Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännerna dog i flygplansolyckan i Umeå – nu hedrar Johan deras minne

Fallskärmsklubbens ordförande Navid Haghjo kämpade med sorgen under inspelningarna av ”Sofias änglar”.Foto: Kanal 5.
Sofia Wistam och produktionen i ”Sofias änglar” besöker Umeå Fallskärmsklubb i onsdagens avsnitt av programmet.Foto: Kanal 5.
Johan Hellström är chefsinstruktör i Umeå Fallskärmsklubb.Foto: Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN

Umeå Fallskärmsklubb förlorade nio medlemmar i en flygkrasch sommaren 2019.

I ”Sofias änglar” ger produktionen klubben en nystart – samtidigt som anhöriga berättar om sorgen.

– Det var så svart, jag minns bara att man skrek, säger ett av offrens mamma i programmet.

Umeå Fallskärmsklubb drabbades av en tragedi sommaren 2019 då ett plan med åtta fallskärmshoppare och en pilot störtade i marken den 14 juli.

Samtliga ombord dog omedelbart. Kraschen är den allvarligaste flygplansolyckan i Sverige sedan 1989 – och lämnade Umeå i sorg.

I onsdagens avsnitt av tv-programmet ”Sofias änglar” beger sig programledaren Sofia Wistam upp till Umeå för att hjälpa fallskärmsklubben att bygga ett nytt klubbhus – och skapa en viral kampanj för att samla in pengar till ett nytt flygplan.

– Vi hoppas och tror att det här klubbhuset blir en slags nystart, säger Sofia Wistam i programmet. 

Och mycket riktigt blev det så – men för klubbens ordförande Navid Haghjo var det också kämpigt under inspelningarna som spelades in bara tre månader efter kraschen. 

– Att tappa en person är en för mycket, men herregud jag behöver båda händerna för att räkna alla vänner som nu är borta, säger en berörd Navid Haghjo till Expressen och fortsätter:

– Himlen kommer aldrig bli blå på samma sätt igen, men jag uppskattar verkligen livet på ett helt annat sätt än tidigare.

”Ett före och ett efter”

Medlemmen Rasmus var en av de åtta fallskärmshopparna som miste livet i olyckan. I programmet försöker Rasmus mamma sätta ord på känslorna när hon fick beskedet.

– Man minns nästan ingenting, det var så svart, jag minns bara att man skrek, säger Rasmus mamma i programmet och fortsätter:

– Det är verkligen är ett före och ett efter. 

Umeå Fallskärmsklubbs chefsinstruktör Johan Hellström håller med. 

– Jag har varit mitt uppe i det här hela tiden och pratat mycket med anhöriga. Jag var på åtta begravningar i augusti, höll tag i kistorna och satt och höll kompisar i handen på rättsmedicin. Det har varit fruktansvärt tufft, en mardröm, säger Johan Hellström och tillägger:

– Det finns verkligen ett före och ett efter.

Han är väldigt tacksam över initiativet utifrån att ge klubben en ny lokal.

– Den gamla klubbstugan var väldigt förknippad med olyckan, det här har blivit en nystart. De hoppare som inte är med oss längre hade också varit glada över det här, säger Johan Hellström.

Expressen har sökt Rasmus mamma som meddelar att hon inte är tillgänglig för intervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.