Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännerna bryter ihop efter Jöbacks hemska berättelse: ”Blev chockad”

I säsongspremiären av "Stjärnorna på slottet" berättade Peter Jöback om hur han blev sexuellt utnyttjad som barn.

Artistens berättelse gör alla illa berörda och vännen Ann-Louise Hanson börjar gråta.

– Det var förfärligt. Jag blev chockad, säger sångerskan.

Under lördagskvällen var det säsongspremiär för "Stjärnorna på slottet" i SVT och det första avsnittet tillägnades musikalstjärnan Peter Jöback, 46, som delade med sig av både traumatiska och härliga delar av sitt liv.

Det som sätter störst spår hos de andra deltagarna är dock utan tvekan när Peter Jöback berättar att blev sexuellt utnyttjad som 13-åring. Övergreppet skedde på en teater där Peter Jöback uppträdde.

– Det fanns en man där som jag såg mycket upp till, jag såg upp till de här äldre hela tiden. De var mina extra föräldrar. Men en dag så kom han in i min loge, och sedan så tog han av sig kläderna och frågade om jag kunde tillfredsställa honom. Och så gjorde jag det, säger Peter Jöback i programmet.


LÄS MER: Jöbacks tårar – efter övergreppen som barn


Övergreppen fortsatte, och mannen var inte den enda som utnyttjade Peter. 

– Det fanns andra människor på teatern som säkert hade något slags jävla nätverk.

Artisten berättar at de vuxna utnyttjade hans behov av närhet och kärlek, och fick honom att skuldbelägga sig själv.

– De, på något sätt, förstörde min sexualitet, glädjen till min kropp. Jag kunde inte skylla på att någon hade våldtagit mig eller någonting, det var jag som hade sagt att det var okej för jag behövde den här närheten, behövde bli sedd, säger Peter Jöback och fortsätter:

– Det tog jättelång tid för mig att förstå att det inte var mitt fel.

Ann-Louise Hanson: "Jag blev chockad"

När Peter Jöback berättar om övergreppet tar de andra deltagarna illa vid sig. Regina Lund ser mycket illa berörd ut och Ann-Louise Hanson börjar gråta tillsammans med Peter Jöback.

– Det var förfärligt. Jag blev chockad. Men samtidigt så visste jag ju att han inte ville hålla inne med någonting utan han vill få de ur sig. Jag tror att det är bra för honom. Jag tror att det är någon form av terapi att han gör detta. Men det är starkt gjort. Och modigt.


LÄS MER: Brosts ilska mot "Stjärnorna på slottet"


Även om det är tufft att berätta om övergreppen och de andra tuffa perioderna i livet ser Peter Jöback annorlunda på det han har varit med om i dag.

– Jag kom på att det här är mina erfarenheter. Det är de som har gjort mig till den jag är. Det är det som gör mig unik. Så jag lärde mig att sätta den där ryggsäcken på magen i stället. Eller jag brukar säga att jag sätter den som en krona på huvudet. Att jag bär det med stolthet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.