också Jeanette Bouvin Nygren och Anna Holmberg, mammor till tre av brottarikonens barn. 

– Vi brukade säga om Frank att andra behöver överdriva när de ska skriva sina självbiografier, men Frank behövde ta bort 30 procent för att folk skulle tro honom. Han levde tre gånger så mycket liv som andra hinner under ett liv, säger Gidlöf. 

– Han hade älskat det här för det är inte ett avsked utan det på återseende, säger Patrik Sjöberg.

 

LÄS MER: Vännernas farväl av Frank Andersson

 

"Jag trodde han var odödlig"

Friidrottaren såg Andersson vinna VM-guld i hemstaden Göteborg 1977, men tävlade redan sju år senare i samma OS som sin idol. Båda tog medaljer i spelen i Los Angeles. De blev vänner. 

– Som kompis var han en fantastisk människa och hade ett enormt stort hjärta, men hade jag varit kvinna och haft ett förhållande med honom så var han kanske inte den ultimata. Men den sidan såg man ju inte som kompis riktigt, säger Sjöberg. 

– Jag tror han ville alla väl, men det blev alltid lite för mycket, och jag älskar sådana människor. Jag älskar människor som saknar filter, och det ska han bli ihågkommen för, säger han. 

Patrik Sjöberg minns en vän som "inte tänkte som oss andra". Han trodde att Frank Andersson var odödlig. 

– Hade du en gång åkt bil med Frank Andersson, som jag har gjort många gånger, så trodde man som jag att Frank var odödlig. Efter de resorna jag gjort i olika bilar i extrema farter, där han hade örnkoll och körde med millimetermarginal, så känns det jävligt snopet att det slutade som det gjorde, säger Sjöberg.

– Nu är jag ateist så jag tror inte på något efter detta, men om det finns något så vill jag till samma ställe som Frank. Det är en sak som är säkert? Sitta med Carola och Runar och sjunga psalmer hela dagarna, vad hade du valt?

Den andra begravningsceremonin för Frank Andersson hålls på fredag i Trollhättan.

 

LÄS MER: Ex-fruarnas tårar Frank – hyllningen från kyrkan