Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vanligt med päls hos de stora modehusen

Foto: Dave M. Benett

I närmare 70 procent av de stora modehusens höstkollektioner finns plagg eller accessoarer av riktig päls, enligt en granskning av tidningen Vogue.

Det får modeikoner att rasa.

– Jag tycker att min design har visat att djur inte behöver lida för modets skull, säger designern Stella McCartney i Vogue.

Kan du tänka dig bära pälskläder?

År 1994 poserade supermodeller som Kate Moss, Cindy Crawford och Naomi Campbell för djurrättsaktivistorganisationen Peta under sloganen "Jag går hellre naken än bär päls".

Det lär komma fler protester.

I tidningen Vogues berömda septembernummer, som ännu inte finns ute i den brittiska handeln, men som den brittiska tidningen The Guardian har fått ta del av publiceras en stor kartläggning av årets höst- och vinterkollektioner.

I 69 procent av de kollektioner som kommer att visas på modeveckorna under augusti finns plagg eller accessoarer där päls ingår i designen.

"En lurvig vinter"

Expressens modereporter Emelie Simonsbacka tycker att resultatet av Vogues granskning känns mycket trovärdigt:

– Det är väldigt mycket volym i ytterplaggen i höst och vinter, och de flesta modehus har en stor pälsjacka i sina kollektioner. Jag uppfattar det som om vi ser betydligt mer päls än vanligt, man kan se en stor ökning bara jämfört med förra året, säger Emelie Simonsbacka och fortsätter:

– Även budgetkedjorna har hakat på, och hos dem ser vi såväl riktig päls som stora fuskpälsjackor. Det här blir en lurvig vinter.

"Riktig päls är motbjudande"

En av de designer som motsätter sig pälstrenden är Stella McCartney, som sedan hon själv började arbeta under eget namn inte har använt sig av vare sig skinn eller päls i sina kollektioner:

– Jag tycker att min design har visat att djur inte behöver lida för modets skull. Jag förstår inte varför päls är nödvändigt; att använda riktig päls är motbjudande och jag anser att det finns massor av sätt du kan få en kappa eller väska se fantastisk ut utan det, säger Stella McCartney till Vogue.

Budgetkedjorna gör motstånd

Enligt The Guardian går budgetkedjorna Topshop och Zara på McCartneys linje och har gjort uttalanden om att de inte kommer att använda päls i sina höst- och vinterkollektioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.