Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Habers tårar för vännen Brost

Regina Lund berättade om sorgen innan begravningen. Foto: / OLLE SPORRONG
I dag begravs den folkkära skådespelaren Johannes Brost i Hedvig Eleonora kyrka, därefter kommer hans stoft att gravsättas i Veinge. Foto: / OLLE SPORRONG
Björn Ranelid kom med hustrun Margareta. Foto: / OLLE SPORRONG
Jan Johansen och Jenny Sandberg. Foto: / OLLE SPORRONG/EXP
Fredrik Hallgren. Foto: / OLLE SPORRONG/EXP
Gry Forssell. Foto: / OLLE SPORRONG
Regina Lund. Foto: / OLLE SPORRONG
Bert-Åke Varg. Foto: / OLLE SPORRONG
Kjell Bergqvist kom till begravningen tillsammans med sin dotter och Ulf Malmros. Foto: / OLLE SPORRONG
Kjell Sundvall. Foto: / OLLE SPORRONG
Tommy Körberg. Foto: / OLLE SPORRONG
Bengt Frithiofsson kom med sambon Ann-Marie Nygren. Foto: / OLLE SPORRONG
Johannes Brost begravs vid en öppen ceremoni i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Johannes Brost kommer att gravsättas bredvid sin mor i Veinge i Halland.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / XP / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
1 / 19

I dag begravs den folkkära skådespelaren Johannes Brost i Hedvig Eleonora kyrka, därefter kommer hans stoft att gravsättas i Veinge.

Familjen var i tårar under den fina ceremonin och vännen Björn Ranelid minns sin kära väns sista tid:

– Vi hade gott hopp lång tid. Till sist förstod jag att det inte skulle gå, han var för svag när han opererades, säger en känslosam Björn Ranelid innan begravningen.

Skådespelaren Regina Lund var i tårar innan begravningen:

– Jag har älskat honom sedan jag var tio år. Minnas honom som en varm kollega, ett glädjeämne och frisk fläkt, säger hon. 

Vännen Tommy Körberg sjöng "Both sides now" i kyrkan, som tillsammans med  Kjell Bergqvist även bar kistan.

Ceremonin avslutades med en Rolling Stones-låt.

Den 4 januari gick den folkkära skådespelaren Johannes Brost bort i sviterna av cancer. Han blev 71 år gammal.

Johannes Brost begravdes i dag, den 5 februari, vid en öppen ceremoni i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm kl 13:00. Därefter kommer det vara en minnesstund som sker i kretsen av familj och närmsta vänner.

Tommy Körberg. Foto: /IBL / /IBL

Vännen Tommy Körberg sjöng "Both sides now" av Joni Mitchell på begravningen.

– Jag visste ju att frågan skulle komma. För Joanna skrev till mig, "Pappa har inte långt kvar". Operationen var mycket svårare än vad han orkade med, har Tommy Körberg tidigare sagt.

Loreen avslutade begravningsceremonin med Rolling Stones-låten "Wild horses", tillsammans med Petter Granberg på gitarr.

Markoolio tillsammans med Klasse Möllberg och Janne Schaffer. Foto: / OLLE SPORRONG

 

När det är dags för vännerna att ta ett sista farväl framme vid kistan är skådespelarkollegan Kjell Bergqvist märkbart tagen. Även vännen Peter Haber grät under begravningen.

Bergqvist ”Det kommer att fattas en ganska stor bit i allas liv nu”

Tommy Körberg och Kjell Bergqvist bar tillsammans med andra ut kistan från kyrkan. 

– Vi har varit polare i över 40 år, jobbat galet mycket ihop men framför allt umgåtts med familjerna, säger Kjell Bergqvist efter begravningen och fortsätter:

– Det kommer att fattas en ganska stor bit i allas liv nu. Framförallt skrattet. Man hade aldrig tråkigt med honom, man skrattade jämt. Men vi får tänka på minnena, säger Bergqvist och berättar att de hade planerat att Brost skulle varit i Thailand med honom just nu. 

Även vännen Bengt Frithiofsson beskriver Brost efter begravningen: 

– Det är en stor man som har gått ur tiden och är saknad av många, många av oss. Det är en tung dag. Hur mycket glädje har inte Johannes givit oss? Det är tungt, säger han.

Barndomsvännen Björn Ranelid tagen

Författaren Björn Ranelid var en annan av gästerna på begravningen. Han berättar att han var barndomsvän med Johannes Brost:

– Jag träffade honom för första gången när jag var nio år. Vi gick på samma skola. Sen har vi träffats i samband med att han har uppträtt. Han har varit hemma hos oss, vi besökte honom på lasarettet i somras och sen beslöt vi att ringa honom var tredje dag, jag ville inte störa honom när han var så dålig, säger en märkbart känslomässigt tagen Björn Ranelid.

Han fortsätter berätta om skådespelarens sista tid:

– Vi hade gott hopp lång tid. Jag hade kontakt med mammans till ett av hans barn, men till sist förstod jag att det inte skulle gå, han var för svag när han opererades. En enormt fin människa som vi kommer sakna resten av vår tid, berättar Björn Ranelid. 

Även skådespelaren Peter Haber var rörd till tårar under begravningsceremonin. 

Tommy Körberg. Foto: / OLLE SPORRONG

Regina Lund i tårar

Skådespelerskan Regina Lund var i tårar innan begravningen.

– Jag kommer minnas honom för evigt som en älskad person. Jag har älskat honom sedan jag var tio år. Minnas honom som en varm kollega, ett glädjeämne och frisk fläkt, säger hon. 

– Det är tack vare honom som jag lever när han räddade livet på mig när jag var tio. Han var en man som överlevde branschen på ett vackert sätt.

Begravningen ”en sista färgfilm”

Under begravningen sa prästen att Brosts barn utformat begravningen så vackert att det kommer bli en sista färgfilm. Prästen sa också:

– Johannes skådespelarkarriär har flera generationer tagit del av. Johannes fick också erfara lärdomar från livets motgångar och mörkare sidor. Jag tror det är en av anledningarna han blev så älskad av många. 

– Johannes kommer leva vidare genom er och era minnen. Vi önskar så klart Johannes frid, men jag hoppas han kommer liva- och tina upp himlen, avslutar prästen innan det var dags för Körberg att sjunga. 

Kände medlemmarna i Rolling Stones

Johannes Brosts dödsannons publicerades i DN och är signerad av närmaste familjen, släkt och många vänner. Annonsen innehöll textraden "Let's do some living after we die", hämtad från Rolling Stones-låten "Wild horses", som spelas under begravningen.

Johannes Brost kände medlemmarna i Rolling Stones sedan mitten av 60-talet.

– Han var en underbar kille, sa sångaren Mick Jagger till TV4.

 

LÄS MER: Johannes Brost är död – här är rollerna vi minns  

Johannes Brost får sin sista vila bredvid sin mor i Veinge

Efter begravningen kommer askan att föras till Veinge kyrka i Halland för att gravsättas bredvid Johannes Brosts mor, Gudrun Brost. Veinge hade en speciell betydelse för skådespelaren. Det var där hans mamma Gudrun Brost växte upp och det var där Johannes Brost tyckte om att vara under somrarna. 

En minnesfond för Johannes Brosts grundades i samband med skådespelarens 50-årsdag och familjen uppmanar nu de som vill engagera sig att skänka pengar i fonden i stället för att köpa blommor till begravningen. Fonden ska främja utbildning och utveckling av unga scenartister i södra Halland.

– Vi vill att stiftelsen ska leva vidare och stötta unga talanger som kämpar. En av oss i familjen kommer att gå in i den och fortsätta arbetet med att hitta stipendiater och jobba i pappas fotspår, säger dottern Joanna Sundström till GP.

 

LÄS MER: Vännerna sörjer Johannes Brost efter dödsbeskedet