Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valet av Lena Endre kommer 365 dagar försent

Lena Endre läser upp Nyårsklockan på Skansen.Foto: FOTOGRAF ELLINOR COLLIN

Vad som förvånar allra mest är väl egentligen att Lena Endre inte läste Nyårsklockan redan förra året.

Men annars känns valet av skådespelerskan rätt självklart, och som en tryggast möjliga utväg för SVT efter 2018:års kritiserade beslut att ge hedersuppdraget till Mikael Persbrandt.

”Vi har alltså ingen regering, ingen akademi och nu läser Mikael Persbrandt in nyårsklockorna. Grattis Sverige! Ni ringde just in det gamla och ut det nya.” Så skrev Mia Skäringer på Instagram ungefär vid den här tiden i fjol, och snart anslöt sig fler kolleger till protesterna.

Från SVT:s sida innebar valet ett närmast historiskt rekord i tondövhet. För efter ett år som på alla sätt hade präglats av Metoo, så hade nog absolut inte trott på Mikael Persbrandt. Tankarna gick väl snarast till Marie Göranzon, Eva Röse eller just Lena Endre. Faktiskt också för att man enligt SVT:s ”varannan damernas”-princip hade kunnat förvänta sig en kvinna, enbart baserat på att det hade varit Krister Henriksson året tidigare.

Valet av Lena Endre kommer alltså cirka 365 dagar försent, och känns nu så välbalanserat och okontroversiellt att det gränsar till fantasilöshet. Medan rekryteringsbasen för julvärdar har blivit relativt bred på senare år, så är den fortfarande extremt strikt för Nyårsaftonens dito. Uppläsaren av ”Nyårsklockan” bör tillhöra finrummen, oftast i egenskap av Dramatenskådespelare, alternativt operasångare. Dessutom ska dikten helst läsas av någon som utstrålar livserfarenhet och stjärnglans.

Om jag ens ska ha någon invändning mot valet av Endre, så har det med just SVT:s stjärnfixering att göra. Att årets julvärd Marianne Mörck känns så inbjudande beror till viss del på att hon inte är någon superstjärna. Det blir liksom lite större yta för oss att projicera våra egna tankar och önskningar på då. 

Själv har jag i åratal suktat efter Stina Ekblads ord på Nyårsnatten, och efter ha sett Gunnel Fred som matriark i filmen ”Midsommar” adderar jag även henne till önskelistan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.