Vännen skriver bok om Björn Afzelius

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn Afzelius har sålt mer än 2,5 miljoner album i Norden.
Foto: Bo Håkansson

Björn Afzelius stod på toppen av sin karriär, hade precis träffat en ny kärlek och älskade sina döttrar.

Då drabbades han av obotlig cancer.

I en bok om den kände artisten ger författaren och vännen Gunnar Wesslén en ny bild av Björn Afzelius.

- Han ville inte framstå som svag. Han ville inte att någon skulle tycka synd om honom, säger Wesslén.

Journalisten Gunnar Wesslén har skrivit en bok om sin vän Björn Afzelius där han skildrar både de ljusa och mörka sidorna av den store artisten.

- Björn var en riktig vän, någon man inte förlorade. Han var stenhård på att ta ställning och aldrig snacka skit och alltid stötta, säger Wesslén.

Men det fanns vissa samtalsämnen som Björn Afzelius väjde för: sina relationer.

Efter en kärlekslös uppväxt, hade han svårt att få sina kärleksrelationer att fungera.

- Han hade stora besvär med relationer och jag insåg inte hur allvarliga de var tidigare. Han var tillknäppt inom en rad områden som han inte pratade om. Vi kunde prata om allt utom relationer, säger Gunnar Wesslén.

"Han visade stor integritet"

Hans många kärleksrelationer kraschade och snart var han inne i en ny.

- Jag märkte det tydligt, för det var aldrig samma tjej som man träffade honom med. När jag och min fru skulle fira nyår med honom så förväntade vi oss att det skulle vara en helt annan kvinna där än hon som kom, säger Gunnar Wesslén.

Även nära vännen och journalisten Göran Skytte intygar att Björn Afzelius inte gärna pratade om sina relationer öppet.

- Han talade med oss som var kompisar om sina relationer. Men såvitt jag vet: aldrig ett ord i media. Också här visade han stor integritet. Han skrev ibland personliga låtar om kärlek, men han vek aldrig ut sig, säger han.

Sökte lösningar utomlands

Men 1997, när Afzelius var 50 år gammal, träffade han den 19 år yngre Anette Bartels och paret bestämde sig för att flytta ihop med sina respektive barn. I en och en halv månad levde de lyckliga.

Det var då Björn Afzelius började bli hes.

Hans röst bar inte och när hesheten vägrade ge med sig, fick han till slut ställa in en hel turné i Norge. När han kom till läkaren misstänktes det först att han hade drabbats av tbc. Sanningen var att hesheten berodde på metastaser som spritt sig från lungcancer. När det svåra beskedet kom, hanterade Björn Afzelius det med att ta strid mot sjukdomen.

- Han var en kämpe, säger Gunnar Wesslén.

De svenska läkarna menade att cancern inte gick att operera. Då sökte Björn Afzelius andra möjliga lösningar.

- Från början åkte han runt till en rad olika ställen utomlands där de hade optimistiska behandlingsmetoder. Han var i Polen bland annat, men det visade sig att det inte fungerade, säger Gunnar Wesslén.

Han undrade också om inställningen till cancern kunde hjälpa honom att besegra den.

- Han visste att jag kände den store cancerläkaren Jerzy Einhorn. Björn bad mig ringa Einhorn och fråga: spelar min inställning någon roll? Han betonade gång på gång att han ville ha raka svar. No bullshit.

"Ville behandlas som vanligt"

- Jerzy Einhorn sade: Cancern bryr sig inte om din väns inställning. Men hans inställning kan lindra hans lidande. Statistiken visar att han kommer att dö om drygt ett år. Jag ringde till Björn för att berätta. Innan jag ens börjat sade han: No bullshit, säg exakt vad Jerzy Einhorn sade.

Gunnar Wesslén besökte sin vän hemma och höll kontakten på telefon.

- Han hade en optimism hela tiden och trodde nog att han skulle klara sig, mot bättre vetande, säger han.

Detta var i samband med att Afzelius släppte albumet "Tankar vid 50", och ryktet om den svåra cancern spred sig. Men Afzelius vägrade att berätta sanningen för de journalister som frågade honom om sjukdomen under intervjuer kring skivsläppet.

- Han ville inte framstå som svag. Han ville inte att någon skulle tycka synd om honom. Han ville behandlas som vanligt och bli betraktad som vanligt, säger Gunnar Wesslén.

Björn Afzelius var övertygad om att han skulle kunna besegra cancern, även om statistiken var mörk.

- Han visade ingen svaghet. Det var bara praktiskt i så fall, som att han fick planera sitt liv efter strålningsbehandlingar, säger Wesslén.

"Vid hans sida hela vägen"

Kanske av en slump skrev Björn Afzelius låten "Liten blues vid gravens rand" innan han visste att han hade cancer.

- Där skriver han ju om att han inte ville att man skulle köpa blommor till honom efter livets slut, att man skulle ge det nu, det är fantastiskt att han gjorde det innan han fått cancerbeskedet, säger Göran Skytte.

Mot slutet låg Afzelius fokus på familjen: sambon Anette och de tonåriga döttrarna Rebecca och Isabelle.

- Han tänkte mycket på dem. Döttrarna blev förfärade. För dem var han en naturkraft som aldrig kunde bli sjuk eller vara svag. Han bara fanns där, stor och stark. För dem var det en chock. Det var det för den nya kvinnan också. Men hon stod vid hans sida hela tiden, säger Gunnar Wesslén.

Drygt ett och ett halvt år efter cancerbeskedet, somnade Björn Afzelius in, 52 år gammal. Sorgen tog vid.

- Det har gått upp och ner för hans döttrar. I början var de väldigt försvarande av honom. De vägrade se någon som helst blotta i den vita riddarens rustning. Nu har de en mer rimlig bild. De älskar honom och ser att han var som vi alla, med svagheter också, säger Gunnar Wesslén.

"Väldigt vacker begravning"

Begravningen hölls i Göteborg.

- Det var en väldigt vacker begravning. Mikael Wiehe och Bernt Andersson sjöng "Den jag kunde va". Då grät alla. Det är fortfarande så att jag har svårt att låta bli att gråta när jag hör den, säger Gunnar Wesslén.

Expressen har sökt Anette Bartels som inte vill ge några kommentarer.

UTDRAG UR NYA BOKEN

Några månader efter sin 50-årsdag drabbades Björn av en märklig heshet. Hans stämband fungerade inte som vanligt och han kunde inte ta de toner han brukade.

Våren 1997 hade annars varit lugn och Björn hade inlett ett förhållande med den 19 år yngre Anette Bartels från Färöarna. De hade först träffats 1993 på en jazz-festival på öarna där Björn och Mikael Wiehe framträtt.

De två fortsatte hålla kontakt med brev, telefon och möten i olika nordiska länder där Björn var på turné.

Efter Björns födelsedag bestämde de sig för att göra ett försök tillsammans med sina barn Anette hade en dotter som var sju år yngre än Isabelle. De bodde tillsammans som en familj i Italien i ett halvår innan de bestämde sig för att flytta ihop i Sverige sensommaren 1997.

Men Björns heshet oroade och han var tvungen att ställa in en stor turné i Norge efter att hans nya skiva släppts. Han genomgick olika undersökningar på Sahlgrenska sjukhuset, de första teorierna var att han drabbats av TBC men sedan började knölarna i halsen kännas. Läkarna trodde fortfarande att det var TBC och sa att Björn lugnt kunde åka på semester i åtta veckor. Men efter semestern visade det sig att knölarna inte alls var TBC.

Jag kommer aldrig att glömma den morgon hösten 1997 när min mobiltelefon väckte mig på ett hotellrum i Madrid. Det var Björns under de senaste åren nära vän Francesco Ippolito som ringde. Han hade ett kort och sorgligt besked:

– Björn har fått lungcancer. Jag har lovat ringa de närmsta vännerna och han kommer själv att berätta för dig när han orkar.

Några dagar senare ringde Björn. Han var full av stridslystnad och hopp. Han berättade att läkarna hade konstaterat att det som påverkat hans stämband var metastaser från hans ursprungliga tumörer det hade alltså spritt sig.

Björn läste in allt som gick att läsa in om sjukdomen, lik- som alla andra som läste om lungcancer fick han klart för sig att prognosen var ytterst dyster nästan ingen överlever, framför allt inte om man fått metastaser.

Björn gick igenom de vanliga behandlingssätten; cellgifter och strålning men läkarna sa att hans cancer inte var möjlig att operera, men han lät sig inte nöjas med dessa besked.

Han undersökte alternativa behandlingsmetoder, reste runt till en rad experter i olika länder, men efter att fått positiva besked från början visade det sig att ingen kunde hjälpa honom.

Det var tufft för Björn och Anette de hade just flyttat ihop i Björns villa i Göteborg när han fick beskedet. Anette:

– Vi fick väl en dryg månad tillsammans innan cancerbeskedet kom. Han blev kallad till Sahlgrenska i slutet på september och då berättade de.

– Vi pendlade mellan hopp och förtvivlan och jag gjorde allt för att tänka positivt. Jag bestämde mig också för att stå vid hans sida i alla behandlingar och under alla möten på sjukhusen.

Ryktena började sprida sig och många journalister försökte få Björn att berätta om sin sjukdom. Men Björn hade bestämt sig för att vara tyst:

Det är ingen annan än jag och mina närmsta som har med det här att göra.

Albumet Tankar vid 50 släpptes i Sverige strax efter att han hade fått cancerbeskedet. Bland de som visste om, eller misstänkta, Björns sjukdom togs vissa av sångerna som en bekräftelse på cancern.

Slog igenom med Hoola Bandoola Band

Namn: Björn Svante Afzelius.

Född: 1947 i Hakarp i Småland.

Död: 16 februari 1999 (blev 52 år gammal).

Familj: Sambon Anette Bartels och döttrarna Rebecca och Isabelle.

Karriär: Slog igenom med proggbandet Hoola Bandoola Band 1970 tillsammans med bland andra Mikael Wiehe och Peter Clemmedson. Gjorde solodebut 1976 med albumet ”För kung och fosterland”. Släppte sammanlagt 15 soloalbum och hade stora hits som ”Tusen bitar”, ”Ikaros”, ”Sång till friheten” och ”Johnny boy”. Skrev även boken ”En gång i Havanna”. Han har sålt drygt 2,5 miljoner album i Norden. Det politiska engagemanget präglade hans karriär och han spelade på en mängd stödgalor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.