Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännens utmaning – inför hyllningskvällen

Carl Falks rörande tal om Avicii under P3 Guld
Carl Falk arrangerar konserten tillsammans med stiftelsen Tim Bergling foundation, som har grundat av Tim Berglings föräldrar. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
57 000 biljetter till Aviciis hyllningskonsert sålde slut – på en halvtimme. Foto: JOHN SHEARER / AP TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling blev 28 år gammal. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

På torsdagskvällen är världens ögon på Stockholm, och den hyllningskonsert som hålls för Tim ”Avicii” Bergling på Friends arena – frontad av superstjärnor som David Guetta, Kygo och Rita Ora.

Carl Falk, som arrangerat konserten och gjorde klart Aviciis sista album ”Tim”, berättar nu om utmaningen i att göra vännens minne rättvisa, och sorgen över alla deras framtidsplaner som nu aldrig blir av.

– Det är otroligt tråkigt att inte kunna sitta tillsammans och förverkliga våra planer. Vi pratade om hur vi borde starta ett band, säger Carl Falk.

57 000 biljetter sålde slut på 30 minuter.

På torsdagen fyller ”Avicii Tribute Concert for Mental Health Awareness” Friends arena i Stockholm med fans och stjärnor från hela världen, som alla vill hylla och minnas Avicii. 

Tim ”Avicii” Bergling gick bort bara 28 år gammal den 20 april 2018.

Konserten arrangeras av stiftelsen som Tim Berglings föräldrar har startar i sonens minne, Tim Bergling foundation, och alla intäkter går till initiativ som jobbar med psykisk ohälsa och att förebygga självmord.

Vännen om hyllningskvällen

Tim Berglings nära kollega och vän Carl Falk, 39, är en av de inblandade i arrangemanget, som tillsammans med Aviciis familj har fått ihop den speciella hyllningskvällen.

– Jag har varit med från början, från att vi började prata om hur ska vi göra det här så det blir gjort på rätt sätt och i rätt förpackning. Vi ville bibehålla Tims identitet och ljudbild, men att det ändå spelas live. Det tror jag aldrig gjorts förut, säger Carl Falk.

Efter Tim Berglings tragiska självmord i april förra året blev det upp till Carl Falk att göra klart det album som han och Bergling – tillsammans med flera andra – hade arbetat med under en längre tid. Men att släppa tankarna på vad vännen hade tyckt om resultatet var svårt för Falk.

– Det blev som ett spöke de första månaderna, det blir aldrig särskilt bra när man gör vad man tror att någon annan hade gillat.

– Men det blev lättare att ta besluten när jag kände att Tim skulle sagt: ”Äh, kör, gör din grej”. Det blev som ett mantra, att släppa den kreativa ångesten. Pilla, men gör det med värdighet.

”Han hade något han ville säga”

Carl Falk och Tim Bergling jobbade tajt tillsammans under flera år, och den 39-åriga musikproducenten målar upp en bild av en ung man som visste vad han tyckte – och som hade mycket han ville förmedla.

– Oavsett vad det var i låten, så hade Tim alltid en otroligt stark åsikt. Antingen gillade han det eller så gillade han det inte, och var det något han inte gillade så var det sjukt svårt att övertyga honom. Speciellt på sista albumet så var Tim otroligt involverad i texterna, och det hör man i låtar som ”Fades away”. Han hade något han ville säga.

”Fades away” är skriven tillsammans med Kentsångaren Jocke Berg, som arbetade en del med Bergling under den sista tiden i världsstjärnans liv.

– Jag och Tim skulle ha ett skrivarrace i Los Angeles, och Tim och Jocke hade träffats och jobbat ihop tidigare. Så vi sa ”kom över, så kör vi några dagar”. Det fungerade superbra, båda är otroligt härliga och varma personer. Jocke är väldigt lyhörd, och det är viktigt att personkemin fungerar.

Vännens bortgång har fått Carl Falk att tänka annorlunda kring sitt eget liv, och hur han prioriterar familj och karriär. Med Tim Bergling försvann också de framtidsplaner som vännerna hade tillsammans.

– Det är otroligt tråkigt att inte kunna sitta tillsammans och förverkliga våra planer. Vi pratade om hur vi borde starta ett band och spela live. Bara göra den musiken vi ville med bara kompisar, sätta oss i en replokal och bara spela. Han ville alltid testa andra typer av musik.

Carl Falk om kontakten med familjen

De 57 000 besökarna på Friends arena kan vänta sig en konsertkväll utöver det vanliga, där många Tim Berglings vänner och kolleger kommit med idéer.

Under planeringsarbetet har också Tim Berglings familj kommit med önskemål om vad de vill och inte vill ha med i konserten.

– Vi har försökt fokusera på musiken och att hinna med allt i tid. Har det varit något som familjen har tyckt att vi ska ta bort eller haft åsikter om, då har vi tagit en diskussion kring det. Det har varit ett jättebra team, där många har jobbat med Tim förut, säger Carl Falk.

Helkvällen på Friends arena är indelad i flera delar, både med dj-set och liveband, och Falk berättar att tanken har varit att fånga alla delar av Tim Berglings artisteri.

– Det finns väldigt fina ögonblick, och andra med dans och fest – som det var att se Tim live. Vi har försökt fånga båda aspekterna i det.

Familjens hyllning till Avicii: ”Tim ville göra skillnad”

Familjens hyllning till Avicii: ”Tim ville göra skillnad”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.