Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännen berättar om Mona Seilitz död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

MALMÖ/STOCKHOLM. Skådespelerskan Mona Seilitz är död. 

Hon avled i går på ett sjukhem i Malmö, 65 år gammal. 

- Att se en människa, som alltid varit så levnadsglad, ligga på en säng mager och blek. Det var fruktansvärt, säger vännen Gert Tornberg som vakade vid hennes sida.

Det var i går förmiddag som Mona Seilitz, 65, somnade in på ett sjukhem i Malmö. Hon hade den senaste tiden varit svårt sjuk i cancer och plågats av tankarna att hon inte skulle leva länge till.

 Expressen träffade henne för drygt sex veckor sedan. Hon var påtagligt matt och svag av sjukdomen som tagit hennes kropp i besittning.

 - Jag tror inte att jag har långt kvar nu, sade hon.

Mager och blek

 Till slut orkade kroppen inte längre.

 Vid hennes sida i går fanns nära vännen Gert Tornberg, som jobbar på SVT i Malmö och som känt henne i årtionden.

 - Det hemska var att se en människa, som alltid varit så levnadsglad, ligga på en säng mager och blek, utan att kunna nå henne. Jag tänkte för mig själv: Är det detta som är livet?

 - Men Mona var i koma och inte kontaktbar. Det fruktansvärt.

Tunga värktabletter

 Den var i januari förra året, dagen efter hennes födelsedag, som Mona Seilitz berättade att hon drabbats av en "mystisk sjukdom som kan vara något allvarligt".

 Hon arbetade då med "Bingo Royale" och pendlade mellan Malmö och Stockholm.

 Den vänstra armen hade svullnat upp kraftigt och hon plågades av kraftiga smärtor. Hon gick på regelbundna läkarundersökningar och tvingades ta tunga värktabletter för att klara jobbet.

 - Men de hjälper bara för stunden. Varken jag eller någon läkare vet ännu vad det beror på, så det är klart att det är oroligt. Vi får avvakta och se, sa hon då.

Medverkade i tv-reklam

 Så sent som i vintras medverkade Mona Seilitz i Icas tv-reklam, där hon spelade ett blont bombnedslag som fick Ica-Stig, Hans Mosesson, på fall.

 - Denna underbara människa. Vi fick en väldigt fin kontakt och hon gillade det hon gjorde med Ica-reklamen och ville bara fortsätta, säger Hans Mosesson.

 - Jag visste ju att hon hade bekymmer, men inte att det skulle galoppera i väg så.

Djup sorg

 Radioprofilen Gert Fylking tog emot dödsbudet i går med djup sorg.

 - Det kom verkligen som en chock. Jag har känt henne i 40 år och vi har alltid stöttat varandra i massa tokigheter. Hon var underbar i hela sin gestalt.

 Skådespelaren Ulf Brunnberg har var kollega med Mona i decennier.

 - Så sent som vid sekelskiftet gjorde vi en nyårsrevy i Helsingborg och hon var alltid väldigt glad och positiv att vara med. Men hon var nog en ganska mörk människa innerst inne.

"Förlorat en bit av mig själv"

 För tio år sedan genomgick hon en hjärtoperation. Efter operationen flyttade hon tillbaka födelsestaden Malmö och började ta bättre hand om sin kropp genom att sluta röka och börja motionera.

 Mona Seilitz sörjs närmast av två systrar och en bror.

 - Mona och jag var som tvillingar och höll ständigt kontakt trots att jag de senaste åren bott i New York. Jag var ofta och hälsade på henne i Malmö, och kunde inte jag komma till henne så kom hon till mig, säger hennes bror Bert Alexandersson.

 - Det är inte bara Mona som gått bort nu. Jag har även förlorat en bit av mig själv. Det som hänt är mycket sorgligt, även om det inte kom plötsligt. Jag är mycket ledsen och nedstämd just nu, allt känns så fruktansvärt ensamt, säger brodern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.