Vännen om Marie Fredrikssons vägran: ”Hon avskydde det”

Marie Fredriksson har avlidit – här är höjdpunkter från hennes karriär
Marie Fredriksson gick bort den 9 december.
Foto: IMAGO/IBL
Vännen och medförfattaren Helena von Zweigbergk, som var med och skrev Marie Fredriksson självbiografi har läst upp en stark hyllning i Sveriges Radio.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Hon kunde ta de stora orden, de dimmiga begreppen. Sökandet efter sådant man faktiskt inte riktigt vet vad det är”, berättar hon.
Foto: TRACEY NEARMY / EPA TT NYHETSBYRÅN
Marie Fredriksson med Per Gessle under tiden med Roxette.
Foto: IMAGO/IBL
Marie Fredriksson 1991.
Foto: STIG A NILSSON / DN TT NYHETSBYRÅN

Helena von Zweigbergk skrev Marie Fredrikssons självbiografi ”Kärleken till livet” tillsammans med artisten.

I Sveriges Radio-programmet ”Gomorron världen” hyllar medförfattaren nu sin bortgångna vän – och förklarar hur hon hela tiden vägrade att bli för sentimental i sitt artistskap. 

– Hon avskydde det verkligen. 

Världsstjärnan och den älskade artisten Marie Fredriksson gick bort den 9 december i år i sviterna av de skador hon efter en lång cancerbehandling.

Helena von Zweigbergk, vännen och medförfattaren till artistens biografi från 2015, har även tidigare berättat för Expressen om saknaden efter Fredriksson.

– Vi hade en tät och varm kontakt, även efter att boken skrivits klart. Jag minns henne som en ljus person trots att hon upplevt så mycket mörker omkring sig, sade hon några dagar efter dödsbudet.

I söndagens ”Gomorron världen” i Sveriges Radio valde hon att läsa upp en text, tänkt som en hyllning till Marie Fredrikssons artisteri och textförfattarskap.

– Jag citerar Marie Fredriksson: ” Jag vill bara säga som det är. Inget tjafs. Bara rakt på, precis som det har varit”. Det handlar om den bok som vi kom att skriva tillsammans, Marie Fredriksson och jag. Boken som skulle handla om hennes liv, inleder hon.

Avskydde sentimentalitet

Helena von Zweigbergk fortsätter med att berätta hur Marie Fredriksson ville åt en rak ton. En ”klangbotten” som var ute efter.

– Ingen sentimentalitet, inget kladd. Hon avskydde verkligen det. Det teatralt känslomässiga. Det extra klämmandet på sirapsflaskan eller ytterligare lagret av smörighet, fortsätter hon i radioprogrammet.

”Kärleken till livet”-medförfattaren beskriver också med olika små citat från Marie Fredrikssons uppsjö av klassiska textrader hur hon sjöng om de stora känslorna.

– Bara rakt på och utan tjafs kunde hon sjunga om sökande om längtan och tröst. Om att kärleken nu doftar, om att hoppas att du tar vid när min tro är svag. Flyg lilla sparvöga, jag vill känna tro. 

”Går att se henne framför sig”

Författaren avslutar den fina hyllningen med att konstatera att där andra gömmer sig bakom ironi, eller helt enkelt saknar förmågan att uttrycka de stora känslorna i livet, hade Marie Fredriksson förmågan att förmedla känslorna ”rakt på, utan tjafs”.

– När man lyssnar på henne nu går det att se henne framför sig i ett hus vid havet. Och man hör hur fint det är, avslutar Helena von Zweigbergk sin hyllning till Marie Fredriksson.

Hör underbara hyllningen till Marie Fredriksson: ”Finaste jag hört”

Hör underbara hyllningen till Marie Fredriksson: ”Finaste jag hört”Visa beskrivning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.