Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännen om Aviciis vändning – orden om sista mötet

Avicii hyllas på P3 Guld.Foto: JOHN SHEARER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BACKGRID US / STELLA PICTURES BACKGRID US
Foto: ABACA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vinnarna var många på P3 Guld, men det som fick galagästerna att gråta var hyllningen till Avicii. 

Han uppmärksammades med ett specialnummer där hans familjs vilja varit involverad, och vännen Carl Falk presenterade uppträdandet. 

– När vi sågs och jobbade tillsammans sista gången i Los Angeles förra året sa Tim att det för första gången kändes spännande och kul att göra musik på flera år, minns Carl Falk med darrande röst i direktsändning sitt sista möte med Avicii.

Under 2018 lämnade världsstjärnan Tim ”Avicii” Bergling jordelivet – endast 28 år gammal. Sorgen efter den unga artisten har drabbat miljontals människor runt om i världen, något som uppmärksammades under lördagens P3 Guld-gala som direktsändes i SVT. 

En dryg timme in i den direktsända galan fick SVT:s tittare se hur Aviciis vän och kollega, musikproducenten Carl Falk, intog scenen. Producenten stod artisten nära, och bara veckor innan Avicii avled arbetade dom på nytt material ihop i studion.

– Om jag skulle beskriva Tim med ett ord så skulle det vara unik. Han var unik på så många sätt – inte bara hur han skrev och producerade musik utan även som person, sade Carl Falk med darrande röst direktsändning och fortsatte:

 

 

– Att jobba med Tim var alltid en utmaning, han var ingen skolad musiker och han hade många idéer i huvudet samtidigt – så mitt jobb blev många gånger att förverkliga alla dom här idéerna. Vilket var som att kasta sig in i ett outtröttligt genis kaos, där Tim var dirigenten och jag, och alla andra runtomkring, hans orkester.

Aviciis vän om deras sista möte

Sista gången vännerna arbetade tillsammans var våren 2018, bara veckor före beskedet om att Tim Bergling avlidit. 

– När vi sågs och jobbade tillsammans sista gången i Los Angeles förra året sa Tim att det för första gången kändes spännande och kul att göra musik på flera år, säger Carl Falk och fortsätter:

– Jag vet att hans musik för alltid kommer leva kvar.

Därefter tolkades två låtar ur Aviciis musikkatalog i direktsändningen. Först ut var artisterna Menke och Ionnalees version av hiten ”I could be the one” från 2013 – därefter framförde ungdomskören Rytmus Youth Choir sin tolkning av ”Without You”.

 

 

Hyllningen fick programledaren Tina Mehrafzoon att tappa fattningen, och hon tvingades lämna över en prisutdelning för att samla sig. 

– Tanken är att jag ska dela ut ett pris men jag kan knappt hålla fejset nu, sa hon med tårar i ögonen.

Familjen har godkänt hyllningen

Hyllningsnumret hade förberetts under en längre tid på initiativ av produktionen för P3 Guld. Tim Berglings familj har samtidigt varit involverade i att numret skulle göras. Redan från start har man varit i kontakt med familjen via artistens pappa Klas Bergling, som godkänt hyllningen under galan.  

”Det har varit viktigt för oss att ha den här processen tillsammans med familjen och skapa en värdig hyllning”, skriver producenten Kajsa Lundström i ett meddelande till Expressen. 

Dj:n Tim Bergling slog igenom 2011 under artistnamnet Avicii singeln ”Levels”. Två år senare kom debutplattan ”True” med världshiten ”Wake me up”.

Andra albumet ”Stories” släpptes 2015 – men året efter meddelade Avicii plötsligt att han slutar turnera och uppträda live. Orsaken var hälsorelaterad. 

 

 

I dokumentären "Avicii: True stories" porträtterades en annan, betydligt skörare sida, av artisten som led av panikångest och scenskräck. Avicii fortsatte göra musik trots hälsoproblem, och uppges arbetat på nytt material när han avled.

Artisten hittades död på ett hotellrum i Muskat i Oman den 20 april 2018.