Vännen berättar om Mona Seilitz död

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ/STOCKHOLM. Skådespelerskan Mona Seilitz är död.
Hon avled i går på ett sjukhem i Malmö, 65 år gammal.
- Att se en människa, som alltid varit så levnadsglad, ligga på en säng mager och blek. Det var fruktansvärt, säger vännen Gert Tornberg som vakade vid hennes sida.
Det var i går förmiddag som Mona Seilitz, 65, somnade in på ett sjukhem i Malmö. Hon hade den senaste tiden varit svårt sjuk i cancer och plågats av tankarna att hon inte skulle leva länge till.
Expressen träffade henne för drygt sex veckor sedan. Hon var påtagligt matt och svag av sjukdomen som tagit hennes kropp i besittning.
- Jag tror inte att jag har långt kvar nu, sade hon.

Mager och blek

Till slut orkade kroppen inte längre.
Vid hennes sida i går fanns nära vännen Gert Tornberg, som jobbar på SVT i Malmö och som känt henne i årtionden.
- Det hemska var att se en människa, som alltid varit så levnadsglad, ligga på en säng mager och blek, utan att kunna nå henne. Jag tänkte för mig själv: Är det detta som är livet?
- Men Mona var i koma och inte kontaktbar. Det fruktansvärt.

Tunga värktabletter

Den var i januari förra året, dagen efter hennes födelsedag, som Mona Seilitz berättade att hon drabbats av en "mystisk sjukdom som kan vara något allvarligt".
Hon arbetade då med "Bingo Royale" och pendlade mellan Malmö och Stockholm.
Den vänstra armen hade svullnat upp kraftigt och hon plågades av kraftiga smärtor. Hon gick på regelbundna läkarundersökningar och tvingades ta tunga värktabletter för att klara jobbet.
- Men de hjälper bara för stunden. Varken jag eller någon läkare vet ännu vad det beror på, så det är klart att det är oroligt. Vi får avvakta och se, sa hon då.

Medverkade i tv-reklam

Så sent som i vintras medverkade Mona Seilitz i Icas tv-reklam, där hon spelade ett blont bombnedslag som fick Ica-Stig, Hans Mosesson, på fall.
- Denna underbara människa. Vi fick en väldigt fin kontakt och hon gillade det hon gjorde med Ica-reklamen och ville bara fortsätta, säger Hans Mosesson.
- Jag visste ju att hon hade bekymmer, men inte att det skulle galoppera i väg så.

Djup sorg

Radioprofilen Gert Fylking tog emot dödsbudet i går med djup sorg.
- Det kom verkligen som en chock. Jag har känt henne i 40 år och vi har alltid stöttat varandra i massa tokigheter. Hon var underbar i hela sin gestalt.
Skådespelaren Ulf Brunnberg har var kollega med Mona i decennier.
- Så sent som vid sekelskiftet gjorde vi en nyårsrevy i Helsingborg och hon var alltid väldigt glad och positiv att vara med. Men hon var nog en ganska mörk människa innerst inne.

"Förlorat en bit av mig själv"

För tio år sedan genomgick hon en hjärtoperation. Efter operationen flyttade hon tillbaka födelsestaden Malmö och började ta bättre hand om sin kropp genom att sluta röka och börja motionera.
Mona Seilitz sörjs närmast av två systrar och en bror.
- Mona och jag var som tvillingar och höll ständigt kontakt trots att jag de senaste åren bott i New York. Jag var ofta och hälsade på henne i Malmö, och kunde inte jag komma till henne så kom hon till mig, säger hennes bror Bert Alexandersson.
- Det är inte bara Mona som gått bort nu. Jag har även förlorat en bit av mig själv. Det som hänt är mycket sorgligt, även om det inte kom plötsligt. Jag är mycket ledsen och nedstämd just nu, allt känns så fruktansvärt ensamt, säger brodern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag