Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännen: Filmen ger falsk bild av Afzelius

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn Afzelius.
Foto: SVT
Göran Skytte.
Foto: Sanna Dolck
Marianne Lindberg de Geer.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Efter dokumentären "Tusen bitar" sköljde en hyllningsvåg över den framlidne musikern Björn Afzelius.

Men samtidigt är vännen Göran Skytte starkt kritisk mot filmen - och hävdar att Marianne Lindberg de Geer ger en falsk bild av Afzelius.

– Vem vill bli porträtterad av sin gamla före detta fru? säger han.

Under långfredagen sände SVT den kritikerhyllade dokumentären "Tusen bitar", som handlar om artisten Björn Afzelius liv.

Hyllningarna lät inte vänta på sig. På Twitter svämmade en kärleksvåg över den framlidne artisten.

– Det är en upprättelse för Björn. Kultureliten accepterade inte Björn när han levde. Men nu gör de det. Det känns jävligt bra, säger filmaren Stefan Berg.

Men nu får filmen stark kritik av Björn Afzelius vän Göran Skytte. Han tycker att den ger en falsk bild av artisten.

– Jag förstår att filmen är gripande. Men jag tycker den är ensidig och i vissa frågor platt. Det är liksom inte riktigt den Björn Afzelius som jag lärt känna, säger han.


LÄS MER: Wiehe besviken över "Tusen bitar"-nobb


Främst vänder han sig mot att Marianne Lindberg de Geer, som Afzelius har en dotter tillsammans med, ges så mycket plats i filmen. Han menar att hon färgar Björn Afzelius minne för mycket.

– Marianne är en gammal före detta fru. Vem vill bli porträtterad av sin gamla före detta fru? Det är en kvart eller tio minuter med henne. Hur mycket sanningsvittne är det? Det är en partsinlaga, säger han.

"Fick ut den bilden jag ville"

Marianne Lindberg de Geer vill inte kommentera Göran Skyttes utspel.

– Jag har absolut ingenting att säga. Han har inte framfört kritiken till mig. Men han får så klart ha sina åsikter. Han kanske kan skriva dem i bok. Eller sjunga en sång. Eller en predikan. Han är väl djupt religiös nuförtiden, säger hon.

Däremot har hon inga invändningar kring hur filmen porträtterar henne eller Björn Afzelius.

– Jag kan inte säga om jag är glad eller inte. Jag har gjort det. Och det känns okej. Jag fick ut den bilden jag ville. Man vet ju aldrig hur de klipper. De kunde ha klippt så jag blivit en riktig bitch. Men de ville ha mig så där trevlig. Och det tackar jag för, säger hon.


LÄS MER: "Tusen bitar" hittar kraft i Afzelius svaghet 


Hon har ännu inte klarat av att se hela filmen.

Minnena är för tunga.

– Jag har sett delar av den. Jag tittade lite, men det var för jobbigt. Det var jättetufft. Jag är en struts. Jag vill hålla det ifrån mig. Jag vill inte gå in där. Jag kunde ju inte se den på bio och storma ut. Eller sitta och böla. Det går inte, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.