Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännernas ord om arbetet med stiftelsen för Michael Nyqvist

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Pernilla August på väg in till Katarina kyrkaFoto: / ALEX LJUNGDAHL

Michael Nyqvist hedrades av sin änka med en stiftelse. 

Organisationen är på väg att bildas och en rad stjärnor däribland Pernilla August och Anthony Edwards sitter i styrelsen.  

Stiftelsen som precis fått en hemsida ska få skådespelarens minne att leva vidare – och verka för skådespeleri som en enande kraft. 

– Det är det finaste vi kan göra för att hedra honom, säger Pernilla August till TV4.  

Efter Michael Nyqvists död meddelade familjen att en stiftelse skapats för att hedra hans minne. 

Bakom initiativet står hans änka Catharina Nyqvist Ehrnrooth. I styrelsen för "Michael Nyqvists stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft" sitter en rad kända skådespelare och vänner till Michael Nyqvist så som Pernilla August, Anthony Edwards, Ingela Olsson, och tidigare politikern Jens Orback.

Stiftelsens talesperson Thomas Perlmann medverkade på lördagsmorgonen i TV4 Nyhetsmorgon där han berättade att stiftelsen skapat en hemsida och har tagit hjälp av en advokatbyrå för att bildas.

– Tanken är att den här stiftelsen ska identifiera individer som verkar i Mickes anda. Det kan vara skådespelare, regissörer och andra som arbetar för att använda skådespeleri som en enande kraft, säger Thomas Perlmann, talesperson för stiftelsen, till TV4. 

 

LÄS MER: Stjärnorna som ska föra Michael Nyqvists arv vidare

 

Flera av stiftelsemedlemmarna möttes under begravningen i Katarina kyrka och den efterföljande privata minnesstunden. 

Pernilla August var på plats i kyrkan för att ta ett sista farväl av sin vän och kollega. 

– Vi blev kompisar först och arbetade första gången tillsammans i en film som heter ”Detaljer”. Det känns som att vi har jobbat jättemycket ihop, men det har vi faktiskt inte, säger hon till TV4.  

 

LÄS MER: Här förs Michael Nyqvist till sista vilan

 

Hon regisserade ”Den allvarsamma leken” – där Michael Nyqvist fick en Guldbagge för sin roll som chefredaktör Markel. August är glad över att de fick göra filmen ihop och berättar för TV4 att hon är stolt över att få föra hans arv vidare genom stiftelsen: 

– Jag är så otroligt glad och tacksam att få vara med i den och föra hans energi, tankar och allt det vackra han stod för vidare. Det är det finaste vi kan göra för att hedra honom, för han kommer alltid finnas med. 

Pernilla August: ”Finaste vi kan göra”

Även Anthony Edwards, känd från ”Cityakuten”, som spelade mot Michael Nyqvist i tv-serien ”Zero hour”, var på plats i kyrkan på Södermalm. Han berättar för TV4 om hur de lärde känna varandra under tv-inspelningen. 

– Vi spelade bröder och inte nog med det, vi blev vänner från dag ett. Han har varit en viktig del av mitt liv under de senaste fem åren, säger han.

Edwards beskriver Nyqvist som ”unik” och minns honom för hans humor. 

– Jag vill minnas Michael som skrattande och ifrågasättande, säger han till TV4. 

Expressen har sökt medlemmar i stiftelsen för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.