Tommy Körberg sörjer sin vän och kollega Hans Alfredson. Foto: /IBL / /IBLTommy Körberg sörjer sin vän och kollega Hans Alfredson. Foto: /IBL / /IBL
Tommy Körberg sörjer sin vän och kollega Hans Alfredson. Foto: /IBL / /IBL
Hans Alfredson blev 86 år gammal. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNHans Alfredson blev 86 år gammal. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Alfredson blev 86 år gammal. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tommy Körberg var en av de medverkande i Hasse och Tages "Svea Hund", som sattes upp på Göta Lejon 1976. Foto: HANS JAKOTommy Körberg var en av de medverkande i Hasse och Tages "Svea Hund", som sattes upp på Göta Lejon 1976. Foto: HANS JAKO
Tommy Körberg var en av de medverkande i Hasse och Tages "Svea Hund", som sattes upp på Göta Lejon 1976. Foto: HANS JAKO

Vännens sista möte: "Han försvinner snart"

Publicerad

Hasse Alfredson är död – och sörjs av hela Sverige.

Nu berättar vännen och underhållningskollegan Tommy Körberg om det sista mötet med Alfredson.

– Jag tänkte att han försvinner snart, säger Tommy Körberg. 

Hans Alfredson, författare, skådespelare, regissör, räknas av många som en av de största underhållarna i svensk historia.

Tillsammans med radarpartnern Tage Danielsson producerade han mängder av scenproduktioner och filmer.

Under söndagen meddelade Alfredsons familj i ett meddelande genom nyhetsbyrån TT att den 86-årige legendaren har gått bort. 

En av Hasse och Tages mest berömda och storslagna scenproduktioner är "Svea Hund", som sattes upp på Göta Lejon i Stockholm 1976.

 

LÄS MER: Hans Alfredsons sista hälsning till svenska folket 

Tommy Körberg var en av de medverkande i Hasse och Tages "Svea Hund", som sattes upp på Göta Lejon 1976.Foto: HANS JAKOBSSON

Artisten Tommy Körberg var en av dem som medverkade i föreställningen, tillsammans med bland andra Gösta Ekman, Lena Nyman och Monica Zetterlund.

Tommy Körberg sörjer dödsbeskedet.

– Det var väldigt tråkigt, säger han och fortsätter.

Tommy Körberg hyllar Hasse Alfredson som en av de största underhållarna i Sverige.

– Han var en härlig gubbe. Han var den bäste. Det har egentligen inte kommit någon efter Hasse och Tage, säger Körberg.

 

Körberg om sista mötet med Alfredson

Körberg träffade Alfredson för sista gången på gemensamma vännen och kollegan Gösta Ekmans begravning.

– Det var inte så mycket att prata om, men begravningar är väl inte så mycket ett samtalsforum, säger Körberg om mötet.

Hans Alfredson vid shackbrädet 1981.Foto: BO-AJE MELLIN BAM / SVT TT NYHETSBYRÅN

Körberg har känt till att Alfredson varit sjuk under en längre tid, och menar att det syntes på honom.

– Jag såg på honom att det var… Jag tänkte att han försvinner snart. Han har varit krasslig länge. Peter Dalle brukade besöka honom, då var man alltid tvungen att kolla innan.

 

LÄS MER: Stjärnornas hyllningar till Hasse Alfredson

 

Den 69-årige sångaren vill minnas Alfredson som Sveriges främsta underhållare genom alla tider.

– De var underhållare och undervisare på en och samma gång. De var i grunden väldigt intelligenta underhållningsmänniskor, säger Körberg om Alfredson och radarpartnern Tage Danielsson.

Tina Ahlin om sista mötet: "Fint i hjärtat"

Tina Ahlin, som samarbetade med Alfredson i mängder av revyer, dramaten-pjäser och skivor, vill betona hur viktig den bortgångne ikonen har varit för henne – både professionellt och privat.

– Jag känner mig väldigt ödmjuk inför det faktum att jag fick samarbeta med Hasse i flera år. Det var en stor lycka, säger Ahlin.

 

LÄS MER: Guldkornen vi aldrig glömmer med Hans Alfredson 

 

Sångerskan träffade Alfredson senast för några veckor sedan, när hon begav sig till Lidingö för att besöka han och frun Gunilla.

– Jag hade fått tag på en gammal stenkaka, originalet på Bing Crosbys “True Love”. Det var en låt som Hasse tyckte mycket om. Jag baxade in min gamla vevgrammofon i bilen och åkte ut till Lidingö. Just nu känns det fint i hjärtat att vi hann träffas och lyssna på Bing Crosby, säger Ahlin.

Johan Rabaeus om Hasse Alfredson: "Hemskt att höra"

Skådespelaren Johan Rabaeus spelade mot Hasse Alfredson i den animerade filmen ”Hundhotellet” från 2000. Han tar emot beskedet med bestörtning.

– Det är hemskt att höra. Han har varit med oss hela livet. Han har gett oss otroligt mycket. Det är verkligen en ikon som går ur tiden. Det är jättesorgligt.

LÄS MER: Kalle Lind: Vår tacksamhet är oändlig, Hasse! 

 

Johan Rabaeus träffade även han Hans Alfredson på Gösta Ekmans begravning i maj.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Johan Rabaeus träffade även han Hasse Alfredson på Gösta Ekmans begravning i maj i år.

– Jag pratade inte med honom men jag vet att han var rätt dålig då. Fy vad tråkigt.

Peter Harryson: "Tillbakablickande"

Peter Harryson träffade Alfredson senast på gastronomiska föreningens årsmöte, för två år sedan.

– Det var han och Povel Ramel som fick in mig där.

Harryson vittnar om att Alfredson var trött de sista gångerna de sågs.

– Han ville mest prata om vad vi gjorde förr. Det var väldigt mycket tillbakablickande, det tyckte han var kul att prata om.

Börje Ahlstedt var med i Hasse och Tage-klassikern "Ägget är löst".

– Han var störst. Alltid störst. Det fanns något farligt, sorglig, tragiskt. Därifrån kunde man hoppa till och skratta. Sorg och glädje går hand i hand.

Komikern Claes Malmberg, 56, spelade i SVT:s julkalender ”När karusellerna sover” från 1998, som regisserades av Hasse Alfredson.

– Det var väldigt roligt att jobba ihop med honom. Han har betytt väldigt mycket för svensk kultur. Som komiker var han en fantastisk improvisatör men framför allt fanns det en humanism och en människokärlek i grunden som man saknar lite grann i dag, säger han och fortsätter:

– Det var ett politiskt ställningstagande utan att för den sakens skull vara fördömande. Han byggde snarare upp sin publik. Allt han gjorde gick direkt in i hjärtat och det är därför jag tror att han blev så oerhört älskad av svenska folket. Jag kommer sakna honom.

Lill Lindfors: "Väldigt tråkigt"

Sångerskan och skådespelaren Lill Lindfors, 77, arbetade ihop med Hasse Alfredson i flera projekt.

– Han var en ljuvlig person, det är väldigt tråkigt att höra att han är borta. Jag skulle beskriva Hasse som en humoristisk humanist med barnasinnet i behåll. Jag tänker att om Hasse och Tage möts i himlen nu så kommer de att få världen att se lite bättre ut, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– När jag tänker på Hasse så tänker jag att han var så klarsynt och före sin tid. Han gjorde ”Du gamla, du fria” för så många år sedan som handlade om romer och ”Vargens tid” som ju är högaktuell i dagens flyktingfråga. Jag har så starka minnen av honom.

Skådespelerskan och regissören Lotta Ramel var med i Hasse Alfredsons film ”Falsk som vatten” från 1985 och i föreställningen Tingel Tangel på Tyrol som spelades 1989-1990.  

– Jag är mer eller mindre uppvuxen med honom. För mig har han alltid varit som en kompis. Han var alltid varit ett enormt gott stöd när vi jobbade ihop. Jag är fortfarande lite tagen, säger Lotta Ramel.  

Hon beskriver Hasse Alfredsson som en ”generös och ödmjuk gigant”, och menar att det är en epok som går i graven. 

– Det är inte många av dem kvar nu. Det skulle se annorlunda ut på jorden om vi hade Hasses lekfullhet. Jag hoppas de får det roligare allihopa, pappa, Hasse och Tage. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag