Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännens ord – berättar om Nyqvists sista tid

Sverrir Gudnason, 40.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Michael Nyqvist.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

En gång i tiden blev rollfiguren Mikael Blomkvist en biljett ut i stora vida skådespelarvärlden för Michael Nyqvist.

Nu har stafettpinnen vandrat över till Sverrir Gudnason, 40, vars tankar ofta gått till den avlidne vännen och kollegan under inspelningen.

– Absolut.

– Det är många som saknar honom väldigt mycket, säger Gudnason.

Men för Gudnason handlar det om mer än en gemensam roll och kollegial gemenskap, när han får frågan om han tänkt något på Michael Nyqvist under arbetet med ”The girl in the spider's web”:

– Det gjorde jag även innan. Han var en nära vän till mig, och hans sista film i Sverige var ”Den allvarsamma leken” som vi gjorde ihop, där vi lärde känna varandra väldigt väl. Det är många som saknar honom väldigt mycket.

Sverrir Gudnason: "Jag mäter mig inte med någon"

Bara månader innan Michael Nyqvist gick bort belönades han med en Guldbagge just för sin prestation i ”Den allvarsamma leken”, och det är på alla sätt stora skor att fylla Gudnason i rollen som Mikael Blomkvist.

– Men jag känner inte att jag mäter mig med någon, och det enda man kan göra är att göra sin egen karaktär. 

– Det blir något annat när en ny skådespelare kliver in. För mig var det bara fantastiskt att se hur en sån här stor film blir till, och alla människor som krävs för att göra det. Jag var nästan som ett barn som tittade på allt.

Men steget från Daniel Craig, som sist gjorde rollen, till Sverrir Gudnason är onekligen stort, och många fans har varit skeptiska till valet.

• Det måste ändå kännas lite som en uppförsbacke?

– Absolut. Men nästan allt man är med i får kommentarer, det är så nätet fungerar. Det är rätt normalt när det är genrefilm eller filmer som är baserade på böcker – att folk har åsikter.

• Hur fick du rollen?

– Jag var och filmade en film i Bryssel som heter ”Book of vision”, och då hörde de av sig eftersom Fede (Alvarez, regissören) hade sett ”Borg”, och ville komma och träffas. Och så gjorde vi det, och från det bestämdes det att jag skulle vara med.

• Så då kan man lite säga att du fick rollen tack vare Björn Borg?

– Ja, faktiskt!

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.